El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

Els tres magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que es van pronunciar contra la sentència del 20 d’octubre que va anul·lar la prohibició del les corrides de toros aprovada pel Parlament consideren que l’estat no té competències per imposar el retorn de les corrides a Catalunya. Als vots particulars que s’han donat a conèixer, Adela Asúa, Fernando Valdés Dal-Ré i Juan Antonio Xiol argumenten que l’estat no té capacitat per desplaçar amb una llei les competències autonòmiques exclusives com són les relatives als espectacles públics i a la protecció dels animals, i per tant la declaració de la tauromàquia com a bé d’interès cultural per part del congrés ‘no pot imposar-se de manera absoluta a tot el territori nacional’

Els tres magistrats van ser els únics que es van oposar a la sentència aprovada per 8 vots a 3 que anul·lava la Llei del Parlament del 2010 que prohibia les corrides de toros a Catalunya i que argumentava que la norma envaïa competències estatals. Ho justificava pel fet que el 2013 i el 2015 el congrés va aprovar dues Lleis de blindatge de les corrides de toros que deixen sense cobertura constitucional la ILP aprovada pel Parlament de Catalunya.

Tots tres vots particulars argumenten que la sentència –redactada per la catalana Encarnació Roca- no pondera suficientment les competències de Catalunya en matèria de protecció d’animals, i recorden que la Constitució Espanyola no atorga a l’Estat la potestat per ‘desplaça’ competències autonòmiques exclusives com les de regulació dels espectacles públics i protecció dels animals.

‘Si l’estat no té competència per legislar d’acord a l’article 149.1 –que regula les seves competències exclusives- no pot acudir com a segona opció a l’article 149.2 –que estableix que l’estat considerarà el servei de la cultura com a deure i atribució essencial-‘, assegura el primer dels dos vots particulars, signat per Asúa i Valés. Tots dos consideren que el mandat de protegir la tauromàquia no té prou fonament per declarar inconstitucional una prohibició precisa emparada per l’exercici de dues competències autonòmiques.

Xiol també argumenta al seu vot particular que les competències autonòmiques en matèria d’espectacles públics i de protecció animal són ‘específiques’, mentre que la competència de l’Estat per a la protecció de la cultura en relació a la tauromàquia ‘no pot imposar-se de manera absoluta a tot el territori nacional’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.