Tres grans lliçons de Josep Miquel Arenas, Valtònyc

  • A l'exili se n’hi anà un xiquet que pràcticament no havia tingut temps ni d'entendre per què el perseguien amb tanta ferocitat. I ara ha tornat fet un autèntic líder, gran, enorme, amb el cap clar, amb les idees treballades

Vicent Partal
29.10.2023 - 21:40
Actualització: 29.10.2023 - 21:42
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Tinc la intuïció que comença a girar el vent. Aquest cap de setmana han passat moltes coses, com ara que Pedro Sánchez s’ha ficat a la gola del llop tot sol, i ha deixat al descobert uns nervis que tenia controlats fins ara –ja en parlarem un altre dia…

En aquest context ha pesat molt i ha estat molt positiu el retorn de l’exili de Josep Miquel Arenas, fet amb la dignitat i la llibertat amb què ho ha fet. Un retorn que ajuda a adonar-se que potser sí que s’acaba el temps de la renúncia i de dir amén a tot i es va obrint pas novament a l’audàcia.

Valtònyc ens ha fet molt feliços –començant per mi mateix, però crec que avui és un dia que podria parlar sense por i dir-ho en nom de tots els subscriptors i lectors de VilaWeb. Però sobretot ens ha tornat a demostrar –com vaig escriure en aquest editorial del 2018– que “és un exemple de la millor mena de gent que té el nostre país”. I avui ensume que el fet que el país el reconega tan clarament i d’una manera tan unànime com ho ha fet aquest cap de setmana també és un símptoma. Tremendament positiu.

Perquè vull dir que la biografia de Josep Miquel Arenas, tot i la seua joventut, ja és una gran lliçó de vida per a tots. Ho dic per moltes coses i molt diverses, però m’agradaria destacar-ne sobretot tres. Les que més m’impressionen.

La primera lliçó és prèvia a la política i més important que la política: la forma com ha estat capaç de créixer com a persona. Com ha sabut aprofitar una situació difícil i no volguda, l’exili, per a convertir-se en el referent de tants que és avui. De tots els punts de vista. El personal i el professional inclosos, que no són cosa menor. Ningú no li ha regalat res aquests gairebé sis anys. L’ha ajudat molta gent, sí. Però ha estat ell el motor de la seua transformació. Ha après molt. Ha viscut molt. Ha entès molt. Ha treballat moltíssim. I sobretot no s’ha deixat abatre ni per un segon i ha sabut traure al cos i al cap tota la força que necessitava per a anar endavant. No era fàcil i ho ha fet.

A l’exili se n’hi anà un xiquet que pràcticament no havia tingut temps ni d’entendre per què el perseguien amb tanta ferocitat. I ara ha tornat fet un autèntic líder, gran, enorme, amb el cap clar, amb les idees treballades. Amb una consciència perfectament clara de qui és l’enemic a qui ens enfrontem i què cal fer per derrotar-lo. Us recomane molt que escolteu el seu discurs a Sineu. Quines paraules tan ben triades. Quin encadenament tan clar de conclusions. Quin missatge tan ben traçat. Quina consigna tan necessària: no sigueu indiferents. Quina constatació més cristal·lina: “La solidaritat és la millor arma contra el poder.”

Passe a la segona gran lliçó. En un país com el nostre, tan malalt de capelletes i maniobres de saló, en un país ofegat per l’estètica, partidista fins a l’absurd i partidari de la baralla amb el veí per la ximpleria més absurda, Valtònyc ha sabut estar sempre al lloc que tocava. És veritat que ha parat els peus a qui n’ha volgut abusar, però fins i tot això ho ha fet sempre tenint cura de no deixar terra cremada enrere. I per damunt de tot ha donat exemple de com es pot tenir una gran visió col·lectiva –basada en els interessos i la necessitat de tots, del poble, de la societat, dels ciutadans– sense que això implique renunciar a les pròpies idees ni una sola vegada o, encara menys, exigir al company de lluita que renuncie a les seues.

Quan acabem guanyant del tot, aquest país oblidarà –he vist que passa a tot arreu i ha passat sempre– les rancúnies, les misèries personals, les enveges malaltisses, els càlculs intencionats i tot això que ha estat la pitjor cara del procés i del partidisme, aquesta xacra humana que ens ha fet malgastar tants anys. Serà bo de perdre de vista tanta indigència i immoralitat.

Però, per a construir el país nou que anhelem, pocs exemples hi haurà tan bons com l’actitud de Josep Miquel Arenas i la manera com ell i el president Puigdemont i la resta dels exiliats han sabut treballar plegats, han sabut construir un espai comú. Sempre en positiu, venint com vénen d’una distància tan gran en tots els terrenys i pensant com pensen tan diferentment en moltes coses. Saber identificar què és substancial i què és accessori sembla una cosa que no siga mai a l’abast dels catalans, però ells ho han sabut fer i caldrà aprendre’n, doncs.

I la tercera lliçó. Josep Miquel Arenas és un català de Mallorca i crec que va essent hora que la gent del Principat faça un tomb també en aquesta qüestió i deixe de mirar-s’ho com si fos una anècdota. Perquè la història de l’alliberament ja no es podrà escriure sense les aportacions dels qui som catalans i no som de la comunitat autònoma que Espanya diu que és Catalunya.

Com ell mateix ha explicat en públic, em va demanar que l’acompanyàs en un tram de la cursa de relleus que el va baixar de Brussel·les a Sineu. I vaig tenir el gran honor de rebre’l a la Porta dels Països Catalans a Salses, on arribava de bracet del conseller Puig, i baixar-lo després, travessant la ratlla administrativa que intenta de separar de fa segles la nostra nació.

Ho dic, doncs, com a testimoni personal: el vaig veure passar la frontera de la nació, entrant al Rosselló, i després vam passar junts la dels dos estats. I ell es va emocionar quan entrava en terra catalana i es va prendre com un tràmit entrar a això que oficialment encara és Espanya. Evidentment, Mallorca i Sineu han estat punt i a part. No podia ser altrament. Josep és un mallorquí de cap a peus, feliç de ser-ho i orgullós de ser-ho. Però també en això no s’equivoca mai: la paraula “casa” la va pronunciar a Salses, i ho va fer sabent ben bé què deia i amb tota la sinceritat i humanitat que li cabia en aquest seu gran cos.

El procés independentista es va accelerar quan els votants de CiU i el PSC se’n van tornar. I probablement un dels defectes més grans d’aquest canvi fantàstic va ser que amb ells van arrossegar la idea, aliena fins aleshores a l’independentisme, que la Catalunya autonòmica és tota la Catalunya existent.

Valtònyc és la prova, una entre tantes però especialment poderosa avui, que això no és així. I aquesta és una altra lliçó, que ho hauria de ser especialment per a aquells que sovint ens miren a la resta dels Països Catalans amb condescendència, com perdonant-nos la vida, presumptuosament. Tots som uns.

Benvingut a casa, Josep. I gràcies per tot.

 

PS1. Aquests dies fem un gran esforç per explicar-vos el conflicte entre Israel i Palestina a partir de tants angles com és possible. En aquesta Pissarreta d’avui en trie un que pot resultar xocant, però que és molt important. És la història dels dos fills d’Abraham, una tradició mil·lenària que encara ressona i que té bona part de culpa a l’hora d’explicar com és que hi ha tanta violència i agressivitat entre ells. Crec que us sorprendrà.

PS2. Xavier Montanyà ens explica avui en la seua secció de cada dilluns que els més grans milionaris, sobretot dels Estats Units, fantasiegen obertament amb la idea de sobreviure a una catàstrofe general de la humanitat preparant estratègies escapistes i maneres de continuar vius. Fa feredat.

PS3. La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
29.10.2023  ·  22:06

Això, és l’important. Se’n va anar Valtònyic i ha tornat Josep Miquel Arenas, un català de Sineu. Aquest no tornarà a pensar mai en els termes en els quals pensa l’enemic. I el temps per arribar a un pacte impossible s’esgota.

Ferran Ribó
Ferran Ribó
29.10.2023  ·  22:41

Com a català del Principat em sento molt orgullós de compatriotes de la nostra estimada Nació, com en Josep Miquel Arenas i tants d’altres que ens mostren aquestes lliçons de dignitat i lluita per l’alliberament dels Països Catalans. Molt orgullós també de Vilaweb pel seu rol d’informador rigorós i independent així com de la seva presència i acompanyament en situacions i actes com el del retorn de Valtònyc.

Jaume Riu
Jaume Riu
29.10.2023  ·  23:44

NO SIGUEU INDIFERENTS
El moment Valtònyc l’hem de mesurar amb mirada llarga, amb mirada revolucionària, i els elements principals no els passarem per alt:
1. Encara que no coneixem els detalls tècnics, tenim evidències que la prescripció de la causa Valtònyc ha fet perdre els estreps a la judicatura, i han comès errades descomunals com el fet imperdonable d’amagar vuit mesos la resolució, amb conseqüències d’il·legalitat ben evident.
2. La participació personal i efectiva de Carles Puigdemont i Lluís Puig en el retorn de l’exiliat ha fet emmudir la premsa espanyolista. En canvi, la crònica de Txell Partal i la participació personal de Vicent Partal han posat la cirereta. Em sembla que només VilaWeb, El punt Avui i Última Hora de Balears n’han fer crònica de portada.
3. De forma efectiva, amb Valtònyc hem retornat els Països Catalans a la primera línea del front independentista.
4. La idea clau de Josep Miquel Arenas en el retorn a Sa Pobla es resumeix en un crit contundent: No sigueu indiferents

Josep Gualló
Josep Gualló
29.10.2023  ·  23:57

Avui Vicent, has brodat l’editorial. Segurament ser al volant, conduint el cotxe que tornava a casa en Josep i veure’l com l’hi va agradar passar les dues fronterès amb el comentari a la de Salses: “Ja sóc a casa” en que evideciava la consciencia de Païssos Catalans.

Dius que els que som del principat tenim tendència a creure que som els catalans i els altres ho son però menys. No he posat comètes perquè no és literal. No és literal perquè volia transcriure el que m’ha semblat que era la idea que volies transmetre. Perdoneú-me.

La meva esposa durant cinquantados anys, EPD, nasqué a Sants. Filla de un pare mallorquí de Porreres i una mare arribada a Sants de petita procedent del nord del Pais Valencia. Sempre he tingut molta cura en fer entendre que els del principat, no som més catalans que la resta dels Païssos Catalans.

Berta Carulla
Berta Carulla
30.10.2023  ·  00:02

Una persona bonica.
Tant de bo ens fem seu, com a mínim tant com nostre el sentim avui.
Gràcies.
Tant de bo ens fem merèixer la llibertat, i l’assolim, ferma.

Joan Benavent
Joan Benavent
30.10.2023  ·  00:08

Gràcies a en Josep Miquel per la valentia, la fidelitat demostrada i el seu compromís amb la nació. D’uns altres no en podem pas dir el mateix, per a desgràcia nostra. Esperem que els molts anys de vida que té per davant li compensin amb escreix l’incertesa i els moments d’angoixa que deu haver patit durant els anys d’exili. La seva actitut i les seves paraules ens haurien de servir d’inspiració i exemple. Endavant les atxes.

Antònia Ferriol
Antònia Ferriol
30.10.2023  ·  00:12

Gràcies per no rendir-te. La teva arribada i les teves paraules a Sineu han estat precioses. Esper que puguis gaudir plenament aquesta nova etapa en llibertat. Esperam el retorn dels altres exiliats amb els braços oberts.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
30.10.2023  ·  00:45

Poques coses es poden afegir avui a l’editorial brodat, ple de l’estima i respecta que es nota que te en Vicent Partal cap en Josep Miquel.
Jo avui només puc que donar-vos les gràcies als dos.

Joaquim Nogareda
Joaquim Nogareda
30.10.2023  ·  04:42

Molt Benvingut Josep Miquel Arenas als paísos catalans, ets jove i pots fer molta feina a tot el territori, de Salses a Guardamar i a ses Illes, sense oblidar l’Alguer.
Ja ja soc gran i tinc pressa, ho voldria veure.
Visca la República Confederal Catalana!!

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
30.10.2023  ·  06:04

Com diuen els pocs comentaris fins aquest hora, orgullós de vos i de Vilaweb. Això ja ho vaig entendre fa molts anys navegant, quan arribàvem a port sortíem o ixiem junts pescadors illencs, caleros de l’Ametlla de Mar, pescadors ampordanesos, de Castelló, del Campello i algun estudiant de nàutica com jo, tots units per la llengua i la mar. Salut.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
30.10.2023  ·  06:59

Editorial clar, contundent i humà.

Sense solidaritat, coneixement i respecte la convivència es fa difícil, i l’abús de poder és fàcil per part de qui l’ostenta. Autoritat no és aquella persona que mana, sinó aquella a qui els individus respecten per la seva capacitat de gestionar el bé comú.

Gràcies per aquest Editorial.

Xavier Clèries
Xavier Clèries
30.10.2023  ·  07:40

Moltes gràcies Josep Miquel! Hem d’aprendre molt de la teva experiència. Una abraçada!

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
30.10.2023  ·  08:01

Magnífic editorial i magnífiques reflexions. Gràcies Sr. Partal. En escull un parell.

“En un país com el nostre, tan malalt de capelletes i maniobres de saló, en un país ofegat per l’estètica, partidista fins a l’absurd i partidari de la baralla amb el veí per la ximpleria més absurda, Valtònyc ha sabut estar sempre al lloc que tocava.

…/…

Quan acabem guanyant del tot, aquest país oblidarà –he vist que passa a tot arreu i ha passat sempre– les rancúnies, les misèries personals, les enveges malaltisses, els càlculs intencionats i tot això que ha estat la pitjor cara del procés i del partidisme, aquesta xacra humana que ens ha fet malgastar tants anys. Serà bo de perdre de vista tanta indigència i immoralitat.”

Benvingut, Josep Miquel Arenas.

Jaume Vall
Jaume Vall
30.10.2023  ·  08:43

Hi ha l’optimisme encomanadís del Director “….quan acabem guanyant del tot…”, que agraeixo, i suposa benzina per continuar.
Hi ha la constatació pessimista del professor Resina d’avui mateix “….ens extingim” (per pressió demogràfica externa, per mesellisme intern).

El cor vol ser optimista, el cervell observa la realitat, i ….

Pep Agulló
Pep Agulló
30.10.2023  ·  08:53

VALTÒNYC

Un rapper de la nació catalana que amb valentia i dignitat ha sabut aprofitar l’exili per resistir a la repressió espanyola sense doblegar-se, col·laborant amb el front exterior sense sectarismes amb les idees no contaminades per la política oficial.

He de dir que em sobta la dosi de subjectivitat d’en Vicent que no ens té acostumats, suposo que per l’amistat que li té, magnificant la seva figura: “un autèntic líder, gran, enorme”…

PS. No comparteixo aquesta actitud insistent de demanar-nos als catalans (principatins, com tothom sap que ens diuen nord enllà), l’expiació permanent sobre el concepte que tenim dels altres patriotes de la nació catalana… Tot som catalans en aquest sentit.

PS1. Pel que fa a la informació del conflicte de Gaza, igualment pel d’Ucraïna, trobo que manca la visió des de dins del patiment de la població, de la forma com resisteixen, etc.. Aquest silenci sembla per exculpar responsabilitats, la geopolítica no compromet tant…

Víctor Torguet
Víctor Torguet
30.10.2023  ·  09:22

La tornada d’en Valtònyc és una fantàstica noticia, és clar, per ell i per tots els que estimem Catalunya i somiem amb uns Països Catalans lliures (jo soc Català de la Franja).
La cobertura periodística d’aquest cap de setmana ha estat molt emotiva.
I per això, imaginar con seria la tornada del MHP Puigdemont és inevitable. Però en aquest cas no soc capaç de saber quins efectes o contrapartides tindria i, a diferència del Valtònyc, ara mateix no puc saber si la tornada del Puigdemont seria un impuls definitiu o tot el contrari… la immensa alegria pel Josep es torna neguit amb el Puigdemont… i això és resum emocional de la molt dolenta situació a la que ens hem deixat portat tots plegats pels merdosos líders fake-indepes que tenim.

També és remarcable que espanya (estat, l’enemic) va silenciar mig any la prescripció de les merdes amb que perseguia al Josep (un cantant). espanya, aquest estat amb el que ara tants fake-indepes semblen tan cofois i emocionats facilitant-los la vida investint un president, considerat “aliat”, a canvi d’unes promeses que aquest president de l’estat enemic i repressor ignorarà picant-se el pit davant els seus, creixent ells i caient encara més nosaltres.

En fi, gaudim de l’alegria compartida amb el Valtònyc però no ens deixem enredar, fem via per la Independència d’una punyetera vegada o deixem-ho córrer i dediquem-nos a buscar-nos la vida individualment que prou negre s’albira el futur…

PD: Deixem negociar a Puigdemont/JUNTS a veure si saben metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-organitzem-nos, re-fem urgentment el Procés (seguim omplint carrers, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
30.10.2023  ·  09:24

He llegit molts comentaris, a X, però també a Catalunya Ràdio, de gent que no entén Valtonyc, que no entén la seva amistad amb Carles Puigdemont.

Són comentaris de catalans del Principat i a mi, com a mallorquí, em fereixen.

Com diu Vicent, tots som u! I si no ho veim així, és que vivim dins el marc mental espanyol. Tristament, el president de la Generalitat n’és un. I no és poca cosa que així sigui ! És un fet molt alarmant.

Durant anys ERC era un partit polític amb consciència nacional, al manco tenia una certa implantació a Mallorca (desconec en altres territoris). Ara, amb gent com Aragonès, crec que hem reculat molt.

En qualsevol cas, benvingut a casa Valtònyc!

ISABEL CASALS
ISABEL CASALS
30.10.2023  ·  09:40

un exemple de vida i una frase important: no sigueu indiferents a les injustícies!
gràcies Vicent per la teva magnífica editorial!

Jordi Joaquim
Jordi Joaquim
30.10.2023  ·  10:06

Josep Gualló, veig el seu punt de vista i el comparteixo, pero desafortunadament la majoria de gent, molta involuntariament i sense maliciat tenen embegut el marc mental castellá de les quatre provinces españoles quan pensen en Catalunya i ser català.

Com a persona que viu enmig de tres fronteres administratives del pais (Andorra, España i France) ho visc quasi a diari.

Quan comento que vaig a comprar als pagesos de la Cerdanya, i s’em demana que a on; en contestar que vaig al mercat de Saillagossa o a Err, la cara canvia a cert despreci amb la cueta “Ah.. a França”.

Per qué barregem peres amb pomes?, per que Llívia es Catalunya i Estavar es France?? (pels qui no ho sabem, estan a tocar i dins “territori” Francés les dues). Si Perpinyà es France, llavors Girona es España. Si Calella de Palafrugell es Catalunya, llavors Cotlliure també.

M’hi trobo a diari, quan la gent parla de Vins Catalans, només pensa en els vins de les quatre provinces españoles, en canvi els vins del Rosselló, Banyus o Cotlliure son Vins Francesos.

El mateix quan es parla d’empreses catalanes, etc, etc, etc el marc mental de les provinces españoles esta molt interitzat.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
30.10.2023  ·  10:07

L’españolisim Jordi Pujol, amb el catolicisme espanyolita tronat de que es “català que viu i treballa a Catalunya”, pur franquisme residual, sigui un puto franquista que odia visquen a Catalunyai votant VOX.SAMARACH i excloent als que treballavem lluny, o als catalans de Mallorca, València, s’ha acabat. Ni PPCC, i prou mentides. España es Castella i Catalunya es Mallorca, València i Catalunya, del nord i sud.

Gaspar Coll
Gaspar Coll
30.10.2023  ·  10:44

El retorn de Valtònyc acompanyat del MHP Puigdemont, del H. Conseller Puig, de Vicent i Txell Partal i algunes persones que han restat en l’anonimat, és un fet d’afirmació nacional catalana. Espero que sigui un preàmbul de futures bones noves en la lluita per l’alliberament definitiu dels Països Catalans. Gràcies a totes els lluitadors compromesos que ens fan de far.

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
30.10.2023  ·  11:02

Se’m passen moltes coses pel cap, però ho cabrien en el vostre servidor si les comento una a una 🙂

Només en dic que és la més sensible per mí i la que més em decep de tot aquest “procés”.

Cito en Partal: “la història de l’alliberament ja no es podrà escriure sense les aportacions dels qui som catalans i no som de la comunitat autònoma que Espanya diu que és Catalunya.” -> Els blavers, gonelles, etc… són espanyols espanyolistes que fan el que fan per dividir-nos.

D’altra banda no tots els que tenen assumida la Comunitat Autònoma com l’únic país català són espanyolistes, molts ho fan més insconscientment i per ignorància, que per mala fe. I penso que aquí sí que jugueu un paper important els periodistes, i en aquest cas Vilaweb, és dels pocs que no cau en el llenguatge espanyolista. I si puntualment ho fan és més per distracció que per ignorància o mala fe.

També és cert que tenint un director català del Sud, la probabilitat de cometre certes “distraccions” en redactar és més baixa.

Com s’ha dit, a espanya una mentida repetida 100 vegades es converteix en veritat. I si vols guardar un secret a Espanya, escriu un llibre.

I també m’he trobat especialment valencians amb la cançoneta que quan diem Països Catalans els estem aplicant a ells la mateixa medicina que els espanyols però des de Barcelona. Per això llegir un editorial com aquest em dóna ànims, almenys em recorda que també n’hi ha més que pensen com jo.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
30.10.2023  ·  11:36

Benvingut a casa i ha donat una bona lliço de voluntat i fermesa, moltes gràcies Josep Miquel Arenes

josep soler
josep soler
30.10.2023  ·  12:03

Benvingut MHP 133è Josep Miquel Arenes.

Avui ningú és més Honorable i ningú més pot capitalitzar els actius perduts per tanta misèria partidista de botigueta.

Josep Soler
Josep Soler
30.10.2023  ·  12:16

Per emmarcar.
Mes Valtònycs i menys Junqueres.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
30.10.2023  ·  12:58

Benvingut Valtònyc.
Gràcies Vilaweb.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
30.10.2023  ·  13:02

Llegint l’Editorial, he pensat:

El Sr. Josep Miquel Arenas va ser jutjat per ser activista independentista o bé per unes lletres de les seves cançons?

Aquesta és una de les lletres:

“Matad a un puto guardia civil esta noche, iros a otro pueblo donde haya guardias civiles y matad a uno, poned una puta bomba al fiscal de una vez”

Això és independentisme?

El Sr. Partal diu: “”la forma com ha estat capaç de créixer com a persona. “”; i jo em pregunto:

Quants joves no ho han fet aquests sis anys i a més totalment silenciosos?

Fa la sensació que és un HEROI i que ha conquerit el camí que ens conduirà a la Terra Promesa; doncs ja ho anirem veient.

Sincerament no m’agradaven les seves cançons i encara menys penso que hagués pogut formar part de Els Setze Jutges, sobretot per la qualitat de la lletra de les seves cançons; encara que és possible que estigui del tot errat.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
30.10.2023  ·  13:10

Ho vaig escriure en la primera notícia.

Que en l’actualització va fer desaparèixer els comentaris primerencs.

Vaig plorar com una Magdalena. Fou com si algú familiar, un germà per exemple, tornara a casa.

Em va emprenyar veure els de la isquierda colonitzadora espaÑola traient la bandera republicana colonial. Els vaig insultar dient-los caparres.

Que no hi havien vist desplegar l’estelada a Salses.

Els españols colonialistes de qualsevol ideologia no tenen sentit del ridícul i sempre actuen com a sangoneres i caparres, xuplant de l’esforç i bon quefer dels colonitzats.

Vicent, el teu editorial d’avui suposa un punt d’inflexió per al conjunt de la nació. De nosaltres mateixos.

Respecte al comentari d’en Pep Agulló, que m’agraden molt els seus comentaris, matisaré el d’avui:

“He de dir que em sobta la dosi de subjectivitat d’en Vicent que no ens té acostumats, suposo que per l’amistat que li té, magnificant la seva figura: “un autèntic líder, gran, enorme”…

Fer la independència és una bogeria, perquè ho tens tot a la contra: realitat viscuda i mitjans d’informació reblant un clau d’una realitat autoconfirmada.

Per tant per fer l’expulsió de l’estat colonitzador calen immenses quantitats de subjectivitat i fe immensa en allò que és “la nostra nació” sempre colgada sota tones de desinformació que el poder estranger ens llança al damunt per tal de desorientar-nos. Fer la independència és un acte d’afirmació d’una minoria a a qual les gents nacionals s’adhereixen inconscientment.

“Ho aconseguirem segur! ” m’ho vaig inventar a mitjan dels 1980 en plena Batalla de València, quan ningú donava un quinzet per nosaltres.

Fer l’alliberament nacional d’una nació colonitzada és un acte de follia i joia immensa. Dosificades amb un rigor racional que no és a l’abast de tothom.

Josep Blesa (València)

Joan Royo
Joan Royo
30.10.2023  ·  13:14

No em queden llàgrimes per vessar. Aquestes hores demostren el més bo de la nostra nació i ens rellancen a la lluita per la llibertat. L’exemple del president Puigdemont també ens demostra la seua vàlua personal, estic segur que no comparteix algunes idees de Valtònic, però això no li impedeix abraçar-lo i acompanyar-lo. No dubtem mai, aquest país serà lliure.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
30.10.2023  ·  14:00

D’acord amb en Pep Agulló.
Ben tornat Josep Miquel Arenas.

Joan Josep Ozcariz
Joan Josep Ozcariz
30.10.2023  ·  14:02

Ja tenim una mica de sang nova, espero que aviat sigui un líder pel poble català. Gràcies per l’exemple que es has donat Valtonic!

PILAR SERRA
PILAR SERRA
30.10.2023  ·  15:53

Ell a tornat gran amb el cap clar les idees treballades i els que el perseguient,cada dia més febles i ridiculs . Sense evolucionar

javier velasco
javier velasco
30.10.2023  ·  18:03

Doncs…
Però es que no veieu a un pam del nas?
No veieu la realitat política i social del PV ?
Els valencians majoritariament no ens sentim catalans simplement perqué no ho som.
El compartir origen , història i llengua no ens fa catalans, per molta destrossa històrica comuna que compartim tots 3 països : PV-CAT-II.BB.
Personalment quan parle amb catalans sent distància sociològica, el mateix que quan parle amb un manxec o andalús.
Em sent diferent.
Els argentins s’han de sentir espanyols per compartir bona cosa d’origen i la llengua?
Al meu parer Fuster no la va encertar quan va dir que…’ser valencians es una forma de ser catalans’.
I així estem nosaltres els valencians , atrapats entre el maximalisme simplista i catalunyitzador i la histèria fascio-franquista espanyolera.
Sí tenia raó en dir que no ens salvarem per separat, però això no suposa una identificació nacional estreta i reduccionista.
Des de València estant les coses s’hi veuen i s’hi viuen d’una altra manera , i això del marc mental espanyol queda la mar de bé i molt ‘cool’ pero no deixa de ser una estranyesa intel.lectual per als mortals catalanets i valencianets d’a peu.
Els mateixos errors de fa 40 anys…

ignasi soler
ignasi soler
30.10.2023  ·  18:13

Valtonic for president!!!! necessitem gent com tu, de la que no es deixa torçar el braç.

ernest ramos
ernest ramos
30.10.2023  ·  18:13

Confiem en el President i esperem que es vagin acomplint les teories/estudi de Deulofeu.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
30.10.2023  ·  18:15

Un editorial molt emocionat. Celebro de veres el retorn de Josep Miquel i li desijo un bon camí a ca seva i entre nosaltres.
Potser no és el moment més adequat per carregar-li els neulers amb un lideratge d’alt nivell.
Deixem que arribi, que se situi i valori que és el que més li convé.
Si vol liderar qualque cosa bé… i sinó també.

Maria Teresa Casals
Maria Teresa Casals
30.10.2023  ·  22:16

En Valtonyc és una mica nostre, de tots els independentistes. Ha estat un goig veure’l tornar amb el cap ben alt , les idees clares i la moral intacta. Gràcies Josep Miquel i gràcies Vicens Partal per la teva editorial d’avui i per dirigir Vilaweb el nostre diari de referència

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any