El president dels Estats Units, Donald Trump, ha ordenat al seu govern que iniciï el procés de reunificació de les famílies de migrants que han estat separades a la seva arribada a la frontera amb Mèxic.

Durant una reunió de Gabinet a la Casa Blanca, Trump ha demanat als departaments de Justícia, Seguretat Nacional i Sanitat i Assumptes Socials ‘treballar junts per mantenir a les famílies de migrants il·legals juntes durant el procés migratori i reunificar les que ja han estat separades’.

Es tracta de la primera ordre per implementar el decret executiu signat per Trump per posar fi a la separació dels nens migrants dels seus pares, en resposta a les crítiques que aquesta mesura ha generat a la comunitat internacional i també als Estats Units.

‘És la política d’aquesta Administració mantenir la unitat familiar, incloent-hi la detenció de les famílies d’estrangers junts quan sigui apropiat i estigui d’acord amb la llei i amb els recursos disponibles’, assenyala el text rubricat per Trump.

Trump ha defensat que, malgrat estar separats dels seus pares, els nens migrants estan ‘a les millors instal·lacions’. ‘Si mirem enrere, el 2014, durant l’Administració Obama, hi havia fotografies que eren realment dolentes’, ha dit.

Ha aprofitats, a més, per refermar les seves crítiques contra els demòcrates per obstaculitzar els dos projectes de llei que hi ha al congrés sobre la reforma migratòria: ‘Volen que tinguem el millor hotel de luxe per tots però no ens volen donar diners’.

Uns 2.000 menors d’edat han estat separats dels seus pares i tancats en instal·lacions del Departament de Seguretat Nacional. Ara per ara es desconeix com es farà la reunificació, si bé Defensa ha rebut una petició de Sanitat i Assumptes Socials per reallotjar uns 20.000 menors no acompanyats en bases militars, segons fonts consultades per Reuters. El govern ha demanat a un tribunal federal que revoqui una fallada anterior que limita la detenció dels nens migrants a 20 dies.

Tolerància zero
El mandatari nord-americà va aclarir alhora que això no suposa derogar la política de Tolerància Zero amb la immigració il·legal. No obstant això, fonts governamentals citades pel Washington Post han revelat que la Casa Blanca suspendrà els processos judicials contra els pares de nens migrants.

Interrogada sobre aquest assumpte per Reuters, la portaveu del Departament de Justícia, Sarah Isgur Flores, s’ha limitat a contestar que la informació del diari nord-americà no és precisa. ‘No hi ha hagut cap canvi en la política de Tolerància Zero de processar als adults que creuen il·legalment la nostra frontera’, ha dit, sense referir-se als que arriben acompanyats de nens.

Trump, per la seva banda, ha ratificat que els Estats Units ha de tenir una política fronterera ‘forta’. ‘Si no, tindrem milions i milions de persones’ intentant entrar al país, ha augurat. ‘El que està passant ara serà com un joc de nens. Serà alguna cosa terrible’, ha alertat.

Finalment, l’agència de duanes i fronteres ha aclarit que els seus agents seguiran enviant als migrants adults davant els tribunals de justícia. ‘La unitat es mantindrà en les famílies que siguin detingudes creuant il·legalment els Estats Units’, ha subratllat.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb