El vot de l’estranger el 27-S perilla per la impugnació de candidatures

VilaWeb
Redacció
07.09.2015 - 18:08
Actualització: 07.09.2015 - 20:51

La tramesa de la documentació perquè puguin votar els electors de l’estranger s’endarrereix. Aquesta documentació, l’ha d’enviar l’oficina del cens electoral als catalans que el 27-S resideixin a l’estranger, o hi siguin temporalment. L’endarreriment fa perillar els tràmits i, per tant, perilla que hi hagi electors que no puguin votar perquè les paperetes no els arribin a temps, com ja va passar a les eleccions del 2012. Segons un avís de l’oficina del cens electoral, com que s’ha presentat impugnacions a algunes candidatures en les quatre demarcacions del Principat, s’han de resoldre abans de fer l’enviament de la documentació.

El termini per a fer l’enviament de les paperetes és el 15 de setembre, però el període començava el dia 1. Per tant, ja fa una setmana que s’haurien pogut començar a enviar. Tanmateix, fins que no hi hagi la resolució de les impugnacions, el procés és aturat.

La tramesa de la documentació l’ha de fer Correus, i l’ha de fer de tal manera que els electors residents a l’estranger la rebin abans del 22 de setembre, que és el termini que tenen per omplir el sobre amb la papereta de la seva opció de vot a les oficines o seccions consulars. Als residents a l’estranger registrats al CERA els quedaria l’opció de votar entre el 23 i el 25 de setembre en unes urnes dipositades en les dependències consulars, en el cas que s’hi puguin desplaçar.

Sigui com sigui, quedaran pocs dies per a fer l’enviament de la documentació.

Què cal fer per votar?
Us donem tot seguit la informació necessària per a votar un cop rebuda la documentació.

Així que hàgiu rebut la documentació, heu d’escollir la papereta de la candidatura, introduir-la al sobre de votació i tancar-lo. En el cas que vulgueu votar en blanc, no hi heu d’introduir cap papereta. A continuació, dins el sobre adreçat a la junta electoral provincial hi heu de ficar el sobre de votació, juntament amb un dels exemplars del certificat d’inscripció al cens electoral i una fotocòpia del passaport o del document d’identitat (o bé el certificat de nacionalitat o el certificat d’inscripció al registre de matrícula consular, expedits pel consolat espanyol al país de residència).

A partir d’ací teniu quatre opcions:

–Votar per correu: introduint el sobre tancat adreçat a la junta electoral provincial al sobre adreçat al consolat (oficina consular de carrera o secció consular de la missió diplomàtica) el qual, a més a més, inclourà el segon certificat d’inscripció al cens i, si ho voleu, l’imprès emplenat per a la devolució de despeses d’enviament. Un cop tancat, heu d’enviar aquest sobre a l’oficina consular de carrera o secció consular de la missió diplomàtica on sigueu adscrit, per correu certificat, no més tard del 22 de setembre.
–Votar a l’urna: dipositant el vot, personalment, en una urna habilitada a dependències consulars entre el 23 i el 25 de setembre (tots dos inclosos). En aquest cas heu d’introduir el sobre de votació juntament amb un dels exemplars del certificat d’inscripció al cens electoral i una fotocòpia del passaport o del document d’identitat expedits per les autoritats espanyoles (o bé el certificat de nacionalitat o certificat d’inscripció al registre de matrícula consular expedit pel consolat espanyol al país de residència) al sobre adreçat a la junta electoral provincial.
–Lliurar personalment aquest sobre a l’oficina o secció consular en què sigueu inscrit, amb l’acreditació prèvia de la vostra identitat davant el funcionari consular, mitjançant el passaport, el document d’identitat o el certificat de nacionalitat o d’inscripció al registre de matrícula consular, expedit pel consolat espanyol al país de residència, amb l’exhibició prèvia i el lliurament de l’altre certificat d’inscripció al CERA.
–Dipositar en una urna el sobre adreçat a la junta electoral provincial quan el funcionari consular hagi estampat el segell de l’oficina consular al sobre i hi hagi fet constar la data de dipòsit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any