Un informe acadèmic encarregat pel govern afirma que la legislació de la Unió Europea i el dret internacional avalen el dret d’autodeterminació, i també destaca que el govern té legitimitat per a aplicar la llei de transitorietat després de l’1-O en cas de victòria del sí. A més, defensa que la llei del referèndum compleix els requisits legals internacionals.

El departament d’Afers Exteriors ha enviat l’estudi a les cancelleries internacionals. ‘La legislació europea no prohibeix als pobles europeus l’exercici del dret d’autodeterminació. Ben al contrari, la legislació europea reconeix aquest dret i fins i tot l’encoratja en els tractats de la Unió mitjançant les seves disposicions i la pràctica dels estats membres i les institucions de la UE’, diu.

L’informe es titula ‘La legitimitat del dret de decidir de Catalunya’, i la Generalitat va encarregar-lo als acadèmics Nicolás Levrat (Universitat de Ginebra), Sandrina Antunes (Universitat de Minho), Guilleume Tusseau (Sciencies Po) i Paul Williams (American University). El punt de partida de l’estudi és el reconeixement de Catalunya com a nació i, en conseqüència, el seu dret d’autodeterminació.

L’estudi també recorda que la meitat de referèndums d’autodeterminació que hi ha hagut al món des de 1991 (vint-i-set) s’han fet sense acord amb l’estat matriu. Finalment, recorda que aquest dret no es restringeix només a les colònies –tal com addueix l’estat espanyol– i que la constitució espanyola obliga el govern espanyol a acatar la legislació internacional.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb