Andrea Genovart guanya el premi Llibres Anagrama amb una novel·la escèptica i cínica sobre la Barcelona actual

  • ‘Consum preferent’ és la primera novel·la d’Andrea Genovart, que el jurat ha definit com una veu fresca, àcida i lúcida, i que genera una satisfacció al lector

VilaWeb
Andrea Genovart és la guanyadora del vuitè premi Llibres Anagrama amb 'Consum preferent'.
Montserrat Serra
16.01.2023 - 13:40
Actualització: 17.01.2023 - 13:22

Andrea Genovart (Barcelona, 1993) és la vuitena guanyadora del premi Llibres Anagrama de Novel·la amb la seva primera obra, Consum preferent, una novel·la generacional situada a Barcelona. Imma Monsó, membre del jurat, l’ha definida com una veu fresca, àcida i lúcida, amb una oïda finíssima per captar el registre col·loquial de la parla generacional que l’envolta. I Sergi Pàmies, també jurat, ha destacat la satisfacció que com a lector li ha provocat aquesta obra, “la satisfacció de mantenir-te atent al text amb temes de rabiosa actualitat, i amb una energia pròpia, particular i singular, que té la capacitat d’agafar la realitat, de radiografiar-la, amb insolència (tot i que sospito que la insolència té a veure amb l’edat del jurat).”

La novel·la té com a protagonista una jove, l’Alba, “que vol mirar d’encabir-se en el desordre i el soroll de la ciutat de Barcelona”. Un desordre que es mou en molts fronts, idees i ideologies (moviments com l’ecofeminisme i l’ecocapitalisme), on no acaba d’encaixar, perquè, tal com l’autora explica “per a la protagonista és un entramat on tots els factors fan aigües i on es pregunta fins a quin punt són sòlids aquests factors o ho poden ser. I tot i així, la protagonista no deixa de necessitar identificar-se amb alguna cosa.”

I és en aquesta barreja caòtica de discursos i circumstàncies, que l’autora, àcida, mordaç i nerviüda, va desgranant una visió escèptica i cínica, plena d’humor, sobre una “generació que es troba en construcció”, en la qual la protagonista s’inclou, fugint de l’autocomplaença. “L’humor i la sàtira serveixen per a compensar aquesta visió escèptica i cínica, a voltes obsessiva, i per fer conviure la narradora amb aquesta varietat d’idees en un entorn que li demana constantment posicionar-se d’una manera coherent.” Un humor que també li dóna una certa distància crítica. Explica Andrea Genovart: “Per construir una veu neuròtica i un estil de moviments oscil·lants he utilitzat tons i registres lingüístics diferents, per exemple, interferències ideomàtiques del castellà i l’anglès, que viu el català a Barcelona.”

Andrea Genovart és llicenciada en Teoria de la literatura i literatura comparada per la UB i té un màster en Gestió Cultural per la Factoría de Arte y Desarrollo de Madrid. Ha format part del projecte de creació artística i contemporània Espositivo (Madrid) i ha escrit guions per a espots de publicitat. Actualment, treballa com a responsable de premsa i comunicació en algunes editorials.

El premi té una dotació de 12.000 euros i enguany s’hi havien presentat 92 originals. Conformen el jurat: Imma Monsó, Sergi Pàmies, Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Jordi Puntí i les editores Isabel Obiols i Sílvia Sesé. L’any passat el premi va quedar desert. Sergi Pàmies recordava que va ser un any de premis deserts, perquè també se’n van declarar el Documenta i l’Andròmina dels Premis Octubre. De manera que el darrer premi Llibres Anagrama havia estat el de Pol Guasch amb Napalm al cor el 2021.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any