Torna el ‘pistolerisme’

«Hi ha punts de concordança evidents amb allò que el pistolerisme va representar, i que no es poden deixar passar per alt»

Vicent Partal
27.02.2020 - 06:11
Actualització: 27.02.2020 - 07:11
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A Barcelona –de fet, als Països Catalans– els pistolers van ser una institució política. Així com sona. Ho van ser des del final de la primera dècada del segle XX fins l’any 1923 –quan Primo de Rivera va proclamar la rutinària dictadura que sempre fa de comodí a Espanya. I amb això la delegació de la violència es va tornar innecessària.

Dic ‘delegació’ perquè la cosa era aquesta. Després de la revolució soviètica i l’èxit de les vagues generals convocades per la CNT, com ara la vaga de la Canadenca, el país vivia en una ebullició revolucionària que semblava no tenir aturador. I la gent d’ordre, aleshores organitzada al voltant de la Federació Patronal, va creure que allò no es podia aguantar i que si l’estat els era inservible ja actuarien ells mateixos.

Així van crear els ‘sindicats lliures’ (fake news, en versió primeria del segle XX) per amenaçar, acoquinar i assassinar sindicalistes de veritat, especialment de la CNT. Francesc Layret va ser mort així, quan eixia de casa al carrer de Balmes, per un jove pistoler, que òbviament no va ser mai detingut, tot i saber-se’n el nom i l’adreça. Salvador Seguí va ser un altre dels morts il·lustres en una violència que aviat va ser compartida entre gent d’ordre i funcionaris diversos de l’ordre públic.

L’Albert Batlle de l’època, el general Severiano Martínez Anido, es va destacar en els insults als sindicalistes i la proclamació de l’anomenada llei de fugues, que permetia l’assassinat impune sempre que el mort fos un sindicalista. Gregori Daura Ràdua, a Barcelona, i Mariano Escrivà, a Sueca, van morir d’aquesta manera, afusellats amb l’excusa que fugien. Al final els historiadors han recomptat uns vuit-cents atemptats que van matar 226 persones, la major part anarquistes i sindicalistes, però no únicament.

El fenomen anomenat ‘pistolerisme’, més enllà de l’ús de les pistoles, era sobretot la demostració de la impotència contra la protesta i la negació explícita del dret de protestar. La gent d’ordre no suportava que l’ordre que ells volien fos desafiat pel carrer i es van prendre la justícia pel seu compte, sempre amb incidents casuals que volien descarregar de qualsevol connotació políticament organitzada.

Per sort, cent anys després les pistoles ja han callat –i no fa tant de temps, com deu recordar qualsevol que visqués la transició, especialment a València. No es pot comparar, doncs, aquella situació amb la d’avui. Però també hi ha punts de concordança evidents amb allò que el ‘pistolerisme’ va representar, i que no es poden deixar passar per alt. Aquesta setmana, dues vegades, ja, la concentració de protesta de la Meridiana ha estat atacada per individus que han envestit manifestants amb vehicles. I aquests individus ho han fet enmig de –i esperonats per– una campanya ferotge d’acusacions organitzada a l’uníson pel tripartit Colau-Valls-Collboni i per la dreta extrema espanyolista. I mentrestant, les policies diverses, que havien de protegir el dret de manifestació, han protegit els agressors.

Lluís Llach va ser aquesta setmana a la Meridiana i va afirmar que era l’última llum viva del cicle de protestes que va seguir la sentència. No és l’última, però és una peça política fonamental. I si voleu cap prova que indique fins a quin punt ho és, ací teniu la impaciència de la gent d’ordre i el consegüent retorn, al cap d’un segle, de la pràctica de prendre’s la justícia al marge de la llei i exercint la violència de manera impune.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
26.02.2020  ·  22:16

Bona Vicent !

Si podeu fer-vos amb el llibre d’En Vicent Franch i Ferrer “El nacionalisme agrarista Valencià (1918-1923). L’aportació de Vicent Tomás i Martí (1898-1924) al nacionalismo valencià. Editorial Prometeo.

https://www.google.com/search?q=El+Nacionalisme+agrarista+Valenci%C3%A0&rlz=1C1GCEU_esES820ES820&sxsrf=ALeKk02sDb04eS5Rb3n_jvx2LtmFbVgCmA:1582751192884&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj_hvrUj_DnAhUt8uAKHWgeAVYQ_AUoAnoECAsQBA&biw=1920&bih=952

Bàsicament centrat a les comarques de la Plana de Castelló estudiant el vincle entre caciquisme i la interrelació amb els gàngsters i puistolers que eren contractats pels cacics de cada contrada per a desfer-se’n d’elements dissidents.

Vicent Franch (recorde haver llegit el llibre farà més de 35 anys), exposava que els llauradors i ramaders amenaçats anomenaven els “pistolers”, contractats invariablement forasters a Màdrix i Barcelona, com a “Siudadanos”.

La qual cosa, ja era “premonitòria” dels temps actuals.

Avui, els “Siudadanos” són membres honoraris de certa secta pseudocristiana i, damunt, porten nom d’autoritat municipal.

Que té nassos la cosa, eh!

Josep Usó
Josep Usó
26.02.2020  ·  22:17

La seua impotència és el reflex de la seua incapacitat per entendre el món en el què viuen. Mentre tothom avança, i els nous coneixements fan que es modifiquen comportaments que fins fa poc semblaven sensats, ells continuen ancorats en una història mistificada i cada vegada més antiga (d’allà de quan el seu imperi del segle XVI). I veuen que se’ls en va el darrer negoci rendible i no poden suportar-ho ni entendre-ho. I reaccionen amb violència per manca de més recursos. Cal marxar. És una qüestió de salut.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
26.02.2020  ·  22:26

Com de baix ha caigut l’Ajuntament…

Matilde Font
Matilde Font
26.02.2020  ·  22:58

Gràcies per l’editorial d’avui, Vicent i Vilaweb. Molt important tindre una bona perspectiva històrica.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
27.02.2020  ·  00:04

Vaig sentir les declaracions de part del Sr. Batlle i em van causar una mala impressió i, ves per on, ara n’hi ha que s’han sentit amb dret a envestir a ciutadans com ells. Bé, com ells no, més indefensos. Aquests càrrecs com el que té el Sr. Batlle són difícils de gestionar amb equanimitat i respecte als drets humans però, en principi, hauria de prevaldre la defensa dels més febles.

Encarnació Parets
Encarnació Parets
27.02.2020  ·  00:25

Per desgràcia encara no tinc cent anys, quan en tenia vint i sortint de la facultat em vaig acostar al carrer de la Mar per fer la xerrada amb els amics i abans de veure’ls em vaig trobar amb una cuirassa negra que m’apuntava amb una pistola. No m’ho podia creure i vaig començar a escridassar-lo. No anava sol i com per art de màgia van arribar més “negres” amb bats de baseball i cadenes de ferro. Unes quantes mans em van arrapar i entaforar al bar “Patos”. Ni els coneixia, però em van salvar la vida. Era el febrer de 1978. Quan el mateix mes, tres anys desprès, vaig veure els tancs a la porta de casa vaig agafar el passaport. Això era, és i serà València

Albert Ventura
Albert Ventura
27.02.2020  ·  01:00

Hi ha pero un diferencia. Als anys 20 a ningu se li ocorria dir que el que s’havia de fer es posar l’altra galta per no “caure en provocacions” dels pistolers.

Carme Perello
Carme Perello
27.02.2020  ·  06:33

em preocupa i molt la banalització de fets, com aquests tan greus,.
Per què segons la persona que és protagonista, se li dona més importància ó no?
La Colau, pe ex., una gran defensora, una gran protagonista d’engrontar-se a la llei, i ara……
la poltrona, es veu que és un atractiu que fins i tot ella, no pot evitar l’atractiu.
Ja pot fer veure que no va a la pelu, ja pot no marquillar-se, tot és un marketing, per fer veure que encara és una hippie, peròno deixa de ser un bluf….
Només heu de seguir les seves decisiions com alcaldessa:
apart d’aquest últim i greu fet de la Meridina, provocant indirectament en Collboni i ella des del sileci,però sentada a la poltrona, aquest fets.
Només hem de veure la gestió:
ara aplliquem normes pel canvi climàtic: restricció de vehicles¡¡¡¡¡¡ apa…..a donar pel sac, però i al port??? iels vaixell no contaminen?
I l’aeroport no contamina??? i ara què….bé, ara anirem a salto demata¡¡¡¡¡
un altra el tema de motos: ara multen, què vol dir? que fins ara han fet la vista grossa? i han donat permisos sense tenir en compte el proporcionalitat de quantitat viària com pot ocupar Barcelona?>
aquesta gestió municipal és d’una antiprofessionalitat manifesta: prohibeixo….i després anirem filtrant en base les queixes al carrer.
Vaja treballs de previsió, estadística…… jo també seria alcaldessa i regidora¡¡¡

Ramon Sans
Ramon Sans
27.02.2020  ·  08:40

La pregunta es muy sencilla : ¿Como responden los políticos catalanes para defender los derechos humanos de los manifestantes incluido el derecho a la vida que está amenazado?

La respuesta según LO

Pep Agulló
Pep Agulló
27.02.2020  ·  09:40

LA VIOLÈNCIA DE LA GENT D’ORDRE

Malgrat la diferència de violència d’ara a principis del segle XX, cal fer aquests exercicis de connexió perquè en termes polítics els poderosos actuen amb la mateixa predisposició a aniquilar l’enemic. El títol del meu comentari serviria per definir el pistolerisme de la dècada dels anys 20.

Interessant l’aportació de tot l’estudi d’arq. d’en Josep Blesa de l’estreta relació entre els cacics i els gàngsters. També l’experiència d’Encarnació Parets. Caldria afegir el paper de certes agrupacions obreres cristianes utilitzades per sabotejar vagues i aixoplugar el pistolerisme patronal. El tema donaria per molt.

Ja que fem l’exercici de comparar, comparem la diferent reacció davant la violència feixista de la ciutadania dels anys 20 amb la d’ara. Recordem que cremar quatre contenidors per defensar-se, per molts, és un nivell de violència inacceptable, però callen i consenteixen davant les agressions a la Meridiana.

PS. Trobo desafortunada la frase: ‘sindicats lliures’ (fake news, en versió primeria del segle XX). No són categories comparables.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
27.02.2020  ·  09:41

Totalment d’acord amb Albert Ventura. El govern efectiu hi farà alguna cosa?. Nosaltres tampoc?.

Jordi Alou
Jordi Alou
27.02.2020  ·  11:13

Les intencions de L´Imperi son mes sofisticades amb les fake news propagades per les noves tecnologies aconsegueixen manipular a la població cap a postulats feixistes. De moment amb això van fen forat no obstant la seva Genètica si es necessari pot anar a potenciar els camps mes agressius

josep soler
josep soler
27.02.2020  ·  11:34

Brillant en Partal, com cada dia.
Els pistolers 5.0 d’avui han evolucionat les pistoles en articles i tertúlies en la caverna. No fan sang però són més eficaces per eliminar neurones.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
27.02.2020  ·  11:37

Ho tenim malament i penso que els talls de la Meridiana probablement seran prohibits per l’Ajuntament recolzat pels mossos.

Més ens valdria anar contra la constitució i el Borbó que no pas contra vianants farts de no poder circular lliurement.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
27.02.2020  ·  13:25

L’unica resposta possible és que augmentin els manifestants a la Meridiana. Si fossin molts més cada nit, no s’hi atrevirien.
A Barcelona hi ha (com a minim) 300.000 adults indipendentistes. On son?

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
27.02.2020  ·  16:47

Colau-Valls-Collboni i extrema dreta, servidors del mateix amo.

Sergi Guitart
Sergi Guitart
27.02.2020  ·  20:59

Els veïns de meridiana s’haurien de manifestar per a que els posin escales mecàniques de baixada a les andanes de l’estació de Sant Andreu per a facilitar la vida de la gent gran i pares i mares amb cotxets… Això que seria de dretes o d’esquerres? O de centre?… Això se’ls en fot?

Els independentistes s’han de manifestar en conjunt i multitudinariament.. Això de la Meridiana es una pèrdua absoluta de temps i tocar els nassos a la gent, es poden manifestar igualment sense tallar el trànsit si volen, afany de protagonisme zero siusplau, afany per l’independència tot…

S’ha verificat que eren pistolers? O era un cotxe a que venia amb una dona a donar a llum a un hospital? O algú que venia de treballar després d’empassar-se tota la cuada d’anada i tornada del Vallès i al final ha perdut els nervis…

Jo mateix els enviarira a pastar fang si em fossin un obstacle, sort que no me’ls trobo, i sóc independentista des d’abans que molts dvella segurament.. tota la gentada de la zona que va sortir per l’1O ja pasen olímpicament d’aquesta pel·lícula… Això ara ja és un tema CUP que volen seguir amb la bronca que van començar el 2015… No saben perdre, i si no n’aprenen no sabran guanyar mai…

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes