Els psicòlegs col·legiats catalans fan una aportació econòmica anual de gairebé 600.000 euros al Consell General de la Psicologia d’Espanya i, tanmateix, no reben gairebé cap servei en canvi. Perquè s’acabi aquesta situació un grup de psicòlegs s’ha organitzat i es presentarà a les eleccions del dia 12 de juny a la presidència del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya (COPC). Anuncien que si les guanyen exploraran vies per desvincular-se del  consell espanyol.

Aquesta llista –anomenada candidatura Psi·R – Un Col·legi per la República– es presenta com un projecte innovador i amb una missió clara: que el COPC treballi pels interessos de la professió, vetlli pels seus professionals i assumeixi el compromís de ser una eina social útil per a Catalunya. La cap de llista, Dolors Marín, explica: ‘Ara ens sentim menystinguts, la nostra candidatura té consciència de país i vol canviar la situació actual.’

Un dels noms que més es destaquen en la candidatura és el de Susanna Barreda, muller de l’ex-president de l’ANC Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real d’ençà del 16 d’octubre del 2017, que s’hi presenta per a la cinquena vocalia, conjuntament amb moltes més dones. De fet, una de les característiques de la candidatura és la gran presència de dones: dels deu càrrecs a ocupar, en vuit hi opten dones.

La candidatura Psi·R està decebuda amb la  junta de govern actual: ‘S’ha imposat la visió que si et mantens sense fer res ets imparcial. Però és que no fer res i cercar la neutralitat també és prendre posició. Susanna Barreda denuncia que el col·legi no hagi fet cap acte ni hagi demostrat gens de suport, no solament als presos, sinó tampoc als afectats per la repressió i la vulneració de drets que hi ha hagut aquests darrers mesos a Catalunya.

També reclamen més llibertat per a poder parlar de política. Dolors Marín diu: ‘Ens agradaria que es pogués parlar de política obertament i que tot es pogués discutir. La junta de govern actual criminalitza que es parli de política. Hem d’aconseguir que les juntes s’obrin als col·legiats i siguin representatives d’allò que vol la gent.’ Marín està decidida a mobilitzar el màxim nombre de psicòlegs col·legiats, perquè en les últimes eleccions al COPC només van votar un 10%. ‘S’ha de mobilitzar més el col·lectiu de professionals, fer-los participar més i que no deleguin la gestió del col·legi a unes persones que administren les coses de la mateixa manera des de fa temps.’

Que la República i tot allò que significa, quant a drets civils i socials, entri en el marc mental de les juntes dels col·legis de professionals és un dels objectius del projecte Professionals per la República, creat per l’ANC. Segons Marín, ja hi ha converses perquè la idea d’aquesta candidatura es repeteixi en més col·legis de professionals.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.