Un petit pas de gegant

Sembla que ja fa temps que tenim davant un jacobinisme que es va desfent pels marges i això sí que és important

Vicent Partal
08.04.2021 - 20:34
Actualització: 08.04.2021 - 22:34
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea francesa va aprovar ahir finalment amb una àmplia majoria una llei de protecció de les llengües dites ‘regionals’, que no és ni de bon tros suficient per a millorar la situació del català, però que cal valorar com un petit pas de gegant. Car és la primera vegada que la nostra llengua –simplement l’existència del català– és reconeguda en un text legislatiu francès, cosa que estableix un dret positiu.

Cal matisar que no és reconeguda com a tal, pel seu nom, perquè en l’articulat no s’anomenen les llengües concernides –com tampoc no s’anomenen a la constitució espanyola. Ara, és un pas endavant clar, per més rudimentari que puga semblar al costat d’algunes altres realitats del nostre país. Bàsicament, la llei incorpora les llengües al “patrimoni francès” i per tant haurien de ser tractades amb aquesta cura; permet la retolació bilingüe; permet que els noms de persona s’inscriguen en la llengua pròpia; i autoritza la immersió lingüística a les escoles, que fins ara era tolerada en l’ensenyament privat però pràcticament prohibida en el públic.

No cal fer-se grans il·lusions. La ferocitat jacobina continua ben viva a París i en alguns sectors del nostre país i segur que farà mans i mànegues per deixar en lletra morta el compromís adquirit ara al parlament. Però sembla que ja fa temps que aquest jacobinisme es va desfent pels marges i això sí que és important. Els diputats catalans, amb l’excepció més que previsible de l’única diputada del Front National, han fet pinya a favor de la llengua i açò no és sinó el reflex de l’evolució positiva de la nostra societat, que aquests darrers anys ha reivindicat la catalanitat amb una intensitat ben notable. I, alhora, el govern Macron ha sofert una derrota que hauria de tenir en compte: 188 diputats, contra 111, han aprovat l’article 2 d’aquesta llei, el que fa referència a la immersió escolar, i això vol dir que molts diputats de la majoria han votat contra el seu ministre d’Educació, que maldava per tombar-lo.

El camí s’ha fet molt llarg d’ençà de l’edicte de Lluís XIV. Durant segles el català i les altres llengües de l’estat han viscut fora de la llei, vives però sense que se’n pogués reclamar cap dret. El migrat reconeixement en el text constitucional del 2008 va ser un pas molt limitat però que, en definitiva, ha obert la porta a aquest text aprovat ara, després d’haver estat rebutjat el 2016, a còpia de molta tenacitat i de molta lluita, de molts esforços. No solament nostres, dels catalans, sinó també, per exemple, de corsos, bascs, occitans, alsacians o bretons –i avui cal fer un reconeixement especial al diputat Paul Molac, que ha mantingut amb tota conseqüència la determinació per a aconseguir una votació que ahir qualificava, segurament ben satisfet, d’històric.

 

PS1. Estic commogut per la trista notícia de la mort del general Jovan Divjak. Mereix tot el respecte i tots els honors i s’ha guanyat, com molt poca gent més, el dret a reposar en pau. En aquest enllaç explique una llarga conversa amb ell a Sarajevo.

PS2. Lamentablement, ahir el programa de TV3 Planta baixa va fer befa de la decisió de VilaWeb d’acceptar la Identitat Digital del Consell per la República com a eina per a relacionar-se amb els subscriptors. Tot presentant la imatge de la pàgina en què us podeu fer subscriptors, es deixava entendre als espectadors que en realitat calia posar obligatòriament el document espanyol i que la Identitat Digital no era necessària. Em trobe obligat a aclarir aquesta falsedat.

Quan algú es dóna d’alta com a subscriptor de VilaWeb, hi ha tres dades que ha de deixar: el document d’identitat per a comprovar qui és i les dades bancàries i la identificació fiscal per a poder fer la transacció econòmica.

A l’hora de donar-se d’alta com a subscriptor, hi ha una primera casella que demana la Identitat Digital. Aquesta dada no és obligatòria, per la senzilla raó que no tothom té una identitat digital, ni catalana, ni espanyola, ni francesa, ni de cap altre país. Però és el lloc on aquells que volen acreditar la seua personalitat davant VilaWeb la poden escriure. A partir d’eixe moment VilaWeb es relacionarà amb ells fent servir el nom i les dades que consten en aquesta identificació. Aquestes darreres hores, per exemple, 614 subscriptors de VilaWeb del total de 20.000 han entrat la Identitat Digital catalana en aquest camp com a identificador personal.

I després hi ha una altra casella on cal escriure el Número d’Identificació Fiscal, que respon a una fórmula diferent en cada estat. En alguns, com ara l’estat espanyol o Polònia, el NIF es correspon amb el número del document d’identitat. Però en alguns altres, com l’estat francès o Eslovàquia, són números diferents. I encara hi ha casos, com Itàlia, on el NIF és el número de la targeta sanitària. Però en tots aquests casos el NIF és necessari per a fer una transacció econòmica, com també el compte corrent i el número de targeta bancària. I per això aquest camp sí que és obligatori per a donar-se d’alta com a subscriptor.

Per tant, si un català de Perpinyà, amb NIF francès, vol fer-se subscriptor entrarà en aquest camp un número que en el seu cas no coincidirà amb el de la carta d’identitat personal i si ho fa un català de Girona, amb NIF espanyol, el número que hi posarà sí que coincidirà amb el del seu document d’identitat, encara que en realitat siguen dos documents diferents. Però no hi ha cap camp obligatori en el procés de subscripció a VilaWeb on calga posar el document d’identitat espanyol, com el programa sembla que volia deixar entendre.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
08.04.2021  ·  22:11

Hi ha molta gent, massa, que encara creu en la Eternitat. Es pensa que hi ha coses que sempre han sigut iguals i que mai no canviaran. I no és cert. Tot canvia. Des de la solidesa d’un estat fins a l’aspecte d’una muntanya o una vall. Només heu de pensar que fa poc més de cent anys, la mecànica quàntica ni tan sols era una idea. En canvi, ara la nostra vida seria impensable sense aquesta branca de la Física. El mateix passa amb la posició de França amb el Català, el Bretó o el Cors o amb la l’Espanya amb la república de Kosovo.

Ed Garrido
Ed Garrido
08.04.2021  ·  22:30

Lamentable la mofa de tv3 a VW, Sr Partal. Avui el comissari politic d ER al programa del Grasset es el Sr Benach.

Ignasi de
Ignasi de
08.04.2021  ·  23:17

Senyors de TV3: yugoeslavia ya no existe!!!!!

Fredèric Varela
Fredèric Varela
08.04.2021  ·  23:22

El programa “Planta baixa” s’ha convertit en un cavall de Troia dins de TV3. I per a més escarni, molt ben pagat.

Esteve Freixa Baqué
Esteve Freixa Baqué
08.04.2021  ·  23:32

Cal recordar pero, que França és l’unic pais europeu que continua negant-se (una mica com fa Espanya amb el Kosovo…) a signar la “Charte européenne des langues régionales ou minoritaires”, per les implicacions de despeses en protegir-les que signar aquest protocol implicaria. França fa prova d’una gran hipocresia en aquest tema. Un sol exemple serà suficient. Després de segles de perseguir, amb tota mena de mètodes repressius i punitius, el basc, el bretó, el català, etc., fins al punt que quasi ningú ja no els parlen, van decidir, ja fa temps, que en el mític examen del “baccalauréat” es podia presentar, com a opcional, el basc, el bretó, el català, etc. Un podria deduir-ne que, amb el pas del temps, s’han adonat que el jacobinisme fou un error i que, penedits, ho volien reparar. Pero no és això. En absolut. Permeten aquesta opció perquè aquestes llengües ja estan pràcticament mortes i no presenten cap perill. Les consideren purament folkloriques. En canvi, l’alsacià, que segueix ben viu encara avui, no pot ser escollit com a opció al batxillerat. Primer, haurà de desaparèixer. I després, amb llàgrimes de cocodril, permetran que un grapadet d’alumnes l’escolleixi com a opcional. Hipocresia pura…

Berta Carulla
Berta Carulla
08.04.2021  ·  23:53

He trobat aquest comentari en una altra “notícia” i m’ha agradat molt. Últimament copio molt. Espero que l’autor no s’enfadi. Desitjo que sobrevisquem la independència del nostre país tots elsque escrivim aquí, paraules tan sentides.

“ ESTAT DE GUERRA
El 7 d’abril de 1948, el govern espanyol derogava oficialment l’estat de guerra decretat el juliol de 1936, nou anys després de l’acabament de la Guerra Civil, guanyada pel bàndol franquista.
Així doncs, jo vaig néixer el 1947 encara en estat de guerra…, i des de llavors, fa més de 73 anys, només he viscut en un país que mantenia el franquisme contra Catalunya.
Fins ara, en les diferents formes de govern de dretes i d’esquerres, hem perdut totes les oportunitats de canviar de direcció, perquè han anat creixent les desigualtats socials i el genocidi cultural es manté amb formulacions cada cop més “modernes”.
Sense concert econòmic no hi ha control dels recursos generats.
Sense el control de la justícia, ni el control dels cossos i forces de seguretat, ni el control d’una banca tota privada, ni el control de la hisenda prò, ni el control de les infraestructures, ni el control de les empreses estratègiques que s’han anat privatitzant, sense el control dels resultats electorals i sense el control dels debats parlamentaris, fins i tot no tenim prou capacitat legislativa perquè el Tribunal Constitucional ho impedeix i continua en mans de la classe dominant, en mans de la monarquia i en mans de les empreses de l’IBEX-35, sempre en la mateixa direcció.
Des d’una anàlisi física, per canviar la direcció d’un tren que avança inexorable, primer s’ha de passar per un moment d’aturada.
Per canviar la direcció del tren del regne d’Espanya i de l’Estat de les Autonomies que no satisfà ni les necessitats ni les expectatives socials d’una població empobrida i conformada, hem de passat per un moment d’atur abans de poder trencar la tendència i, per primer cop, tenim l’oportunitat de NO participar en el govern d’una Generalitat de Catalunya, sempre intervinguda.
Si es fa això, gairebé res no serà com abans.”

Gerber van
Gerber van
08.04.2021  ·  23:54

Avui he comprat la targeta de CxR. Una manera, també, per donar suport, força i agraïment. A més per donar suport a Vilaweb i legitimitat a CxR he apuntat la meva ID digital com a subscriptor de Vilaweb.

Enric Condom
Enric Condom
09.04.2021  ·  00:23

Malaradanent el programa de TV3 Planta baixa no es l’únic programa dels mitjans públics a fer befa de la Identitat Digital del Consell per la República. Fa 2 dies també l’APM de Catalunya Ràdio va estar fent el mateix. La manera com se n’enreien era grotesca i de mal gust.
Aquesta actitud, q pel q es veu es frequent als mitjans públics catalans, sembla respondre a una consigna. No voldria ser mal pensada.

Jaume Riu
Jaume Riu
09.04.2021  ·  00:24

El gran avenç del Segle XXI el trobem en la informació a l’abast de tothom en temps real. Les mentides duren molt poc, i tot se sap.
TV3 menteix pensant que en un programa de televisió es pot inventar un relat i tothom s’ho creurà “perquè ho han dit a la tele” que el segle passat era el mitjà d’informacio més poderós, i no s’adonen que VilaWeb farà la rèplica immediata i descobrirà públicament l’engany.
Candido Conde-Pumpido i els jutges del Tribunal Constitucional han comès la mateixa errada quan es pensaven que encara eren al segle passat i podien confessar les barbaritats que pensen, i ningú no ho sabria.

Antoni López
Antoni López
09.04.2021  ·  00:45

TV3, la seva, el que hauria de fer es aprendre del canal 2 de TVE, la que, al meu entendre empra la qualitat ,que es molt alta, per esborrar “la nostra” i ens oblidem poc a poc de la nostra llengua,malgrat que tenen programes en català per demostrar que no cal ser independent per a ser català/espanyol.

Joan López
Joan López
09.04.2021  ·  05:37

Tenim 74 escons, som el 52% però crec que estem lluny de l’ilusiò I fortaleça del 2017. Jo me estimo mès pensar que erc no es pas independentiste I la cup una llauna de grills això doncs no mès junts segueix el camì cap l’independencia I gent independentiste si que hi han molts I son vots que segur que tornaran cuan s’enadonin que han sigut enganyats.
TV3 esta a les mans de erc,i això es mes que evident,tenen vetat als que diuen veritats com Cotarelo,i això es el que hi ha. Restar a l’oposiciò fent un JUNTS mes fort i amb mes gent i reforçar el CxR es el camì. vilaweb es la finestre dels que realment volem un estat propi. Sr.director tè una feina per endavant.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
09.04.2021  ·  06:57

Ens han robat els nostres mitjans-fa anys-; i nosaltres ens dediquem a mirar com s´enriuen en aquell programa. Un país avançat de veritat faria temps que ocuparia els carrers per defensar la democràcia .

Carles Serra
Carles Serra
09.04.2021  ·  07:38

Vicent, em sorprèn que et sorprengui’s sobre TV3 alçades d’ara, ja saps qui la controla i fa les notícies a la mida del seu partit; també vares reaccionar tard per veure la realitat d’aquest partit que encara li dieu independentista d’ER; igual quan definiu el PSO€, partit d’esquerres i democràtic, quan tots sabem que ni es d’esquerres ni democràtic

Albert Miret
Albert Miret
09.04.2021  ·  07:54

Em sap greu constatar constantment que la TV3 ja no respon a cap mena de fiabilitat des que depèn d’aquest director espanyolista que es diu Vicent Sanchís. El més indignant és que en castellanitzar-la, també ha perdut tota la qualitat tècnica, política i artística que havia tingut, passant de ser la millor a assemblar-se a la Tele 5, sent generós. Arriben al ridícul d’obligar a parlar “en español” quan fan una entrevista al carrer o a l’empresa.?

Alfons Tur
Alfons Tur
09.04.2021  ·  08:16

M’entristeix veure que les reaccions a l”editorial es centren en la crítica a un patètic programa de TV3, que és una nota afegida i deixen de banda el gruix de l’article que és la valoració del canvi polític que suposa la llei aprovada. Lamentablement encara és massa viu entre l’independentisme el blaverisme principatí, l’acceptació inconscient del marc regional espanyol. L’avenç que suposa aquesta llei si nordcatalans, occitans,bretons,etc en saben treure profit pot ser formidable. I la seva aprovació, en contra del criteri del ministre d’educació fa palès que si d’actua amb fermesa, contundència i unitat el jacobinisme recula.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
09.04.2021  ·  08:28

Fa temps que he deixat de mirar Planta baixa L’APM, arribarà un punt que no sabré ni quina ràdio ni quina tv posar.

Josep Salart
Josep Salart
09.04.2021  ·  08:53

Quan parlem de TV3 i d’en Sanchis, jo recordo sempre “la pissarreta d’en Partal”.

Aquella época en Partal, al meu entendre, noquejava molt educadament totes les tonteries que en Sanchis exposava. No hi havia color. Ara em trobo que em falta color a Vilaweb, tot i que em mereix confiança.

Des d’ahir que gaudeixo del comentari de la Roser Caminals a l’editorial i que, en part, avui repeteixo esperant no molestar:

“”” L’objectiu de la cúpula d’ER no és la independència, al contrari, és abatre’n el líder, Carles Puigdemont. Per això per més reformes estructurals que ofereixi el CxR, ER no hi voldrà saber res. Som els ciutadans els que li hem de donar força. I si en falten tants és perquè segueixen la línia del seu partit, ER.”””

Pep Agulló
Pep Agulló
09.04.2021  ·  08:56

ÉS CONQUESTA, NO PAS CONCESSIÓ

Que L’Assemblea francesa aprovi amb una àmplia majoria una llei de protecció de les llengües dites ‘regionals’ sembla que no diu res a molts comentaristes més ficats amb TV3 (amb raó), però estic amb Alfons Tur 8:16.

Que l’ens francès ho presenti com una llei vol dir que hi ha molta lluita per la identitat que ha pressionat i que el jacobinisme sap i tem que darrere la llengua va el dret a ser nació.

Segurament es voldrà minimitzar l’abast de l’aplicació, segurament és un tallafoc per no anar més enllà, però és un pas que no podem pas menysprear perquè és una conquesta democràtica.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
09.04.2021  ·  09:00

Lamentablement haig de dir i reiterar, que TV3 ha caigut tan al fangar que en prescindim, i la veritat la nostra qualitat emocional ha guanyat. Programes nefastos i xarons conduïts per persones amb la motxilla buida de sabiduria i finessa. Tot plegat fastigós. Bon dia i bona hora .☮️

Josep Gualló
Josep Gualló
09.04.2021  ·  09:07

COMENÇO PEL FINAL. CELEBRO I FELICITO a VilaWebb PER INCLOURE LA IDENTITAT CATALANA EN LES DADES DELS SUPSCRIPTORS.

No de manera obligatòria si no voluntària. Tothom coneix Espanya.

Que TV3 en faci mofa no em sorprèn gens, però em fa una rabia infinita. El senyor (que no te dret a aquest qualificatiu) Sanchís, gran enemic de Catalunya, ocupa el lloc que ocupa per fer el que fa.

Anem al tema de l’editorial . Estic d’acord que és “Un petit pas de gegant” que l’assemblea del jacobí estat francès hagi aprovat per amplia majoria una llei de protecció de les llengües regionals, té una importància molt gran.

Sabem perfectament que l’estat francès en aquest tema és tan o més reticent que l’espanyol. Així i tot, crea una “petita” jurisprudencia que ens pot ajudar a seguir lluitant.

La nostra lluita és de unes característiques diferents, no lluitem perquè l’estat reconegui la nostra llengua, lluitem per separar-nos de l’estat i ser amos i senyors de reconèixer les nostres pròpies llengües.

PS2. No em queda clar com hem d’entrar la identitat digital catalana els que ja som subscriptors.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
09.04.2021  ·  09:16

No és la primera vegada que França reconeix el català. L’Imperi Napoleònic Francès, en annexionar-se Catalunya entre 1810 i 1814, va dotar de caràcter cooficial la llengua catalana. El Brusi, que n’era el diari oficial, es publicava en edició bilingüe (francès – català), com es pot veure a l’hipervincle:

https://arca.bnc.cat/arcabib_pro/ca/catalogo_imagenes/miniatura.do?idImagen=14176676

Joan Cuscó
Joan Cuscó
09.04.2021  ·  09:47

Igual que en Gerber Van Jo també ja tinc la targeta d’identitat republicana.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
09.04.2021  ·  10:02

No és el primer cop que el Sr. Ustrell menysté l’exili i tot el que se’n derivi . Algú pot explicar perquè TV3 va de la neutralitat (?) al partidisme autonomista?. Ricard Ustrell, 30 anys, llicenciat en periodisme, creieu que té la maduresa i categoria professional per dirigir un programa de 3 h als matins a TV3?. Quan veiem a Xavier Grasset al més324 constatem l’abisme que hi ha entre un periodista culte, madur professionalment, que fa interessant un programa pel què passen personatges de tot l’espectre polític i els respecta, i entre un altre prepotent, poc interessant i que va ‘colant’ -ho notem tots- una intencionalitat política. Jo no sé qui pren aquests tipus de decisions a TV3, vull dir qui decideix el director d’un programa que ocupa una franja important del matí, mostrant xuleria i el menyspreu cap a un sector majoritari de la societat. L’afer d’ahir a Planta Baixa amb VilaWeb és digne de la ‘Trece TV-COPE’. Doncs ja ho sabeu, tenim infiltrats fatxes als Mossos d’Esquadra i quintacolumnistes a TV3.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
09.04.2021  ·  10:02

Un pas de gegant, sí. I, alrespecte, m’atreviria a fer una observació a tots els que no tenen decidida la seua aposta per la independència: A nivell humà, personal, no ens crea cap empatia, proximitat ni confiança, qui passa de nosaltres, ens ignora, com si no existirem per a ell. Eixa és i ha estat sempre Espanya per a nosaltres. Mentre sigam dependents d’ella, res fonamental no caviarà. Les nostres llibertats i decissions polítiques, culturals, econòmiques com a poble, seran condicionals.

jordi Rovira
jordi Rovira
09.04.2021  ·  10:07

Sento dissentir de bona part dels comentaris. Avui, tot i que el tema sembla menor, no tractem ni de TV3, ni tampoc del dimoni escuat ( és a dir ERC, amb la incorporació de les CUP quan convé ). El “petit pas de gegant” fa referència a com el model d’estat unitari i centralista que defineix el jacobinisme francès i per extensió el model espanyol està en crisi i no respon al reptes del món present. En concret, l’editorial fa servir l’expressió: ” es va desfent pels marges”. En els marges veiem com la defensa de l’estat unitari i centralista està encallant la més alta magistratura espanyola al TC ( quan una institució que té en la coherència la seva autoritat, si aquesta desapareix el seu paper resta molt disminuït ). En els marges veiem com la disbauxa autonòmica de l’estat espanyol desapodera un poder central sempre condicionat per les seves pròpies pràctiques colpistes. I en els marges veiem com el model de referència francès es veu obligat a prendre una mirada diferent. Què no és una mirada autèntica? Segurament. Però ben segur és un senyal.
Que l’administració de proximitat és molt millor no té discussió. Per exemple; només cal intentar anar a Holanda havent de passar per la gran conurbació parisenca per entendre que hi han models impossibles. Que l’administració de proximitat és millor quan compta amb l’ajut i la complicitat d’un acord nacional tàcit i explícit, ho demostra el mosaic europeu de petits estats i el seu comportament davant les crisis. Que el model d’estats nació unitaris i colonials de tall europeu són cosa del passat, també resulta indiscutible.
Tot plegat dibuixa un marc de referència. Que la voluntat d’independència dels Catalans sigui o deixi de ser un problema intern, ho puc creure si m’abstrec a una mirada des d’Europa ( ja decidiran entre catalans i espanyols qui té més força ). Però que Espanya ( o qualsevol lloc d’Espanya ) sigui ingovernable perquè el model de referència que vol aplicar sigui inadequat; ja són figues d’un altre paner. Sobretot quan la governabilitat d’Espanya assegura els interessos europeus en aquest racó de món.
Sovint apareixen comentaris que titllen l’opinió de l’editorialista d’idealista. Sort que tenen la contraposició d’aquells altres que pensen que les coses canvien. La realpolitik és endevinar què està en procés de canvi. Segurament no és gens pràctic ni racional no veure l’evolució cap on va. Francament, havent arribat el moviment independentista on és; no m’agradaria pas veure’l encallat en discussions fora de la realpolitik!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.04.2021  ·  10:21

Alegrem-nos amb els catalans del Nord. Ho mereixen.
Tot i que França tampoc és de fiar mentre Catalunya, amb el seu Nord i Sud, no sigui lliure.

Pere Grau
Pere Grau
09.04.2021  ·  10:24

Des d’Alemanya no puc veure TV3, però tot el que en llegeixo als altres mitjans reconec que m’entristeix. Que una TV que tenia l’anomenada de ser una de les millors d’Europa es rebaixi fins a voler desacreditar tot el que tingui res a veure amb el Consell i amb Puigdemont no és sols indignant sinó, com dic, molt trist. Que es critiqui objectivament i educadament allò que hom no trobi correcte és comprensible i normal. Que hom faci befa de gent i d’institucions que valen un milió més de vegades que el que ho fa és intolerable i a altres llocs portaria un reguitzell de dimissions començant pel director de l’entitat que ho ha permès.

Pel que fa a la nova llei francesa no es pot dir millor que a l’article: insuficient, però un petit pas de gegant. I no serà aquest el darrer pas que la supèrbia francesa (igual o pitjor que l’espanyola) encara haurà de fer en la mateixa direcció.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
09.04.2021  ·  10:36

Resulta bastant clar que Planta baixa és un programa de TV que no té gaire audiència. Aporten ben poca cosa, i ara, pel que veig, a més amb una frivolitat espantosa. No sé que espera el director de TV3 per remodelar-lo.

David Badia
David Badia
09.04.2021  ·  10:46

Si nomes fos TV3 i Cat Radio, el pitjor esta a RAC1 (Baste,Clapes i Cia. amb uns tertulians unionistes i parlen un 5O% en espanyol la majoria de convidats.) i si poden parlan molt de Madrid i del Real Madrid. En relació a l’aprovació del català a l’Assemblea Francesa no tindra a la practica poca aplicació, per desgracia, nomes hem de confiar en els col.legis de les Bresoles per fer una inmersió en català

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
09.04.2021  ·  11:19

Jo també he anotat la meva ID digital en el meu perfil de VilaWeb, com el nostre neerlandès de capçalera. Salut.

david graupere
david graupere
09.04.2021  ·  11:31

Fins que no es tradueixi en resultats sociolingüístics, no crec que es pugui dir res. França sap que les llengües sense estat no podran fer cap remuntada.

El jacobinisme és més fort que mai gràcies a la UE. No estic d’acord que vagi de capa caiguda.

TV3 és una TV regional i parcial (s’oblida De la Catalunya nord sistemàticament). Són els senyors de la costa central… quan no existeix cap costa central.

jaume vall
jaume vall
09.04.2021  ·  11:37

Avui m’agrada especialment el comentari de Jordi Rovira, i també els de qui van per feina i enlloc de preocupar-se per un programa -que no veig- de TV3, fan passos en la direcció correcta, com ara en Lluís Castillo, en Gerber Van, els que fan accions.
Sobre el tema de França. Tinc el cor dividit. Em comfesso francòfon, ja que va ser la llengua estrangera après a Primària i als recordats BUP i COU. Va ser la primera finestra a un món en colors, respecte a la grisor espanyola -i catalana-. Per això, -i per fotre una mica- he recuperat algunes vegades aquí la proposta de Pasqual Maragall : integrar-nos en la “Francophonie”. Posats a tenir una llengua potent, tenir el francès a les escoles, i aigualir el castellà. Tornar-los el “café para todos”.
Reconec el jacobinisme, el menyspreu per les llengües minoritàries que anomenen “patois”. Reconec que no ens faran cap favor sobiranista. Però són les contradiccions humanes, m’agrada bastant el civisme i la qualitat quotidiana d’allò francòfon.
Finalment, i per posar-me en un jardí: sóc molt escèptic amb el concepte de “Països Catalans” com a estructura política. No perquè no m’agradés una nació-estat des de Perpinyà fins a Alacant, sinó perquè la realitat és que fora del Principat, els afectats no ho volen. Hem de forçar una aglutinació no desitjada? Només cal mirar els resultats electorals.
Em conformaria amb una nació cultural-lingüística catalana, de 15M/20M de catalanoparlants, encara que pertanyessin a estats polítics diferents.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
09.04.2021  ·  13:09

Segueixo el fil del senyor Agulló.
França ha fet seva la dita “Quan vegis la barba de ton veí cremar (o pelar), posa la teva a remullar”.

Tots sabem que será paper mullat. Però ja se sap, els catalans ens alegrem sempre amb les victòries de paper mullat.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
09.04.2021  ·  15:46

Bona tarda! Gràcies Sr. Partal un dia més.

Sí sembla que a França, tot i ser tan jacobins, han estat capaçis de votar a favor de totes les llengües que es parlen al seu territori. I encara que des del govern Macron no ho devien voler, ha sortit una votació guanyadora per a aquestes llengües. Celebrem-ho.

A veure si a Ñ, en prenen nora i són capaços de voler redreçar el tracte injust (la justícia de Ñ ho rebat i ataca sovint, sempre) que aquí hi ha per a les altres llengües del territori.

Ufff…. no sé si ho veurem algun dia!

Roser Caminals
Roser Caminals
09.04.2021  ·  16:16

Igual que Pep Agulló i Maria Angels Fita, crec que els francesos han près la decisió amb la vista posada ençà de la frontera.
El meu carnet d’identitat de la República està travessant l’Atlàntic.

Lluí Mor
Lluí Mor
09.04.2021  ·  16:37

Subscric el comentari de Esteve Freixa Baqué. Hipocresia pura…i dura

En quant a l’Ustrell, sempre recordo quan al FAQS se’n va enfotre d’una dona gran que estae a primera linea. Un milhomes, xulo, tonto i que no val un ral.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
09.04.2021  ·  16:41

En fa vergonya tenir amics de ER

ramon Feixas
ramon Feixas
09.04.2021  ·  16:55

Els passets, en aquest moment, són més petits que de puça (una puça que no sap saltar) En la mateixa ronda de comentaris podem llegir que hi ha el 52% d’independentistes. Això es basa en els votants de les tres formacions polítiques que defensen la independència i que s voldríem que governessin junts. Però, acte seguit es diu que només JuntsxCAT camina cap a la independència. A quin percentatge del cens català redueix l’independentisme aquests afirmació. Per la mateixa regla de tres un votant de la CUP pot dir que només els de la CUP són independentistes. El mateix que un votant d’ERC amb el seu partit escollit. Realment no som capaços de que a partir de la diversitat, ens agradi més o menys el que pensa l’altre, de sumar forces? Si arribo a pensar que els que voten un dels tres partits són traïdors, com malauradament podem llegir sovint ( o espanyolistes), no té cap mena de sentit la pretensió republicana , ja que és una minoria tant minoria, que és absurda qualsevol pretensió. Pensi o que el respecte per la ideologia política dels companys de viatge és una condició indispensable per la continuació del procés. Mentre hi hagi desqualificacions tan tipicament hispàniques, el vaixell romandrà aturat, per moltes editorials escrites amb tant d’encert que tenim la sort de poder llegir.

Oriol Llevot
Oriol Llevot
09.04.2021  ·  19:05

Aquesta llei francesa no servira per canviar res perque arriba massa tard i perque no canvia substancialment l’apartheid cultural del poder frances vers les comunitats no francofones sota el seu domini. Com a catalanoparlant la discriminacio flagrant continuara a la Catalunya Nord, a on mentre un parisenc francofon hi te tots els drets linguistics, un rossellonès de cultura catalana no te cap dret a adreçar-se al seu ajuntament o a qualsevol altre servei o public o privat en la seva llengua i tampoc no té ni tindra una oferta suficient d’escola immersiva en català. Foraster al seu propi país. Compadeixo els catalanoparlants del nord, que amb aquesta llei o sense, continuaran patint un regim profundament anticatalà linguisticament equivalent al que patiem al sud dominat per Castella fins el decret de bilingüisme de 1977

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
09.04.2021  ·  19:25

M’alegre pels germans nordcatalans i per la nació sencera. Però poc, eh?. Perquè el jacobinisme -com tot supremacisme, que nega la igualtat i, per tant, la llibertat i la fraternitat- és la negació de la democràcia. I tots sabem què i còm són la France i l’EspaÑauna i el que val allò que diuen i signen.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
09.04.2021  ·  20:00

Si, un petit pas de gegant al jacobí estat francés.
No oblidem que entre espanya i França es van repartir Catalunya.
Ara bé, és una mostra de molt millor salut democràtica a França que no pas a espanya, el fet que els parlamentaris francesos, majoritàriament del partit del govern, de Macron, tinguin un toc d’honestedat democràtica i votin en contra del seu ministre de cultura.
Admirable i impensable a la borbònica i feixista espanya.

Pel que fa a la mofa que va fer TV3 de la ID Digital catalana, què és podia esperar?
TV3, està a les mans del junquerisme i per a aquest l’enemic a batre és el MHP Carles Puigdemont i qualsevol iniciativa independentista.
Junqueras, botifler rancuniòs, que maldava per a assolir el cesarisme d’en Jordi Pujol, s’estima més servir a l’amo espanyol que al poble català.
La llàstima és que encara hi ha molt votant d’ERC que no s’ha adonat que està votant ER, jo fa temps que vaig deixar de fer-ho.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
09.04.2021  ·  20:19

Aviam França…el partit de Macron estava totalment en contra d’aquesta llei
Llengua: cal ser activistes 100%….sobretot a casa…les hores en català…una tortura pels meus fills dir-les correctament, però sinó jo no entenc a quina hora volen que els vagi a portar…a futbol..de festa….etc Ja s’han espavilat
La immersió a les escoles…Una farsa (sobretot on hi ha majoria de castellans), ningú controla si es fan les classes en català i els pocs alumnes catalans que hi ha acaben parlant castellà per no patir bulling
Ja no en parlem de la universitat. Encara que explícitament t’has apuntat a una classe en català…ha passat que per un alumne..han canviat a castellà
En fi…parlar sempre i sempre en català
La llengua se salva estimant-la molt
TV3 Vicenç, moltes vegades, jo la primera, ens quedem enganxats en els records d’anys passats i no veiem que aquell record ja no existeix
Tots els comentaristes de Vilaweb són gent molt ferma, de tots els comentaris se n’aprèn alguna cosa

Miquel Amorós
Miquel Amorós
09.04.2021  ·  22:54

Sr. Partal, de fa molt de temps que la Catalunya Nord està molt activa.
I això ha passat gràcies a la dignitat i l’empenta que van veure des del 2020 fins el 2017 per part de la gent del Sud.
I ells també és van apuntar a l’identitat perduda: urnes, pressió a Europa a favor nostre i ara això.
Molta força, germans del Nord.
I ara també sembla que es vagi despertant el País Valencià i també les Illes.
Vinga Païssos Catalans.
Hem de començar a canviar el nostre xip del Principat pel dels Païssos Catalans.

Més notícies

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €