Un jutge diu que la policia espanyola no podia actuar contra les escoles concertades l’1-O

  • El magistrat del jutjat número 7 de Barcelona ha encausat el comandament de la policia espanyola que va dirigir l'actuació a l'escola concertada FEDAC Horta

VilaWeb
Redacció
06.09.2018 - 10:36
Actualització: 06.09.2018 - 13:34

El magistrat del jutjat número 7 de Barcelona, que investiga la violència de la policia durant el referèndum del primer d’octubre, ha ordenat d’investigar l’agent de la policia espanyola que comandava l’operatiu de l’escola FEDAC Horta de Barcelona. Ho ha confirmat a VilaWeb l’Ajuntament de Barcelona, que és acusació en el cas. Tal com recorda el jutge, la policia espanyola tenia ordres d’impedir el referèndum en edificis públics, però no en centres privats, com és aquesta escola concertada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va ordenar d’aturar el referèndum ‘sense afectar la normal convivència ciutadana’, deia que la policia havia ‘d’impedir, fins a l’1 d’octubre, la utilització de locals o edificis públics’.

Per això el jutge demana d’investigar l’agent per lesions i per accions contra l’autoritat moral d’un funcionari públic, delicte que es castiga amb una pena que pot arribar a quatre anys de presó. Segons l’informe mèdic, quatre persones van ser ferides a causa de la violència de la policia a la porta de l’escola.

 

Tal com diu el magistrat, ‘l’actuació policíaca en aquest cas no era emparada per la interlocutòria del TSJC’ i, per això, diu que ‘cal preguntar-se per quin motiu es va actuar, es va empènyer i es va sacsejar les persones que hi havia’.

El titular del jutjat número 7 de Barcelona també va anunciar aquesta setmana que investigava tres agents de la policia espanyola per la seva actuació a l’institut Pau Claris de la ciutat durant el primer d’octubre. Un d’aquests tres agents ja és investigat per fets similars en un altre centre educatiu, l’escola Mediterrània de la Barceloneta.

Ací podeu veure l’actuació policíaca a les portes de l’escola concertada FEDAC Horta:

L’Ajuntament de Barcelona no descarta que se citi a declarar Diego Pérez de los Cobos
El tinent batlle de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Assens ha explicat que ‘en examinar les vint-i-set actuacions que es van produir aquell dia’ per a denunciar la violència policíaca, van veure que ‘tres d’elles s’havien produït en escoles de titularitat privada i així ho vam fer saber al jutge perquè sortia del marc previst per la resolució del TSJC.’

Per a l’Ajuntament de Barcelona, que el jutge hagi encausat aquest agent de la policia espanyola té dues particularitats que la fan rellevant. ‘La primera és que es tracta d’un alt comandament que haurà de donar explicacions sobre aquesta actuació’, ha dit Assens. ‘No descartem la possibilitat que Pérez de los Cobos [responsable del dispositiu policíac] hagi de donar explicacions, sigui en qualitat de testimoni o d’investigat’, ha expressat.

En segon lloc, l’Ajuntament considera que el marc previst pel TSJC no englobava les escoles de titularitat privada i que, per tant, l’actuació se situava en uns paràmetres il·legals.

Jaume Assens ha dit que aquesta decisió judicial envia un missatge al govern espanyol de Pedro Sánchez, de qui ha dit que veu línies de continuïtat amb l’executiu de Mariano Rajoy. El tinent batlle ha denunciat que el govern espanyol no col·laborés amb la justícia quan el magistrat li enviés àudios policíacs d’aquell dia, però el que va enviar eren defectuosos i incomplets.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any