El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat el govern a facilitar els enunciats dels exàmens de selectivitat també en castellà i aranès, tret dels de llengua. El tribunal estima així les mesures cautelaríssimes demanades per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya, un dia abans que comenci les proves, demà a les 9.00. El jutjat considera que l’elecció de la llengua dels enunciats de l’examen “no pot venir determinada per l’administració” i per això diu que també han d’estar disponibles en castellà i en aranès.

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa admet la petició de l’entitat unionista i obliga a suspendre el paràgraf tercer del punt 1.2.2. de les “Instruccions sobre el funcionament dels tribunals de les PAU”. Aquestes instruccions diuen que es repartiran els enunciats d’examen en català “i només si algun alumne ho demana, donar-li la versió en castellà i recuperar la versió en català”. Afegeix que a efectes estatístics cal fer constar quants se’n lliuren en castellà “sense identificar els alumnes”.

El tribunal considera que aquestes instruccions esmenten la possibilitat de tenir els enunciats en castellà “de manera residual” i oblida la possibilitat de l’aranès. Afegeix que la llengua oficial està configurada com un dret subjectiu, “el dret dels ciutadans a utilitzar l’idioma de la seva elecció i a relacionar-se amb els poders públics i l’administració imposant la seva opció i no a l’inrevés”. Per això defensa que s’ha de suspendre l’apartat de les instruccions, “per mantenir el dret d’elecció”.

La sala del TSJC justifica la seva decisió tot fent referència a la sentència del TC que va retallar l’estatut, perquè establia que el català no podia tenir un ús preferent. La Generalitat disposa de tres dies per a presentar-hi al·legacions.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.