09.06.2025 - 21:40
|
Actualització: 10.06.2025 - 07:51
Vaig arribar a Mèxic poc després del pas de l’huracà Otis, que deixà danys històrics a Acapulco a final del 2023. Una imatge poderosa captava l’atenció dels mitjans de comunicació. Una rescatista donava pit a un nadó a peu de carrer. Aquest moment únic en braços d’una professional en acció era notícia mundial, però la supervivència en mans femenines ha estat clau en desastres al llarg de la història, de Mèxic a Tòquio o en la València actual.
Quan vaig visitar un dels pobles valencians damnificats, Benetússer, per escoltar els Comitès Locals d’Emergència i Reconstrucció de deu municipis afectats per les inundacions, no em va sorprendre que una majoria de les assistents foren dones. Fent recerca en comunitats afectades pel terratrèmol, el tsunami i l’accident de nuclear del 2011, l’experiència japonesa demostra que el desastre presenta moltes fases i, en cadascuna, la resiliència humana té el rostre de les dones, encara que no sempre són visibles per a la societat ni per als mitjans de comunicació.
Prevenció amb perspectiva de gènere
Darrere de crisis greus, hi surten dinàmiques socials que són motor de canvi. Així passà al Japó després del terratrèmol de Kobe en 1995. Enmig del caos, les japoneses denunciaren abusos als centres d’evacuació, violència als carrers foscos i una manca absoluta de perspectiva de gènere en la gestió. Ningú no les va creure. Va ser una líder local, Reiko Masai, qui aconseguí d’aplegar-ne proves. Gràcies a aquesta tasca voluntària i invisible, el govern japonès integrà per primera vegada en 2005 la perspectiva de gènere en la normativa de prevenció.
Què significa, açò? Planificar atenent les necessitats de les dones en emergència. Identificar quins són els factors que agreugen la nostra vulnerabilitat. Establir indicadors en les administracions. Entendre que les males condiciones higièniques signifiquen més infeccions d’orina en les dones. Pressupostar estris d’emergència locals que disposen de compreses, bolquers per a nadons o fórmula infantil per si una mare lactant està ferida o desapareguda. Instal·lar espais privats als punts d’evacuació i vigilar possibles abusos a xiquets, joves i dones. Passà al Japó en 1995 i en 2011. També al terratrèmol d’Haití en 2010.
A València, brigades femenines de l’associació Alanna entraren ràpidament a la zona damnificada per atendre la violència de gènere. El govern també anuncià ajudes per a aquests casos. Tanmateix, no és suficient: estudis mostren que la violència de gènere s’intensifica en desastres i apareixen nous casos, alguns contra xiquets o també cap a joves voluntàries.
És hora de planificar atenent les qüestions que augmenten la vulnerabilitat de les dones. La nostra normativa nacional de protecció civil, tot i que es basa en estàndards internacionals bàsics, no fa cap menció a la perspectiva de gènere. Cap pla municipal d’emergència valencià que he pogut consultar és inclusiu. No es planifica com, quan ni on evacuar la població gran i més vulnerable. Mestres i professors es mostren molt preocupats perquè avui no sabrien com evacuar desenes de xiquets. Quan vaig presentar estratègies i indicadors amb perspectiva de gènere a un màster d’emergències, bombers i policies professionals reconeixien que no estaven preparats ni formats en qüestions de gènere vitals.
Les dones també són reconstrucció
Com articulà el Japó la reconstrucció amb perspectiva de gènere després del tsunami? No fou tasca fàcil en un país on el desenvolupament econòmic amaga una gran escletxa de gènere, principalment, als àmbits econòmic i polític. Organitzacions femenines es mobilitzaren i, combinant advocacia política, coneixement científic i experiència en desastres, aconseguiren que el govern japonès aprovàs una llei pionera que incloïa les dones com a agents indispensables del procés de reconstrucció. També feia menció de les xiquetes i persones en discapacitat. Les japoneses ho consideraren una fita històrica, però quasi no mereixí cobertura mediàtica. No s’aturaren i influïren en el Marc de Sendai per a la Reducció del Risc de Desastres (2015-2030) de les Nacions Unides. Per primera vegada, la perspectiva de gènere, la que té en compte la meitat menys visible de la humanitat, era una realitat global.
En la pràctica, les veus de les dones foren bloquejades. En trenta-vuit comitès locals de reconstrucció, la participació femenina fou mínima, poc més del 10%. I nou pobles japonesos foren reconstruïts de cap a cap sense cap dona. A Ishinomaki, la ciutat que més vides va perdre, Naomi sí que participà en el comitè: “Els homes són ràpids decidint infrastructures, però les dones ofereixen una mirada més àmplia, més enllà d’elles mateixes.” Per això ella insisteix en la importància d’agrupar dones i joves, no tan sols un grup, per prendre decisions.
En l’àmbit polític tenim un avantatge respecte del Japó en igualtat de gènere. Són moltes les alcaldesses que hi treballen, i la primera regidoria per a la reconstrucció i reactivació post-dana, creada a Massanassa, és en mans d’una regidora de Benestar Social. Influirà? En les comunitats japoneses les dones han liderat estratègies sostenibles. En un poble que va ser totalment evacuat per la radiació, l’agricultora Tomiko ha recuperat el cultiu de carabasses. Les conseqüències del desastre industrial perduraran generacions, però la revitalització del camp d’aquesta agricultora ha fet història i demostra que el món faria bé d’escoltar-nos més i aprendre.
La perspectiva de gènere és fonamental a l’hora de planificar projectes en les zones afectades. En el context valencià de desastres cíclics i canvi climàtic global, cal aquesta mirada inclusiva que “millore el desenvolupament i respecte les dones, els seus sabers i el medi ambient”, com diu l’experta en ecofeminisme Jytte Nhanenge. Cal apuntar a una reconstrucció sostenible i dissenyar propostes metodològiques innovadores cap a la resiliència climàtica comunitària.
Els nostres pobles s’enfronten a un repte fins ara desconegut, una reconstrucció que recupere, valore i millore alhora que preveu nous embats climàtics. És ara quan hem de planificar un futur compatible per a totes les persones. És ara quan hem de voltejar la mirada cap a les dones, sosteniment comunitari i reconstructores actives.
Carmen Grau Vila és valenciana, experta en gestió de desastres al Japó. Doctora en història contemporània amb una tesi sobre desastres i resiliència en perspectiva de gènere. Investigadora adjunta a l’Institute for Sustainable Community and Risk Management de la Universitat de Waseda, a Tòkio. Professora col·laboradora d’Àsia Pacífic a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i al màster en gestió de seguretat, crisis i emergències de l’Institut Universitari Ortega-Marañón. Col·labora amb think tanks i escriu en mitjans de comunicació d’Europa, Amèrica Llatina, els EUA i el Japó. Les seues publicacions han estat premiades i traduïdes a diversos idiomes. Membre del comitè d’experts format pel Comissionat especial per a la reconstrucció i recuperació dels danys provocats per la DANA del govern espanyol.
Més articles d’aquesta sèrie:
- Extremisme hidrometeorològic i història: unes línies a compte de la dana del 29 d’octubre, d’Armando Alberola Romà.
- Desinformació i responsabilitat institucional de Carolina Moreno-Castro
- La necessitat d’una nova cultura del risc, de Jesús I. Català Gorgues.
- Atribuir els fenòmens extrems al canvi climàtic: límits i possibilitats, de Mireia Ginesta.
- Quan la natura es converteix en aliada davant la catàstrofe: aprenentatges de la gota freda a l’Albufera, de Raquel Ortells i Andreu Rico.
- Aprendre de la tragèdia, de Juli Peretó.
L’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València és l’escenari del congrés “Dana: reflexions i accions després de la catàstrofe”, organitzat per l’Institut d’Estudis Catalans, que reuneix especialistes en diverses matèries per a aportar una mirada científica a la catàstrofe. En col·laboració amb aquest congrés, VilaWeb publica aquesta sèrie d’articles. Els debats es poden seguir en vídeo en directe en aquesta pàgina o es poden recuperar a la carta en aquesta.