El Servei d’Atenció i Denúncia en situacions de Violència Institucional (Saidavi), del Centre Irídia per la defensa dels drets humans, ha recopilat des de l’1 de gener un total de vuitanta casos de violència institucional a Barcelona i la seva àrea metropolitana, seixanta-nou dels quals es van produir per vulnerar el dret de reunió i manifestació i uns quaranta es van produir l’últim cap de setmana de març, quan es van produir manifestacions davant la Delegació del govern espanyol a Catalunya contra la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya. En concret, han denunciat que bona part de les denúncies són per cops de porra al cap per part de Mossos d’Esquadra antiavalots. Això suposa un increment important respecte tot el 2017, quan, fora de l’1-O, es van recopilar un total de cinquanta-dos casos de violència institucional.

Durant el 2017, i fora de l’1-O, el Saidavi va rebre setanta-dos sol·licituds d’actuació, cinquanta-dos de les quals van ser per violència institucional. S’han fet 246 actuacions legals, 102 psicosocials i vuit comunicatives i d’incidència. Dels cinquanta-dos casos de violència institucional, l’entitat ha assumit la representació legal de vint-i-tres, que cal sumar als nou del 2016 que continuen oberts.

Durant l’1-O, a través de la plataforma ‘Som Defensores’, que comptava amb setanta observadors, seixanta advocats i trenta psicòlegs, es van atendre presencialment setanta-set víctimes i vint-i-set testimonis de suposats abusos policials. Per telèfon es van atendre disset víctimes i onze testimonis. En els dies posteriors, es van atendre 294 persones, 65 de les quals de manera presencial. Dotze dels casos han estat defensats pels advocats de l’entitat davant dels jutjats. Es tracta de quatre persones agredides per la policia a l’IES Pau Claris, quatre a l’escola Mediterrània, i una a les escoles Prosperitat, Àgora, Ramon Llull i els Horts. El cas del Ramon Llull és el de Roger Español, que va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]