El manifest en defensa de Franco impulsat per un grup de militars no para de guanyar suport. Un dels darrers a afegir-s’hi és Luis Alejandre Sintes, ex-cap de l’estat major de l’exèrcit espanyol, càrrec que va ocupar entre el 2003 i el 2004, quan va dimitir arran de l’escàndol del Yak-42. En declaracions a Menorca.info, Alejandre assegura que s’ha adherit al manifest en ús de la seva llibertat d’expressió.

Entre els signants, que ja passen de set-cents, també s’hi han afegit l’ex-cap de l’exèrcit de l’aire Eduardo González-Gallarza i l’ex-cap del quarter militar del rei espanyol Antonio González-Aller.

El manifest porta per títol ‘Declaració de respecte i desgreuge al general Francisco Franco Bahamonde, soldat d’Espanya’, i va aparèixer el juliol passat, just quan el govern espanyol de Pedro Sánchez havia començat els passos per a exhumar les restes del dictador i treure-les del Valle de los Caídos.

Diuen en el manifest que ‘l’homenatge als herois que la van forjar [el Valles de los Caídos] i a tots els que van donar la vida per Espanya és un deute de gratitud i un motiu d’estímul per a la continuació de l’obra’ de Franco. A més, ataquen les esquerres, que acusen d’haver menyspreat el dictador. ‘Després dels permanents atacs a la persona del general Franco des de la seva mort, esborrant sense pressa però sense pausa tot vestigi de la seva tasca per Espanya en els moments històrics que li va tocar viure, l’esquerra política i tots els seus mitjans afins han desfermat una campanya sense mesura i difícilment comprensible, excepte per la seva obstinació visceral de revenja per a esborrar mig segle de la nostra història, mitjançant l’intent final de fer desaparèixer definitivament el principal artífex que aquesta història no desaparegués’.

Afegeixen en el manifest que es fa servir la figura de Franco ‘per amagar la realitat de l’actual enfonsament territorial de la nació i la manifesta desigualtat entre els espanyols’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb