Donald Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, va ordenar al que aleshores era el seu advocat personal, Michael Cohen, que mentís davant del congrés sobre les negociacions que va dur a terme per tirar endavant la construcció d’una nova Torre Trump a Moscou, segons han explicat al diari digital Buzzfeed dos responsables federals implicats en la investigació dels fets.

Trump també va donar suport a un pla, ideat per Cohen, per visitar Rússia durant la campanya de les eleccions presidencials, per reunir-se personalment amb el mandatari rus, Vladimir Putin, amb l’objectiu d’impulsar significativament les negociacions. ‘Fes que passi’, va assegurar Trump a Cohen, segons les fonts consultades pel citat mitjà.

Al novembre, Cohen es va declarar culpable per haver mentit en la seva compareixença davant del congrés nord-americà i a la declaració escrita de dues pàgines que va remetre a les comissions d’intel·ligència del senat i la cambra de representants.

El fiscal especial Robert Mueller va constatar que Cohen va mentir quan va dir que el projecte per construir una Torre Trump a Moscou va acabar el gener del 2016 en un intent per minimitzar els vincles entre el projecte de Moscou i l’individu 1 – un terme que es fa servir en les seves investigacions i que s’interpreta com una referència a Donald Trump -, amb el desig de limitar les investigacions actuals sobre Rússia.

Els dos responsables federals nord-americans implicats en la investigació han explicat a BuzzFeed que Cohen va dir a Mueller que, després de les eleccions, el president nord-americà li va ordenar personalment que mentís davant del congrés assegurant que les negociacions van acabar molt abans del que realment ho van fer, per minimitzar així les implicacions per Trump.

L’oficina del fiscal especial va tenir coneixement de l’ordre de Trump a Cohen després d’una sèrie d’entrevistes amb múltiples testimonis de l’Organització Trump i després de consultar els missatges interns de correu electrònic, missatges de text i altres documents. Finalment, Cohen va admetre a les entrevistes amb l’equip de Mueller que havia rebut aquesta ordre de Trump perquè mentís davant del parlament.

Buzzfeed ha assenyalat que l’existència d’aquesta ordre no és la primera prova que apuntaria al fet que Trump podria haver intentat obstruir la investigació de l’FBI i de l’equip del fiscal especial de Mueller sobre la possible ingerència de Rússia en les eleccions presidencials del 2016.

L’ordre de Trump a Cohen, no obstant això, suposaria una prova que l’actual president dels Estats Units va ordenar directament a un subordinat que mentís sobre les seves negociacions amb Rússia.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb