Un Espai Estellés per a substituir la fundació liquidada per l’Ajuntament de Burjassot

  • Compromís s'inspira en l'Espai Joan Fuster de Sueca per a presentar una moció al plenari de dimarts en què demana la constitució de la nova entitat

VilaWeb
Esperança Camps Barber
21.03.2023 - 21:40
Actualització: 22.03.2023 - 22:35

Quan és a punt de commemorar-se el trentè aniversari del traspàs del poeta Vicent Andrés Estellés, encara no s’ha resolt la manera de preservar-ne el llegat i promoure’l. Amb tot, sembla que van fent-se passes cap a la resolució del conflicte sorgit el juny de l’any passat, quan l’ajuntament socialista, amb els vots del PP i Vox, va extingir i liquidar de manera unilateral la Fundació Vicent Andrés Estellés. Ho va fer sense avisar ni tan sols la família, tot al·legant un desequilibri pressupostari.

Això va causar un moviment de repulsa immediat per part de moltes entitats. La consellera de Cultura, Raquel Tamarit, es va comprometre a posar-hi solució i es va reunir amb la família Estellés per proposar algunes vies d’eixida.

Una moció al plenari

Ara el grup municipal Compromís ha presentat una moció al ple perquè es pose remei a aquesta situació amb la creació d’una entitat d’estudis i divulgació amb un caràcter molt semblant a l’Espai Joan Fuster de Sueca. La proposta es debatrà en la sessió de dimarts vinent, dia 28, l’endemà de l’aniversari de la mort del poeta.

La idea és de replicar elements que funcionen molt bé a Sueca, com ara, l’aula didàctica i la càtedra, a banda de posar a l’abast dels estudiosos i dels ciutadans el llegat material del poeta.

La regidora de Compromís, Maria Viu, responsable d’aquest tema al grup municipal de la coalició, ha dit a VilaWeb que fa mesos que treballen per avançar en la creació d’aquesta entitat, i que ara presenten la moció a l’ajuntament perquè no té sentit crear aquest Espai Estellés sense la participació municipal. L’antiga Fundació es va crear l’any 2007, i l’ajuntament és, d’ençà del 2013, propietari de la biblioteca del poeta, adquirida a la família. De moment, els materials romanen en una sala de la Casa de Cultura. Segons Compromís, és fonamental que aquest espai es construesca amb la participació de la Universitat de València, la Generalitat i l’Ajuntament de Burjassot.

Comprar i adequar un immoble

El primer punt de la moció de Compromís demana que l’Ajuntament de Burjassot s’afegesca a les gestions de la secretaria de Cultura i la Direcció General d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació i la Universitat de València per posar en marxa la càtedra i l’aula.

També demana col·laboració per a la compra i el condicionament d’un immoble que allotge el llegat d’Estellés i que s’arribe a un acord amb la conselleria i amb la universitat sobre la manera de gestionar i dinamitzar aquest espai.

La família, confiada en una solució

Carmina Andrés, filla del poeta, ha dit a VilaWeb que la família veu molt bé la proposta feta per Compromís, perquè es tracta de fer valdre el llegat i la figura del seu pare. Andrés lamenta encara el tracte rebut per l’Ajuntament de Burjassot, que no els va avisar de la dissolució de la fundació. També recorda que, tot i els mesos que han passat, no ha tingut cap relació directa amb el batlle, Rafael Garcia. “Dues setmanes després de saber que havien dissolt la fundació, vam rebre un avís de l’ajuntament perquè anàrem a recollir una notificació. Els vam dir que si ens havien de dir res, que vingueren a casa. Al final, ens van dur el paper on ens comunicaven l’extinció.”

Exigència popular per a restituir la fundació

Mercè Martínez, de l’associació Ca Bassot, diu a VilaWeb que no tenen cap comunicació de la conselleria que els faça pensar que la solució és immediata, però que després de la reunió que van mantenir fa uns mesos amb el secretari autonòmic, Joaquim López Camps, pensen que es van fent coses per arribar a constituir aquest centre d’estudis.

Arran de la liquidació unilateral de la fundació per part de l’ajuntament, es va crear una plataforma en defensa de la Fundació Vicent Andrés Estellés formada per la família Estellés, Ca Bassot, Escola Valenciana, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Acció Cultural del País Valencià, el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants, la Fundació Sambori i l’Associació Kulturcrítics del País Valencià.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua també va instar el batlle de Burjassot a reactivar la fundació. Centenars de persones anònimes, entitats i personalitats del món de la cultura i de la política van signar un manifest en què demanaven la creació d’una nova Fundació Vicent Andrés Estellés.

Versos i un sopar per a celebrar el poeta

D’altra banda, Ca Bassot ha organitzat, per a dilluns a les vuit de la vesprada, una lectura de poemes davant l’estàtua d’Estellés a Burjassot. Després faran una mena de Festa Estellés, amb sopar a la seu de l’organització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any