Trump anuncia que desplegarà les tropes a la frontera amb Mèxic fins que el mur estigui construït

  • El president dels Estats Units també ha amenaçat de dinamitar les negociacions amb el país centreamericà sobre el Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord

VilaWeb
Europa Press
04.04.2018 - 13:33
Actualització: 04.04.2018 - 13:36

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que desplegarà les tropes a la frontera amb Mèxic i les mantindrà allà fins que el mur estigui construït, per garantir la seguretat de la línia limítrofa, cap a on ara es dirigeix una caravana de més de mil immigrants centreamericans.

‘Protegirem la nostra frontera amb els nostres militars. És un gran pas’, ha dit en declaracions a la premsa des de la Casa Blanca, on ha rebut els líders d’Estònia, Letònia i Lituània. La Casa Blanca ha concretat que l’estratègia de Trump per bregar amb la immigració il·legal que arriba a través de la frontera amb Mèxic inclou la mobilització de la Guàrdia Nacional.

L’anunci de Trump ha tingut lloc després de reunir-se amb el secretari de Defensa, James Mattis, el fiscal general de l’estat, Jeff Sessions i altres alts càrrecs per abordar el tema migratori davant la creixent crisi a la zona.

‘Fins que no tinguem un mur i una seguretat apropiada, haurem de defensar la zona mitjançant l’ús de militars’, ha asseverat el magnat novaiorquès durant una roda de premsa a la Casa Blanca, on ha qualificat de ‘lamentables’ les lleis vigents al país.

Hores abans, Trump ha amenaçat Mèxic de dinamitar les negociacions sobre el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (NAFTA o TLCAN) i amb tallar ‘l’ajuda exterior a Hondures i als països que permetin’ que la caravana continuï.

Trump ha retret a l’anterior Administració de Barack Obama que, gràcies a les seves regulacions migratòries, ‘la frontera és tan feble que, si aconsegueix la línia limítrofa, serà com si aquesta no existís’.

El Govern d’Enrique Peña Nieto ha contestat en un comunicat que ‘Mèxic no promou la migració irregular’ i ha recordat que aquesta ‘Viacrucis del Migrant’ es produeix cada any des del 2010 per ‘cridar l’atenció sobre el fenomen migratori’ i, com en ocasions anteriors, les autoritats mexicanes han actuat ‘amb estricta inclinació’ a la llei.

El portaveu de la Presidència d’Hondures, Ebal Díaz, ha expressat la indignació del govern, que considera les paraules de Trump ‘una al·lusió injusta’ a la nació centreamericana. ‘Hondures seguirà treballant i creixent amb o sense el suport del president Trump’, ha asseverat.

Bush i Obama també van desplegar les tropes
No es tracta de la primera vegada que un president nord-americà desplega les tropes a la frontera amb Mèxic per fer front als problemes migratoris. El 2006, l’expresident republicà George W. Bush va anunciar un pla per desplegar uns 6.000 efectius de la Guàrdia Nacional a les zones frontereres dels estats de Califòrnia, Arizona, Nou Mèxic i Texas.

Quatre anys després, el 2010, l’exdirigent Barack Obama va desplegar a la frontera amb Mèxic 1.200 militars en el marc d’un pla d’uns 110 milions de dòlars (98,5 milions d’euros), segons ha informat la cadena de notícies CNN. Les forces van ser retirades el 2012 i la supervisió de la zona va passar a realitzar-se de forma aèria.

Les operacions de Bush i Obama van suposar un cost total de 1.300 milions de dòlars (1.058 milions d’euros). Les veus crítiques amb tals desplegaments han alertat en reiterades ocasions que aquestes són costoses i resulten ineficients. Els adeptes han indicat que les tropes ajuden l’Oficina de Duanes i Protecció Fronterera dels Estats Units.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any