El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat la sentència d’un jutjat contenciós administratiu que obligava a incloure Joves SCC-UAB al directori d’entitats de la universitat. Al seu torn, el contenciós donava la raó a un recurs de l’entitat contra la decisió de la rectora de la UAB de no incloure’ls. La UAB va recórrer la sentència del contenciós davant del TSJC, que ara ha desestimat el recurs. A més, el TSJC ha ratificat els arguments del contenciós administratiu, segons els quals, la decisió del rectorat de no incloure Joves SCC-UAB al directori d’entitats de la universitat va vulnerar els drets a la llibertat d’expressió i ideològica d’aquest col·lectiu.

Segons es pot llegir a la resolució del TSJC, els requisits d’admissió exigits a Joves SCC-UAB no tenen cap suport normatiu i serveixen per ‘excloure aquest col·lectiu per raó de les opinions o manifestacions expressades a les xarxes socials o els mitjans de comunicació’.

Els magistrats del TSJC afegeixen que l’equip de govern de la UAB va demanar afegir a l’entrevista estàndard d’inscripció ‘un requisit més’, com és el referit a la ‘manca de respecte institucional’ i la ‘difusió d’informació falsa’ sobre la universitat, i és precisament aquest requisit ‘afegit ex novo’ el que ‘determina la denegació de la inscripció’.

En aquest sentit, el tribunal considera que la ‘llibertat d’expressió’ constitueix un dels ‘fonaments essencials’ d’una societat democràtica, fet que inclou informacions o idees que ‘fereixin, ofenguin o importunin’ perquè això és el que ‘requereix el pluralisme, la tolerància i l’esperit d’apertura’ de qualsevol societat democràtica.

Així doncs, el tribunal coincideix amb el contenciós administratiu en el fet que la denegació de la inscripció basada ‘només’ en les opinions de Joves SCC-UAB ‘vulnera’ el seu dret a la llibertat d’expressió i a la llibertat ideològica.

Cal recordar que el jutjat contenciós administratiu número 7 de Barcelona ja va obligar la UAB a inscriure aquesta entitat al directori de col·lectius de la universitat en una sentència del 17 de juliol de l’any passat, que ratificava la mesura cautelar adoptada pel mateix jutjat el 7 d’abril anterior. El contenciós establia que la UAB havia vulnerat quatre drets fonamentals dels estudiants de Joves de SCC: no discriminació per raó d’opinió, de llibertat ideològica, de llibertat d’expressió i del dret a l’educació. A més, la sentència condemnava la UAB al pagament de les costes processals, fixades en un màxim de 600 euros.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb