L’Institut Valencià d’Art Modern mostra la versió d’Ignacio Pinazo més lliure i transgressora en una gran exposició que aplega més de dues-centes obres seves. Es presenten ordenades en blocs temàtics al costat de treballs d’autors com ara Esteban Vicente, Joaquín Sorolla i Mompó, que ajuden a entendre l’estil personal del creador, un pintor capaç de reflectir la vitalitat de la seva època en un moment de canvi i d’obrir nous camins, tant en la tècnica del traç com en els temes.

La mostra, que de moment no té data de tancament, respon a la visió naturalista i impressionista de Pinazo que, allunyat de l’estil més academicista, vol trencar motlles i crear nous camins. En aquestes creacions se n’observa la faceta més lliure, a la recerca d’una nova sensibilitat moderna.

Tot i que les primeres obres d’Ignacio Pinazo són de caràcter academicista, aviat comença una línia pictòrica pròpia que arrela amb l’impressionisme. Hi abunden els temes familiars i les escenes de la vida quotidiana, amb un particular èmfasi en la definició de l’espai mitjançant el tractament del color i dels jocs de llums i ombres.

El primer espai de l’exposició, ‘L’anàlisi de la forma’, es caracteritza per l’aspecte inacabat de l’obra i el traç cal·ligràfic arribat després d’un procés de reducció i de síntesi. La segona secció, ‘Innovació i autonomia’, presenta tant elements rurals com urbans de València. Les taques humanes en el paisatge atorguen un halo de misteri entorn dels temes que presenta, sempre a la recerca de la llum.

Sota l’epígraf ‘Emancipació i inconformisme social’, s’aprecia el Pinazo més compromès, que incorpora en les seves obres la gent del carrer i la quotidianitat. Finalment, l’apartat ‘La vida al carrer’ mostra l’interès de Pinazo per la pintura costumista i, sobretot, pel realisme i la pintura de paisatge que representaven els corrents artístics més avançats. En aquests quadres es reflecteixen els canvis que va viure la ciutat de València en aquest període, paisatges marítims poblats de persones i la vitalitat de les festes populars al carrer.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu ací.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb