Troben dues espècies noves de cucs marins en una cova de Mallorca

  • N'han trobat encara un altre, d'una espècie coneguda, que no saben com ha arribat fins a la cova

VilaWeb
Una nova espècie de cuc marí descoberta per un equip d’investigadors en una cavitat de Mallorca (fotografia: CEAB).
ACN
24.08.2023 - 11:52
Actualització: 28.08.2023 - 22:44
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Un grup d’investigadors ha trobat dues espècies noves de cucs marins en una cova de Mallorca allunyada de la mar, de difícil accés i sense llum natural. La troballa l’han feta investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC) i hi han participat el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i el Consiglio Delle Ricerche (CNR). Un dels poliquets descoberts pertany a un gènere nou, i el segon s’inclou al grup taxonòmic conegut vulgarment com a “cucs espagueti”. Els científics també han trobat un tercer poliquet conegut, però no se sap com ha arribat fins a la cova.

El grup de recerca ha trobat les dues noves espècies en una cova aniquialina de l’illa de Mallorca. És una cavitat aparentment allunyada de la mar, però plena d’aigua distribuïda en dues capes: una prové de la pluja i la segona és aigua salada i prové per la filtració lenta de la mar. La cova és de difícil accés i no té llum natural. Pel seu aïllament, hi ha pocs nutrients i l’oxigen és molt dissolt a l’aigua. Això fa que l’arribada i la supervivència dels organismes siguin molt limitades. Els poliquets viuen sota els sediments de la cova, a divuit metres de profunditat.

El primer dels cucs descoberts fa uns dos centímetres, no té ulls i és pràcticament transparent. Solament se’n pot veure el cervell, que té un pigment vermell molt característic. El dors és cobert d’escates i té dos parells de mandíbules amb forma de bec de lloro. Aquest cuc marí viu entre els sediments, tot i que, quan van arribar els submarinistes, en va sortir nadant de pressa i va deixar formes sinuoses. L’anèl·lid descobert és emparentat amb llinatges que habiten en les profunditats abissals del Pacífic i la plataforma continental de l’Antàrtida. Això fa pensar que la presència d’aquest cuc marí es remunta molts anys enrere, quan la configuració dels continents era molt diferent de l’actual.

Un nou “cuc espagueti”

El segon cuc descobert forma part del grup de “cucs espagueti”, tot i que és una espècie nova, no s’havia descrit mai. Mesura uns cinc centímetres, però el seu cos és molt tou i s’estira i es contrau de manera significativa. És de color groguenc i pot ser bioluminescent, tot i que aquesta característica és previst de comprovar-la en noves expedicions a la cova. Aquesta espècie viu en tubs construïts per ella mateixa amb els sediments del voltant i normalment solament se’n veuen els nombrosos tentacles, llargs i prims, a partir dels quals capten l’alimentació.

El grup de recerca també ha fet una tercera troballa, de menys importància, atès que ha detectat un poliquet dins la cova que ja és catalogat, però sempre en cavitats connectades directament a la mar i en ambients semifoscs de zones rocoses. El fet que hi hagi aquesta espècie dins la zona explorada suscita enigmes, com ara la manera en què el poliquet ha accedit a la cova. Una de les possibilitats és que hi arribés quan el nivell de l’aigua era molt superior a l’actual.

El grup de recerca va començar la descoberta el 2019 amb una primera expedició científica a la cova. Un any després, els investigadors van tornar-hi a fer-hi immersions. A partir d’aquí s’han fet les tasques de recerca pertinents per confirmar els descobriments.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any