Un cap de cavall al llit de Podem

  • Pedro Sánchez ha fet una tenalla per desfer-se de Podem. Alhora que vota amb el PP contra ells, dibuixa un sondatge en què els seus socis de govern pràcticament desapareixen del parlament

Vicent Partal
20.04.2023 - 21:40
Actualització: 21.04.2023 - 00:28
VilaWeb
L'expressió facial, ahir al congrés, de Ione Belarra i Irene Montero parla tota sola (fotografia: EFE).

Hi ha una escena de la versió cinematogràfica d’El Padrí que crec que tots recordem. Primer es veu un pla general de la casa de Jack Woltz, un poderós productor de cinema que ha negat una feina a Johnny Fontane, el fillol de Don Corleone. Un tall ens situa dins la cambra. És a primera hora del dia, però ja hi entra llum. Woltz jau d’esquena a la càmera mentre es comença a despertar. Hi ha una taca roja sobre la seda, a l’altura del seu muscle, que crida l’atenció de qualsevol espectador. Mentre la famosa melodia va tornant-se estudiadament caòtica, Woltz es mira la mà i veu amb espant que hi té sang, i que té sang sobre el batí, que hi ha cada vegada més sang, sobre el llit. No entén si és seua, la sang, o què passa i comença a treure flassades del llit, frenèticament, fins que al peu hi troba el cap de Khartoum, un cavall pura sang que en una escena anterior havia descrit dient que eren sis-cents mil dòlars amb quatre potes. I aleshores crida embogit mentre la càmera s’allunya i torna a l’exterior de la mansió. Don Corleone li ha fet arribar el missatge precís. Ha enviat algú dels seus a decapitar el seu valuós cavall, ha entrat sigil·losament a sa casa, l’ha ficat dins el llit i se n’ha anat sense fer soroll. Aleshores s’entén tot: el Padrí pot fer qualsevol cosa, allò que vulga. I que ell decidesca que tu no sigues el mort pot arribar a fer més por que no pas que et mate. L’escena és inoblidable i ha restat com un clàssic de les lliçons de què significa tenir poder sobre un altre i saber-lo fer servir, valent-se de la crueltat més refinada.

El que va passar ahir va ser més barroer, infinitament més barroer –entre més coses perquè a la Moncloa no poden ni somniar a tenir el nivell de Mario Puzo i de Francis Ford Coppola. Però la intenció era la mateixa. En el mateix moment en què al congrés espanyol el PSOE votava amb la dreta extrema i contra Podem, Esquerra i Bildu la reforma de la potinejada llei de llibertat sexual, el CIS, a les ordres del govern, publicava una enquesta que deia que Podem desapareixeria del congrés espanyol si continuava resistint-se a integrar-se en la maniobra de Yolanda Díaz. El cavall va aparèixer en el llit de Woltz com una reacció a haver-se negat a contractar el fillol de don Corleone i el CIS va aparèixer en totes les pantalles com una reacció al fet de no doblegar-se a les pretensions de Pedro Sánchez.

La crueltat i el cinisme amoral del PSOE són ben coneguts, si més no a molts de nosaltres no ens sorprenen: tan prompte són el govern més progressista de la galàxia com s’abracen amb l’extrema dreta. I ja sabem que, així com ahir es van desempallegar de Podem, després d’haver-lo utilitzat tant com han volgut, a continuació vindran Esquerra i Bildu, quan toque. El mecanisme usat, però, practicar la tenalla amb el PP contra Podem i alhora presentar una enquesta que mata Podem, és interessant com a estratègia.

De fa temps, cada article que publiquem a VilaWeb sobre un sondatge va acompanyat d’un aclariment inicial que diu això: “VilaWeb recorda que aquest article es basa en els resultats d’un sondatge i s’ha d’interpretar tenint en compte això. Com s’ha demostrat, no hi ha garanties que això que s’hi diu quedi reflectit en els resultats finals.”

Ho fem perquè els sondatges, sobretot els sondatges en mans dels governs, no serveixen per a dir la veritat sinó per a modelar l’opinió pública. I casos com aquest CIS són paradigmàtics respecte d’això. Si quan arriben les eleccions espanyoles el resultat no té res a veure amb el que es va dir ahir, a qui importarà? Però avui quanta gent de l’àmbit polític afectat no deu pensar ja si votar Podem és balafiar el vot, sense cap més argument que una operació de propaganda disfressada d’equanimitat? I quants dirigents de Podem no deuen tremolar pensant si s’equivoquen no pujant al vaixell promocionat per un poder? Aquest era l’objectiu. Aquest és sempre l’objectiu dels caps de cavall.

 

PS1. Aquest cap de setmana és Sant Jordi i a VilaWeb fem tot d’activitats. Tant dissabte com diumenge al matí les portes de la seu de la redacció a Barcelona seran obertes i autors diversos, com Clara Ponsatí i Josep Maria Ganyet, signaran els seus llibres. En trobareu tota la informació ací.

PS2. Avui, divendres, es juga la segona fase de la Lliga del Paraulògic. La primera ha estat un èxit espectacular, amb més de set mil participants, de pràcticament totes i cadascuna de les comarques dels Països Catalans. Més informació, ací.

PS3. I ahir, com que era dijous, es va ferLa tertúlia proscrita, que analitzava els nous atacs contra la llengua i comptava amb Ot Bou de convidat. La podeu veure ací.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
20.04.2023  ·  22:02

Ni el PSOE té cap mena d’ètica ni les enquestes, al menys les d’aquest estat, tenen cap credibilitat. Però les tècniques mafioses continuen funcionant. Tant de bo qui pretén arribar a alguna mena de poder fos capaç d’entendre -ho.

Jaume Melquiades
Jaume Melquiades
20.04.2023  ·  22:59

no patiu que sempre tindreu una indra que us ho afinara

Pauli Morer
Pauli Morer
20.04.2023  ·  23:03

També Podemos s’ha guanyat a pols la castanya que li caurà, quan en comptes d’ocupar-te dels problemes de les classes populars et dediques a fer el pijo-progre amb discursos i projectes i lleis que fan vergonya d’altre passen aquestes coses.

Jordi Grau
Jordi Grau
20.04.2023  ·  23:24

L’autor de la música d’El Padrí és el gran Nino Rota. No cal que ho publiqueu, però corregiu-ho, si us plau.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
20.04.2023  ·  23:25

M’agrada molt.
Sánchez ho ha fet bé. Ha fet com cal.
Com ha de fer un home d’estat. Aqueixes coses de l’ètica, la moral, etc són per a gent pobra d’esperit.

D. Vito Corleone (Marlon Brando), el personatge de Mario Puzo és un afeccionat al costat d’Enric II (Enric Plantagenet, duc de Normndia i Aquitània) d’Anglaterra (Peter O’Toole) en la pel·lícula Becket.

Si recordeu l’entrada a cavall Londres van Enric II i el seu amic saxó Becket (Richard Burton) i el saxó intenta convèncer-lo de que es congracie amb el poble saxó que el vitoreja….i el rei ho rebutja, tot amollant-li “ara és el moment de crear dissencions entre ells -els acabats de colonitzar- i que acaben destruïnt-se mútuament”.

Tenim memòria i recordem:

1. com han estat espoliant-nos des de temps immemorials,

2. com Alfonso Guerra creà l Batalla de València juntament amb Abril Martorell esperonant el cap del CESID Emilio Alonso Manglano. Ja n’hi ha prou d’atribuir la causa a la “dreta” que semblem imbècils! Confonem efecte per causa.

3.Com tancaren Forns Alts de Sagunt per a que españa entràs al Mercat Comú i es produiren suïcidis a cabassos, entrada de droga i misèria al Camp de Morvedre.

4. Com han laminat l’estatut de Maragall amb la plana o ribot d’en Guerra. I el de Paco Camps_Ignasi Pla aplicant-li el Decret de Nova Planta de feia 300 anys arrere promulgat per un altre Anjou com fou Plantagenet.

5. A mi ja m’està bé que trinxen els col·laboracionistes com Jaume Asens, Hèctor Illueca, Rosa Garijo (fent els discursets en castellà a les fosses de Paterna i davant de la bandera española tricolor.

6. A mi ja m’està bé que ens roben anyalment 20K milions d’€ al P.V., 40K al Principat i 10K a les Illes.

7. A mi ja méstà bé que retarden el TAV entre Casablanca i la Mar del Nord fins que Marsella o Gènova siguen més addients que VLC o BCN.

8. Ja vindran lacais de les colònies com Puig, Armengol, Junqueras, Rufian, aquells desgraciats de les illes que s’oposen al català que no els coneix ni la mare q els va parir. Com els sindicalistes valencians de CCOO i UGT.

Contra més es barallen, més s’aflebiran, i més aviat podrem expulsar-los.

Com Plategenet espere que acaben molt malament entre tots ells i mútua. Com a Las Provícies Unides, Cuba o Filipines o al RIF amb 10K soldats passats a ganivet amb els collons dins de llurs boques per haver fumigat el poble d’Ab El-Krim amb gas mostassa.

Josep Blesa (València)

Jaume Riu
Jaume Riu
20.04.2023  ·  23:52

LA FI DEL REGNE D’ESPANYA
Parlant de caps de cavall, em venen al cap els quatre genets de l’Apocalipsi que, en versió Espanya de les Autonomies, són:
1. Els socis de govern que pretenen governar, però no pretenen ser socis. 2. Els sondejos d’intenció de vot que no descriuen la intenció sinó que es fan servir per condicionar el vot, i ara també per desactivar al contrincant. 3. Els pactes postelectorals que no ha votat ningú i, sobretot, 4. Les aliances per aprovar un pressupost que no es compleix mai, perquè el més important és l’aliança però no el disseny d’indicadors per fer el seguiment en temps real i corregir les desviacions de l’objectiu, i no passa res.
Es tracta doncs d’una democràcia d’Apocalipsi que profèticament ens parla de la fi del regne d’Espanya.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
21.04.2023  ·  00:13

Com diuen els espanyols:

“Cuando veas las barbas de Podemos cortar pon las de ERC a remojar”.

jaume vall
jaume vall
21.04.2023  ·  00:14

Brillant.
L’altre dia, comentant el règim d’estat a l’ombra de Polònia, durant la dictadura que van patir es polonesos, em preguntava si passaven molt de temps i gastaven moltes energies analitzant la maldat dels invasors, o es dedicaven a bastir una força de combat per defensar-se i atacar.

Potser estaria bé reconèixer el lideratge màxim i més eficient que tenim, convidar a sumar forces sota aquest atot a Brussel·les que és l’únic que ens fa guanyar victòries, i reduir l’anàlisi de la mesquineria -ja sabuda- de l’enemic espanyol.

Robert Mora
Robert Mora
21.04.2023  ·  00:52

El cap de cavall no ha estat dipositat només al llit de Podemos, sinó també del d’ERC, BILDU i Compromís. Els PSOE ha deixat fer a Podemos tot u seguit de lleis estrambòtiques de forma tan hàbil que malgrat presidir el govern que les ha aprovat en consell de ministres practicament no ha quedat esguitat. Que ara ERC, BILDU I Compromis s’abracen al mort de la impopular potinera i ideològica llei del Si Si de Podemos és senzillament inexplicable. El PSOE está donant-los corda perquè ells mateixos es pengen. I per eixes camí van…mentre al final del camí és trobaran amb la trampa que hàbilment els han parat anomenada Sumar+. Tot un espectacle per el que caldrà llogar cadira. L’ensarronada és brillant.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
21.04.2023  ·  05:13

Molt d’acord amb vos Vicent. Del PSOE ni de la seva sucursal catalana no cal esperar-ne res de bo, ni per Catalunya ni per aquells que per un moment han confiat en ell, pensant que podien influir en quelcom de la seva actuació polìtica. Ells són els que manen i fan i desfan el que convingui i quan els convé, simplement movent els fils de les titelles que estan a a les seves ordres i servei, es diguin CIS, Fiscalia,,etc, etc. Cada cop s’assemblen més als que diuen que són els seus opositors (PP,Vox) Com a les bones pel.licules de la mafia, els “Padrins” sempre es protegeixen entre ells. Com a lector de llibres de tota mena i ja que estem devant Sant Jordi, em permeto reomanar un parell de llibres ,un d’acabat de llegir recentment i l’altre en procès de lectura . “Miguel Primo de Rivera. Dictadura,populismo y Nacion” d’Alejandro Quiroga. Editorial Critica .Octubre 2022 (en castellà) i “Un poble traït” de Paul Preston, Editorial Base Març 2020. (en català) Crec que són dos llibres imprescindibles per entendre la mena de bèstia ferotge que és Espanya. Que passeu un bon Sant Jordi!!

JOAN TORRECILLAS
JOAN TORRECILLAS
21.04.2023  ·  05:44

I no oblideu, que apart de Esquerra i Bildu, quan els hi convingui, és carregaran l’artefacte de la vice-ella segurament tindrà algun lloc reservat-però al final com sempre, la esquerra quedarà esmicolada en petits regnes de taifes.
Qui encara cregui, que és pot anar enlloc amb el PSOE, és que és imbècil.
Son de pitjor moral i ètica que el PP
Son la Falange els executors.
Asun

joan rovira
joan rovira
21.04.2023  ·  07:01

El “remake” castellà d’abusos i col•laboradors és inherent.
Com saben arreu. Llavors, per què entretenir-s’hi?

A no ser que ho descodifiquis definitivament,
configurant un escenari i obra pròpia.

De manera clara i convincent,
amb intenció i acció:

S’obre el teló,
comença.

Imma Presseguer
Imma Presseguer
21.04.2023  ·  08:23

Quin aburriment !!!
Escanya, PPSOE, noPodemos, zeroal’Esquerra…
Corleone i companyia sí que eren distrets.
Una colla de fdp, però al menys eren imaginatius, que els d’aquí són soporifics a matar.

Carles Serra
Carles Serra
21.04.2023  ·  08:41

Apreciat Vicent, que vols que et digui sobre això del PSO€, hi han prous fets per definir-los que són uns franquistes; com comentar el perquè és el president d’aquesta espaÑa franquista i corrupte, un neci com el Pedrito Sánchez; ja em diràs Vicent quins partits el varen fer president i l’apalanquen.
És allò que ja fa molt temps va dir en Pla: el 90% dels espaÑols la seva ideologia es franquista.
Com lo més semblant a la dreta espaÑola és l’esquerra espanyola
És com comentar aquesta ER, que com molt bé va fer esment a l’entrevista que Vilaweb va fer en el Sr. Joaquim Colominas, que qui controla ER la seva ànima és republicana espaÑola, com va passar en el temps d’en Companys, que l’ànima republicana espaÑolista, es va imposar en els defensors de la llibertat de la nació catalana d’en Macià.
Des de el meu punt de vista Vicent, el drama és que quant definiu el PSO€ el segui dien d’esquerres i ja que dir democràtics, com aquesta ER, que els seguiu definint independentistes.
Ja que dir definint PSC, quant TOT sabem que fa temps que no existeix, que és una sucursal del PSO€ a la colònia catalana
Cal Vicent d’una vegada no ser triler i no fer la puta i la Ramoneta, ja en tenim prou amb alguns subcriptors

Josep Soler
Josep Soler
21.04.2023  ·  10:59

L’ànsia de poder -a una part important de la gent- es que es massa fort.
Aquesta colla de col·laboradors del regim no han vist mai la pel·lícula “El Padrino”?.
Com be descriu en Vicent, la seqüència de trobar-te el cap del teu cavall preferit dins del teu llit, es efectivament una clara advertència de com pot actuar el poder, quan te necessitat de demostrar aquest poder, però pel que sembla, els afeccionats o els necessitats d’intervenir dins del ram, probablement ni han vist “El Padrino” o com ho complementa Josep Blesa amb aquest paragraf: “el personatge de Mario Puzo és un afeccionat al costat d’Enric II…. d’Anglaterra…. en la pel·lícula Becket” i en conseqüència, tampoc han mesurat la seva força.
Si a sobre mostres que, a part de poc amic, ets tan dèbil i poruc en les teves accions polítiques, com sembla que es la norma en els teus socis com Podem, Esquerra i Bildu ectra, per a un expert com en Pedro Sánchez, ensenyar poc o molt les dens , li deu ser tant fàcil com l’esmorzar de xurros amb xocolata, per qualsevol madrileny.
Ja anirem veient que passa però de moment i segons una enquesta de Junts, es veu que Trias podria guanyar folgadament Colau, Collboni i Maragall a Barcelona.
No se però mani qui mani, que ningu s’enganyi que de decidit no hi ha res.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.04.2023  ·  11:00

A Catalunya ja ens han advertit massa vegades amb caps de cavalls. Un dels últims avisos va ser el cap ensangonat D’ORIOL JUNQUERAS I VIVES.
Ens van advertir arrencant-li el seu cap autèntic.
Ara veiem les conseqüències.
El cap postís que li van entaforar ens porta a la submissió total al destí del regne espanyol que ens té cada dia més escanyats. Més callats. Més enganyats.
MÉS SUBJECTES AL GENOCIDI de l’acord de teatralitat.

No voldria estar al lloc de Junqueras amb un cap postís controlat a distància per una intel·ligència artificial destructiva.

Requiescat in pace Catalunya!!

Antoni Roca
Antoni Roca
21.04.2023  ·  12:51

En lloc de deixar que pppsoepodemos es barallin entre ells hi ha partits dels nostres territoris que els faciliten la feina (el que facin els bascos m’és igual). Sembla com si el psoe fos especial (tenen cera del Corpus, en dirien a Mallorca) i que amb ell sí que es pot parlar i negociar. Oblidem molt fàcilment així com està el ‘corredor ferroviari mediterrani, o ‘rodalies de Catalunya’ o, sense anar més lluny, que el psoe votà l’aplicació del 155. Deixem que es barallin entre ells, no hi tenim res a perdre.

Núria Pidelaserra
Núria Pidelaserra
21.04.2023  ·  14:43

Molt d’acord amb Jaume Vall.
Potenciem una força d’atac eficient i guanyadora.

Silvia Martres
Silvia Martres
21.04.2023  ·  14:57

Com sempre, un anàlisi excel·lent.

Josep Navarro
Josep Navarro
21.04.2023  ·  16:11

Els de Podem ho tenen ben merescut. Recordeu això de – Catalunya me queda lejos -? Com es pot dir davant de milers i milers de persones que sortien al carrer. Des de quan un referèndum és il. legal? Si a Suïssa en fan cinc o sis a l’ any? Fàstigos i vomitiu.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
21.04.2023  ·  17:43

En els darrers anys m’he aficionat a les series de gàngsters. En especial m’han agradat “ The Wire” i “Gomorra” sense contar el clàssic del “Padrino”, al qui esmenta Partal. A Gomorra els paral·lelismes que he trobat amb la política son clarificadors, tant en el cas català com en el de Podemos. La manera de fer per guanyar és repeteix una i altre vegada: buscar dividir l’adversari mitjançant un traïdor perquè faci la feina per tu. Tu (el PSOE) només ha d’alimentar la bèstia (el traïdor). Això està fent el PSOE amb Yolanda Díaz en el cas de Podemos, però ja fa 6 anys que ens ho està fent a nosaltres (l’independentisme) mitjançant ERC, qui s’ha mostrat encantat de fer-ho i sense contrapartides, tot pensant que el minso poder obtingut en gestionar els diners públics de l’autonomia bé s’ho valen. En la sèrie Gomorra queda demostrat que quan no s’identifica al traïdor i se’l mata, et destrueix irremediablement. Aixi ens ha passat i fins que no acabem amb ERC no tenim res a fer. Els votants de ERC encara no l’han identificat com a traïdor gràcies als Media controlats per ells.

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
21.04.2023  ·  20:45

“I ja sabem que, així com ahir es van desempallegar de Podem, després d’haver-lo utilitzat tant com han volgut, a continuació vindran Esquerra i Bildu, quan toque.” En realitat, benvolgut Partal, abans de desempallegar-se de Podem, després d’haver-lo utilitzat tant com han volgut, el PSOE s’ha desempallegat d’Esquerra després d’haver-la utilitzat, humiliat, pixat a la cara i decapitat la quadra sencera. A diferència de Podem, però, ERÇ (noti’s la C trencada) no ha tingut mai cap enganxada amb l’amo. Totes les aixecades de camisa, humiliacions, menyspreus i altres batracis Esquerra se’ls ha empassat estoicament.

Jo ho tinc claríssim: Sánchez té agafat Junqueras pels pegasus. Per exemple: ‘Pedro, si tú me neutralizas a Puigdemont jo te neutralizo el independentismo’. E se non è vero, s’hi assembla molt.

Marc Mateos
Marc Mateos
21.04.2023  ·  20:49

Res que provingui de la Ñ té cap mena de credibilitat, excepte el seu odi declarat envers qualsevol dissidència a la seva bogeria centralista acumuladora.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.04.2023  ·  20:53

Doncs els Podemos no em fan cap pena, són esquerra caviar que volent lluitar contra les castes han esdevingut casta.

Una “esquerra” que aquí està representada pels Comuns de la Colau, batllessa gràcies al anti independentista Valls, i que com deia Groucho Marx, te uns principis que si no interessa els canvia per uns altres. Molt parlar del dret d’autodeterminació dels pobles, però els d’altres indrets, els de Catalunya no, aquests no es toquen.

De l’engendre de Iolanda Díaz ja no diguem, em recorda a l’artefacte que va ser donar un suport mediàtic brutal a Rivera de C’s en el seu moment per a enverinar Catalunya i restar al PP. Després se n’han desfet. Cap pena per ells i cap dedig d’èxit per Iolanda.

No vol dir que no vulgui una esquerra forta i republicana, la voldria, per parar els peus al franquisme PSOE-PP-C’s’-VOX, però aquesta no existeix ni en Podemos, ni en els Comuns ni en la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, si mirem a prop.

Per això el millor per Catalunya és marxar d’espanya, i ho hem de fer sense esperar res de les esquerres espanyoles o les espanyolistes com ER.

Albert Ventura
Albert Ventura
21.04.2023  ·  21:11

La diferencia es que Woltz no podia muntar-li una mocio de censura al Corleone en 24 hores.

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
22.04.2023  ·  00:17

És imrescindible aquests anàlisis brillants de la maldat del enemic, per guanyar.
Un lideratge bo, per unir forces, quan sigui suficientment potent, pot tornar a aprofitar oportunitats.
Mentrestant aquest editorial i els seus anàlisis, és el meu referent. Gràcies!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any