[FOTOGRAFIES] Mataró esquiva amb creativitat la prohibició de plantar creus grogues a la platja

  • Al llarg del matí s'hi han fet accions per homenatjar els presos polítics i els exiliats

VilaWeb
Redacció / ACN
27.05.2018 - 09:23
Actualització: 27.05.2018 - 17:31

Un centenar de persones ha estès tovalloles grogues fent una creu a la platja de Mataró (Maresme) en record dels exiliats i dels presos polítics. L’acció, convocada per l’ANC i el CDR, s’equipara a la del dilluns proppassat a Canet de Mar, on van plantar una vintena de creus grogues en què es podien llegir ‘Drets Humans’, ‘llibertat’, ‘república’ o ‘respecte’. Llavors, un grup d’ultres va atacar l’homenatge i els qui el feien. La policia local de Mataró i els Mossos d’Esquadra van avisar que actuarien per impedir una plantada de creus com la de Canet. ‘La millor manera d’evitar el conflicte és que no hi hagi cap plantada’, va dir el batlle socialista David Bote.

Els participants de l’acció d’avui han arribat a la platja del Varador a les 8 del matí i hi han estès les tovalloles. Les han retirades ells mateixos prop de les 11 i és previst que al llarg del matí facin més accions en homenatge als represaliats catalans. Vegeu-ne ací algunes fotografies:

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: CDR Mataro
Fotografia: CDR Mataro
Fotografia: CDR Mataro

Després d’haver-les estès, un home ha irromput a la platja i ha intentat desfer-les arrossegant els peus. Un grup l’ha encerclat per frenar-lo i poc després hi han intervingut els Mossos i la policia local, quese l’han endut escortat de la sorra. Una hora després, un altre home ha travessat per la sorra entre les creus de tovallola enmig de la protesta dels organitzadors, que ha durat pocs segons. L’han acomiadat amb cants de ‘passi-ho-bé’. Just després, els agents hi han hagut de tornat a intervenir, conversant amb un altre grup d’homes contraris a l’estesa de creus, per rebaixar la tensió.

Els organitzadors asseguren que havien notificat l’activitat de la platja i que la policia no els havia demanat que retiressin les creus de tovallola. Tot i així els, agents de la policia n’han aixecat acta.

Una de les participants, l’Eulàlia, ha explicat a l’ACN que després de la publicació de la prohibició de la plantada, la gent ‘es va trencar el cap’ per pensar com podien ‘defensar els drets de les persones que viuen a Catalunya’. Per això, ella va comprar unes teles grogues amb què ha fet la forma d’una creu a la sorra de la platja.

Una altra assistent a l’acte, la María Carmen Sánchez, ho ha reivindicat com una activitat de llibertat d’expressió i ha advertit que sense aquest dret ‘no hi ha res’. ‘Anem enrere, a mi em fa por on anem. Hem aconseguit tot un seguit de drets i d’un dia a l’altre sembla que ja no hi ha res’, ha lamentat.

Una gimcana amb creus de fusta
La rotonda de la Laia l’Arquera, a l’entrada de Mataró, ha estat del darrer escenari de l’acció reivindicativa en defensa de la llibertat d’expressió i de l’alliberament dels presos polítics. Els organitzadors s’hi han concentrat amb les creus grogues de fusta en mà, després d’haver fet una gimcana en diferents punt del municipi. Llavors els grups participants havien col·locat momentàniament creus en alguns punts emblemàtics del municipi i n’han fet fotos que després han penjat a les xarxes amb l’etiqueta #MataroSenFaCreus.

Després d’haver recorregut per diferents espais en gimcana, el col·lectiu s’ha reunit a l’entrada del municipi amb creus de fusta inscrites amb lemes com ‘llibertat’, ‘la democràcia ha mort’, ‘drets’ i ‘cultura’ i ha llegit un manifest. Una de les portaveus, Anna Brun, ha assegurat que estan satisfets de la resposta a l’acte i que s’hagi pogut fer ‘de manera cívica, pacífica i d’acord amb el nostre tarannà’.

Arran de la polèmica a primera hora, Brun ha assegurat que ‘entenen i respecten’ qui no comparteixi els seus ideals. ‘Però tenim clar que, tal com és organitzada i representada la societat, no hi estem d’acord’, ha afirmat. Han optat pel canvi de format perquè ‘no calia entrar en més conflictes’. ‘No cerquem confrontació’, ha afirmat en declaracions als mitjans.

Els organitzadors, que han rebaixat el fet de ser membres de CDR, consideren que han reeixit en l’acció: ‘Hi hem plantat les creus, a la convocatòria no en dèiem quines; hi ha més creus a més espais’, ha afegit just abans d’acabar-se la jornada reivindicativa i exhibint les de fusta.

Els regidors republicans critiquen la prohibició
Al llarg del matí, regidors dels grups municipals de CiU, ERC, VoleMataró i la CUP s’han deixat veure per l’estesa de tovalloles reivindicativa. A primera hora del matí, la CUP i VoleMataró, formació que es va presentar en l’òrbita de Podem, han criticat durament l’alcalde de Mataró, David Bote. Les dues formacions han descrit com a ‘electoralista’ l’intent d’impedir l’acte.

El regidor de la CUP, Juli Cuéllar, ha subratllat que ha estat un acte ‘d’exercici de la llibertat d’expressió’ i per a demanar la llibertat dels presos polítics i els exiliats. També ha manifestat que ha estat un acte simbòlic, que ‘no fa mal a ningú’ i ha lamentat que el batlle mataroní hagi fet d’altaveu del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. ‘És un càlcul electoral que té fet per esgarrapar vots a Cs a les eleccions municipals vinents’, ha dit.

Al seu torn, la regidora de VoleMataró, Montse Morón, ha recordat que no és independentista però que ‘defensa la democràcia’ i que l’actitud de David Bote ‘ha estat ridícula’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any