Un recurs de Guanyem al TC paralitza l’enviament de les paperetes del vot per correu pel 27-S

VilaWeb
ACN
09.09.2015 - 18:27
Actualització: 09.09.2015 - 20:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sistema de vot per correu a les eleccions del 27-S registra un cop més retards que afecten tan els catalans residents a Catalunya com els que es troben a l’estranger. Malgrat que el termini per enviar les paperetes (als que ja ho han demanat prèviament) començava el passat dilluns 7 de setembre, l’Oficina del Cens Electoral admet en una nota publicada al seu web que encara no n’ha enviat cap perquè ‘està a l’espera que es resolguin els recursos d’impugnació de candidats’ que s’han presentat a les quatre demarcacions catalanes. El Tribunal Constitucional ha resolt ja aquest dimecres els recursos presentats, tots impulsats per la formació Guanyem, però no s’ha fet pública encara la seva resolució.

A la pràctica aquest fet implica que aquells ciutadans que teòricament haurien de poder votar a partir del 7 de setembre un cop rebessin les paperetes no ho han pogut fer per ara. El retard acumulat és de com a mínim dos dies.

Estan a mercè del fet que el Tribunal Constitucional comuniqui la resolució i l’Oficina del Cens iniciï els enviaments. Guanyem havia recorregut la prohibició de presentar-se a la demarcació de Barcelona i de l’ús del logotip amb què es volien presentar a tot Catalunya.

Amb tot, el termini de què disposa l’Oficina del Cens Electoral per fer arribar el sobre amb els vots a les oficines de Correus expira el 20 de setembre en el cas dels residents a Catalunya i el 15 de setembre per als que són residents o estan temporalment a l’estranger.

Un cop rebin el sobre amb les paperetes, els residents a Catalunya i els que estan temporalment a l’estranger poden emetre el seu vot per correu fins el 23 de setembre, i els que són residents a l’estranger fins el 22 de setembre. Aquests últims disposen a més de la possibilitat de fer el dipòsit a urna a les ambaixades i consolats del 23 al 25 de setembre.

Aquells residents a Catalunya que encara no han presentat la documentació per sol·licitar el vot per correu ho poden fer fins el 17 de setembre, mentre que per als que estan a l’estranger el termini va expirar el 29 d’agost.

Precisament la Junta Electoral Central va rebutjar a finals d’agost una petició de la Conselleria de Governació per ampliar el termini per sol·licitar el vot per correu per part dels catalans a l’estranger.

Segons la Junta ‘seria inconvenient per alterar la planificació dels treballs del cens electoral’. En canvi sí que va ampliar el termini de vot per correu per als militars que es troben a l’estranger, que podran votar fins el 24 de setembre.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes