Treball atribueix a l’atac informàtic al SEPE que el 32% de treballadors en ERTO encara no hagin cobrat l’ajut

  • La conselleria enviarà entre avui i demà un SMS a totes les persones que no han cobrat la subvenció on els indicarà la situació dels seus tràmits

VilaWeb
Redacció / ACN
31.03.2021 - 14:16

El departament de Treball no ha pogut pagar tots els ajuts a treballadors en ERTO abans de la data límit marcada, el primer trimestre, per problemes derivats de l’atac informàtic que va patir el 9 de març el Servei Estatal Públic d’Ocupació (SEPE), l’organisme espanyol que gestiona les prestacions d’atur. La conselleria ha abonat 96.408 subvencions d’entre 600 i els 900 euros segons el temps d’afectació, el 68% del total. Encara han de cobrar 36.884 treballadors perquè el SEPE no ha enviat les dades necessàries, com ara la durada o el compte bancari, i 8.504 que rebran la transferència un cop regularitzin els deutes pendents. Sí que s’han pogut completar les transferències de 2.000 euros per a 187.392 autònoms i microempreses afectats per la covid.

Del total de pendents a pagar, alguns casos (11.256) es podrien resoldre ràpidament perquè ja s’ha acreditat que compleixen els requisits, però falta que el SEPE faciliti el número de compte bancari. Els que més preocupen a la conselleria que dirigeix Chakir El Homrani són els 25.628 treballadors dels quals encara s’ha de rebre tota la informació, tant el compte bancari, com el temps que porten en un expedient. El Ministeri de Treball espanyol assegura que el SEPE està treballant amb normalitat després de l’atac, que va paralitzar els seus sistemes completament, però el departament assenyala que els problemes en l’entrega de dades són una prova que encara hi ha afectació.

El gruix de sol·licitants que no ha rebut l’ingrés s’eleva a 45.388 si hi afegim les 8.000 persones que tenen deutes amb l’administració i que no podran cobrar fins que regularitzin la seva situació. En total, el govern va rebre 141.795 sol·licituds per tenir dret a l’ajut per empleats en ERTO o amb contracte fix-discontinu. La conselleria enviarà entre avui i demà un SMS a totes les persones que no han cobrat la subvenció on se’ls explicarà la seva situació concreta.

Tal com a anunciar el Homrani a principi de mes, els ajuts extraordinaris per treballadors amb baixos ingressos inclosos en un ERTO varien en funció del temps d’afectació. És de 600 euros per als treballadors amb un ERTO de tres mesos; de 700 euros per a 4 i 5 mesos; de 800 per a 6 i 7 mesos; i de 900 euros per entre 8 i 10 mesos. Pel que fa a la transferència directa pels autònoms, Treball ja ha acabat el pagament de l’ajut extraordinari de 2.000 euros a les 187.003 persones que el van sol·licitar. Aquest ajut ha suposat una inversió de 374 milions d’euros.

En total, 328.799 treballadors, entre autònoms, treballadors en ERTO i amb contracte fix-discontinu, hauran rebut aquest trimestre els ajuts econòmics del departament, als quals s’han destinat 467 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any