El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no anunciés una decisió que podria fer impossible el diàleg, fent al·lusió a la probable declaració d’independència que Puigdemont farà aquesta tarda al Parlament de Catalunya. ‘Units en la diversitat’, afegeix Tusk.

En un discurs al comitè de les Regions abans de l’inici d’un debat sobre Catalunya, Tusk ha volgut dirigir-se directament a Puigdemont i ha dit que ell, com a polonès i ‘membre d’una minoria ètnica i regionalista’, és algú que sap ‘què se sent a l’haver estat colpejat per la porra d’un policia’ i ‘entén els arguments i les emocions de totes les parts’. Tot i això, ha demanat a Puigdemont que ‘respecti, en els seus plans, l’ordre constitucional’. A més, ha recordat que ja va demanar al president espanyol, Mariano Rajoy, que trobi ‘una solució al problema sense l’ús de la força’.

‘Abans que comenceu el debat, permeteu-me, en aquest moment extraordinari per Catalunya i tota Espanya, dirigir-me en la vostra presència al President de la Generalitat de Catalunya, el senyor Carles Puigdemont, poc abans del seu discurs’, ha demanat Tusk als membres del comitè de les Regions, entre els quals hi havia el representant permanent de la Generalitat davant de la UE, Donald Tusk.

‘Li parlo, no només com a president del Consell Europeu, sinó també com a ferm creient del lema de la UE ‘Units en la Diversitat’, com a membre d’una minoria ètnica i un regionalista, com un home que sap què se sent al ser colpejat per una porra de la policia. Com a exprimer ministre d’un gran estat europeu. En resum, com algú que entén i sent els arguments de totes les parts’, ha dit Tusk.

El polonès ha recordat que fa uns dies ja va demanar a Rajoy ‘que busqui una solució al problema sense l’ús de la força, que busqui el diàleg’. ‘Perquè la força dels arguments sempre és millor que l’argument de la força’, ha defensat. ‘Avui, li demano a vostè que respecti, en els seus plans, l’ordre constitucional i que no anunciï una decisió que faci aquest diàleg impossible’, ha afegit, dirigint-se directament a Puigdemont. Segons Tusk, ‘la diversitat no hauria ni ha de comportar conflicte’ perquè les conseqüències ‘òbviament serien dolentes pels catalans, per Espanya i per tota Europa’. ‘Mirem el que ens uneix, i no el que ens divideix. Això és el que marcarà el futur del nostre continent’, ha remarcat.

El Consell Europeu és la institució de la Unió Europea que representa i reuneix els primers ministres de tots els estats membres, entre els quals hi ha Mariano Rajoy.

Llegiu ací el discurs íntegre de Donald Tusk

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb