Torna la fusió i l’experimentació al Festival de Músiques Disperses (MUD) de Lleida, un punt de trobada entre tradició i modernitat musical. El cicle ocuparà aquest cap de setmana i el dia 5 d’abril, amb artistes d’arreu exponents del neofolk.

Avui a les 21.30 al Cafè del Teatre es podrà veure un concert a càrrec del jove cantautor Ferran Palau. Palau i la seva banda, Anímic, presentaran el seu tercer àlbum i compartiran espai amb una llegenda del folk-rock: Mark Fry, que recordarà els seus inicis interpretant temes del disc de culte Dreaming with Alice i també algunes cançons del seu darrer treball.

Un dels reclams més importants del MUD arribarà demà a les 12.00: Alisha Sufit oferirà un concert íntim i gratuït amb Diego Armando DJ a la botiga-cerveseria Grans Records. La cantant veterana anirà acompanyada de la guitarra per interpretar cançons folk amb el seu estil personal, marcat per matisos orientals.

Demà mateix, a les 21.30, el brasiler Zé Vito actuarà al costat del gallec Baiuca al Cafè del Teatre. Ambdós artistes comparteixen el treball en el camp de la música popular. Però, així com Vito presenta unes melodies relaxants que evoquen els paisatges de l’interior del seu país, Baiuca és un amant de l’anomenada ‘folktrònica’, que fusiona música popular i electrònica per crear sons originals entre pandeiros i sintetitzadors.

Però el cap de cartell de la festa de la música popular no arribarà fins diumenge. El guitarrista ucraïnès Estas Tonne actuarà a la Seu Vella de Lleida a les 20.00 en un concert d’emocions. Combinarà ritmes llatins i electrònics amb estructures clàssiques i tècnica flamenca, en una de les poques visites de l’artista al país.

Dijous 5 d’abril, a les 22.00, el duet format per Maria Arnal i Marcel Bagés farà l’actuació que de primer havia d’obrir el festival el 8 de març i que es va ajornar per donar suport a la vaga feminista. Arnal i Bagés s’han erigit en transmissors de la música popular ibèrica, amb cançoners oblidats i temes propis fets a imatge del folk més clàssic.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb