Quatre maneres d’acostar-se a l’obra de Joan Ponç

  • Barcelona compta amb quatre exposicions que analitzen l'obra de l'artista des de diverses perspectives

VilaWeb
Redacció
05.01.2018 - 02:00
Actualització: 05.01.2018 - 10:29

Durant aquest mes de gener, encara es mantenen obertes a Barcelona les exposicions dedicades a l’obra del pintor Joan Ponç. Tant la Pedrera com les galeries Eude, Joan Prats i Dolors Junyent ofereixen mostres sobre l’obra d’aquest artista per a commemorar-ne el norantè aniversari. Ponç va ser un dels principals renovadors del surrealisme durant la postguerra i també va ser fundador del grup Dau al Set. Tota la seva obra gira entorn de l’anàlisi de la condició humana.

‘Joan Ponç. Diàbolo’, a la Pedrera
La mostra ‘Joan Ponç. Diàbolo’, inaugurada el 6 d’octubre i que es podrà visitar fins al 4 de febrer a la Pedrera, exhibirà per primera vegada en públic la pintura ‘L’orella’. L’obra ha estat cedida per la firma d’advocats Roca Junyent a la Fundació Catalunya – La Pedrera. L’entitat pretén mostrar una nova interpretació de les obres i de la figura de Ponç, que, segons els responsables de l’exposició, ha demostrat durant la seva trajectòria una capacitat immensa d’explorar els racons ‘més recòndits i foscos’ de l’ésser humà.

‘Joan Ponç. Diàbolo’ vol divulgar la pintura de l’artista i el caràcter ‘solitari, únic i màgic’ que definia la seva essència, en paraules dels responsables de la mostra. Ponç també és considerat com el primer pintor que va renovar la pintura plàstica d’avantguarda després de la guerra de 1936-1939.

‘Joan Ponç. Don Quixot, Kafka i altres somnis’, a la Galeria Eude
L’exposició ‘Joan Ponç. Don Quixot, Kafka i altres somnis’ de la Galeria Eude coincideix amb l’antològica que li dedica la Fundació Catalunya – La Pedrera. La mostra pretén ensenyar un Ponç creatiu, original i únic i cerca la cara irònica, optimista i esperançadora del pintor. És complementada amb tres fotografies de Pilar Aymerich i un vídeo d’una entrevista que li va fer Montserrat Roig el 1979.

‘Joan Ponç: màgia i misteri’, a la Galeria Dolors Junyent
‘Joan Ponç: màgia i misteri’, prorrogada fins al 3 de febrer, es divideix en dos espais. El primer, presenta una selecció de peces de diverses èpoques: des de l’etapa de Dau al Set a les suites quadrades i geometries posteriors. A l’Espai B, en canvi, se centren més en el vessant misteriós, màgic i oníric de l’obra del pintor.

‘Ponç/Brossa’, a la Galeria Joan Prats
‘Ponç/Brossa’ és una mostra dedicada als dos artistes més significatius en la recuperació de l’art d’avantguarda a Catalunya després de la guerra civil de 1936-1939. El 1982, Joan Brossa va mostrar per primera vegada els seus poemes objecte i visuals en l’exposició a la Galeria Joan Prats.

I quina relació té aquest artista visual amb Joan Ponç? Un dels principals punts d’unió era el gust per la màgia, l’endevinació i l’ocult. A més, el 1946 van publicar, juntament amb Arnau Puig i Enric Tormo l’únic número de la revista Algol, que volia ser un revulsiu arran de la pèrdua d’idealisme dels seus contemporanis.

Les obres de Brossa i Ponç també coincidien temàticament en una preocupació i una crítica a la societat. La relació entre ambdós es va plasmar en els poemes de Brossa al·lusius a Ponç i en diversos dibuixos seus: els Dibuixos podrits (1947) i  les Metamorfosis (1947), la suite Joan Brossa-Joan Ponç (1947), la coberta del llibre Dragolí de Brossa (1950) i el guaix Brossa, Brossa(1950), recollits a la mostra.

L’exposició vol mostrar les trajectòries dels dos artistes: una primera part, amb obres del període de Dau Al Set, el moment de més afinitat entre tots dos, i una segona part amb obres posteriors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any