La tornada a l’escola: com serà, ací? Què fan la resta de països europeus?

  • Molts estats del nostre entorn ja han instaurat les proves d’antígens en massa a la tornada de les vacances per a evitar brots, però ací només en farà Andorra

VilaWeb
Redacció
09.01.2022 - 19:10
Actualització: 10.01.2022 - 13:05

Dilluns els alumnes nord-catalans van tornar a l’escola després de les vacances de Nadal i demà hi tornaran a la resta del país. En plena sisena onada de la covid-19, causada per l’arribada de la variant òmicron, s’ha debatut molt sobre les mesures que cal aplicar als centres educatius. Però, com es farà? Com ho fan els països del nostre entorn?

Tan sols es faran proves en massa abans de tornar a Andorra

A diferència de molts països europeus, de tots els Països Catalans, solament a Andorra es faran proves d’antígens en massa abans de tornar a les aules. Els alumnes de primària es faran dues proves diagnòstiques durant la primera setmana per a detectar possibles infeccions durant les vacances de Nadal. Si hi ha un alumne positiu, tan sols ell s’haurà d’aïllar i la resta de companys s’hauran de fer dues proves TMA (semblants a la PCR), una el primer o segon dia de contacte i l’altra el sisè, i una prova d’antígens entre les dues TMA, que es farà coincidir amb la data de les proves en massa periòdiques. A secundària, batxillerat, formació professional i superior es faran proves en massa setmanals i si hi ha un alumne positiu, s’haurà d’aïllar tan sols ell. La resta s’hauran de fer una prova TMA el segon o tercer dia del contacte i una d’antígens després, que també es farà coincidir amb la data de les proves en massa periòdiques.

Uns quants experts han demanat que aquesta mesura es faci de manera generalitzada. Un d’ell és Salvador Macip, que en una entrevista a VilaWeb posava d’exemple el Regne Unit. “Els nens del Regne Unit tornen a l’escola i abans de tornar-hi s’han fet una prova antígens. És més, se’n faran una altra divendres, quan farà dos dies que hi van. Si no som capaços de fer això i enviem els nens a l’escola sense cap control, ja veurem com s’escaparà el virus.” També ho han demanat formacions polítiques com ara la CUP, que ha demanat de prendre automostres setmanals de saliva als alumnes per prevenir les infeccions.

Àustria, un dels països que ha imposat mesures més dures contra la covid, també va obligar els alumnes a fer-se proves abans de tornar a l’escola dilluns passat. La setmana anterior, els infants i adolescents van haver de fer-se tres proves: una d’antígens dilluns i una altra d’antígens i una PCR dimecres. A més, durant la primera setmana de classes, els alumnes s’han fet dues PCR més. Val a dir que a Àustria les proves són de franc i ja se’n feien d’antígens en massa a les escoles.

Més enllà de les proves per a detectar infeccions durant les vacances, molts països també han instaurat les proves en massa contra la covid de manera regular. A Catalunya Nord i la resta de l’estat francès, per exemple, es permet als infants de continuar anant a l’escola encara que un company sigui positiu si es fan tres proves d’antígens amb resultat negatiu en quatre dies –una, el primer dia; una altra, el tercer, i una última el quart després del contacte. Per això, el govern francès els facilita les proves de franc a les farmàcies.

Al Principat, els alumnes d’educació infantil i primària es podran fer proves d’antígens de franc si són contactes d’un altre alumne. Els de primària les podran fer a una de les farmàcies adherides al programa d’aquestes proves en massa escolars i els d’educació infantil en un punt centralitzat o un centre d’atenció primària.

A Itàlia, el govern ha anunciat que es faran proves en massa a escoles i instituts i que aniran a càrrec de l’exèrcit, que gestionarà el rastreig d’infeccions. Un altre exemple són els Països Baixos, en què el protocol als centres educatius determina que els alumnes s’han de fer proves d’antígens dues vegades per setmana.

A Alemanya, cada territori ha establert un protocol propi. Alguns, com ara Berlín, també han instaurat les proves en massa. En aquest land, durant la primera setmana després de les vacances, els nens que no estiguin vaccinats s’hauran de fer una prova diària, proporcionada per l’escola, i després se n’hauran de fer tres per setmana.

Els protocols arran de positius a l’aula

Una de les modificacions en els protocols per al retorn als centres educatius ha estat la modificació de les quarantenes. Al Principat, les Illes i el País Valencià no caldrà que els alumnes facin quarantena fins que no hi hagi cinc casos de covid o més a l’aula, o se n’hagi infectat el 20% en set dies o menys. Fins ara, els grups bombolla dels infants de menys de dotze anys s’aïllaven deu dies quan eren contactes estrets. A Catalunya Nord, tal com dèiem, no s’han d’aïllar si es fan proves d’antígens, i a Andorra tan sols s’aïllaran els alumnes que siguin positius i no tota la classe, excepte en les escoles bressol.

Tampoc no s’han de confinar al Regne Unit, que també dóna proves a infants i adolescents. Bèlgica, així com l’estat espanyol, ha modificat aquesta norma recentment. Fins ara, posava tot un grup en quarantena quan es detectaven dos positius. Ara, fins que no n’hi hagi quatre no els confinarà.

L’escola serà presencial

Finalment, als Països Catalans el retorn a les aules serà 100% presencial i en la data prevista de bon començament. La major part de països europeus també han rebutjat una tornada a l’escola no presencial. Tot i això, alguns estats alemanys han optat per reprendre el curs telemàticament. Al Regne Unit, el govern havia dit que volia mantenir les escoles obertes, però va acabar obrint la porta a l’ensenyament en línia en certs casos per manca de professors per infeccions de covid.

Alguns països han optat per endarrerir la tornada a les aules arran de les xifres de contagis elevades. És el cas de Portugal, on els alumnes també han tornat avui a classe, una setmana més tard que no es preveia.

Més enllà dels canvis als protocols, alumnes i docents hauran de mantenir les mesures de precaució ja establertes com ara l’ús de la màscara, la ventilació de les aules, les distàncies fora dels grups estables i la higiene personal. Hi insistia en una entrevista a VilaWeb l’epidemiòleg Salvador Peiró: “La ventilació és fonamental, molt, i s’ha de prendre seriosament. I les màscares. Però tornem al fet que l’òmicron és extraordinàriament transmissible. I amb una societat que té els adults molt infectats i que els nanos han estat amb ells moltes setmanes a casa, em fa pensar que començarà una temporada amb molts contagis.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any