Beure alcohol durant l’embaràs és la principal causa no genèrica de discapacitat intel·lectual

  • La prevalença de trastorns de l'espectre alcohòlic fetal entre nens i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants

VilaWeb
Redacció
09.09.2021 - 14:09
Actualització: 09.09.2021 - 17:00

Beure alcohol durant l’embaràs és la principal causa no genètica de discapacitat intel·lectual a occident i pot causar alteracions físiques i cognitives als infants. El 9 de setembre és el Dia Internacional per a la Prevenció del Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) i s’aprofita la data per informar i conscienciar sobre aquesta problemàtica. De fet, s’estima que la prevalença de TEAF entre nens i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants. 

Són un conjunt de trastorns crònics que apareixen a conseqüència de l’exposició del fetus a l’alcohol. La forma més greu dins l’espectre, és la Síndrome Alcohòlica Fetal (SAF) i els infants que la pateixen poden presentar diferents afectacions, com ara retard en el creixement, anomalies en el sistema nerviós central o irregularitats en l’estructura del cervell que provoquen dèficits cognitius i conductuals, així com dificultats de socialització i d’aprenentatge.

La falta de planificació de l’embaràs i la minimització dels riscos d’ingerir alcohol durant la gestació, són els principals motius que poden explicar aquesta exposició. A més a més, la situació s’agreuja quan a l’addicció s’hi suma la por de les gestants a ser estigmatitzades o a les conseqüències socials i legals que pugui tenir, provocant així que les mares no demanin ajuda. 

Per això, els experts alerten que és fonamental avançar en la promoció de la salut sexual i reproductiva, alhora que potenciar vincles de confiança entre les persones gestants i els professionals. D’aquesta manera, es permetria abordar temes com els consums d’alcohol i altres drogues i es podrien prevenir riscos per a la salut de la mare i del bebè. 

Un grup especialment vulnerable són els infants adoptats procedents de Rússia i Ucraïna. De fet, un 50% dels adoptats a Catalunya entre 1998 i 2015, presenten un TEAF segons un estudi de prevalença elaborat per l’Hospital clínic-Maternitat, juntament amb l’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital de Sant Joan de Déu i la Generalitat de Catalunya. La xifra té una clara relació amb el fet que un 90% de les dones russes en edat fèrtil consumeixin alcohol i fins a un 20% continuïn fent-ho durant l’embaràs, tal com exposa el mateix informe. 

Per revertir aquesta problemàtica, a Catalunya existeix el Grup de Recerca Infància i Entorn (GRIE) que és el principal grup de recerca clínica i bàsica sobre el TEAF i que està sota el paraigua de BCNatal, un centre de referència nacional i internacional en medicina materno-fetal. Des del Clínic, a més, tenen en marxa diversos projectes sobre els efectes i perjudicis pels nounats que hi estan exposats. 

En els darrers anys, el coneixement sobre el TEAF ha millorat de manera considerable i s’ha avançat en relació amb la descripció del trastorn, així com en possibles nous tractaments i eines diagnòstiques noves. En aquest sentit, investigadors de l’Hospital Clínic han desenvolupat l’aplicació VisualTEAF, la primera eina diagnòstica del TEAF basada en intel·ligència artificial.  

L’objectiu de l’aplicació és facilitar a professionals mèdics el cribratge dels signes físics característics del TEAF, com per exemple, el patró d’anomalies facials. Tan sols amb la càmera d’un dispositiu mòbil, l’eina és capaç d’analitzar la mida i simetria de les estructures facials i així, facilitar un possible diagnòstic. Tanmateix, sempre hauria d’anar acompanyat d’una avaluació neuropsicològica per a comprovar la presència de trastorns cognitius i conductuals. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor