Torna el Sant Jordi de sempre, pendent de la pluja

  • La diada concentrarà més de tres-centes parades de llibres i roses a Barcelona, amb una superilla literària amb l’epicentre al passeig de Gràcia

VilaWeb
Montserrat Serra
22.04.2022 - 21:30
Actualització: 23.04.2022 - 09:07

Tothom anhelava tornar a celebrar la diada de Sant Jordi amb normalitat. El Sant Jordi sense màscares ni distàncies ni límits de cabuda. Després d’un 2020 sense Sant Jordi i un 2021 amb restriccions, que no es va anomenar Sant Jordi sinó Dia del Llibre i prou, aquest 2022 tot s’ha preparat a consciència i, en general, amb una gran voluntat de recuperar la gran festa que és la diada de Sant Jordi. Per a alguns, la festa més bonica del món.

Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre (que aplega editors, llibreters, distribuïdors i arts gràfiques) diu a VilaWeb: “Esperem que sigui un molt bon dia de Sant Jordi. Més enllà de la inestabilitat del temps, aquesta setmana hi ha hagut molta activitat a les llibreries. Ahir, divendres, amb parades al carrer, ja hi va haver molt d’ambient. Les expectatives continuen essent les mateixes, molt altes, d’un gran Sant Jordi.”

La pluja sembla que serà una tònica a tot el país, pràcticament. La pluja és dels pocs imponderables sobre els quals poca cosa es pot fer. A Girona, els llibreters han fet un canvi d’ubicació i les parades de llibres, que s’havien de col·locar al parc de la Devesa, finalment s’han traslladat sota cobert, al Palau de Fires.

A Barcelona no s’ha fet cap canvi d’ubicació de les parades, que es troben repartides en diferents espais de set districtes. La més destacada per la seva mida és la superilla literària al voltant del passeig de Gràcia, on s’han ubicat la majoria de parades de llibres, i la rambla de Catalunya, destinada a les parades d’associacions i entitats. És un gran espai per a passejar, tancat al trànsit, llevat dels carrers d’Aragó i de València, i que ocupa el perímetre de la Gran Via de les Corts Catalanes, per sota, l’avinguda Diagonal, per sobre, i els carrers de Pau Claris i de Balmes. La separació entre parades professionals (de llibreries, editorials i floristeries) i les parades d’associacions és una de les grans novetats d’aquest Sant Jordi postpandèmia, que sembla que s’acabarà imposant en els anys a venir.

De parades de llibres a Barcelona, també n’hi ha en set places i passeigs repartits per tota la ciutat. Són els següents: plaça Reial, plaça de la Universitat, passeig Lluís Companys, passeig de Sant Joan, plaça Orfila, plaça Valdívia, plaça de la Vila de Gràcia, plaça de Sarrià i rambla del Poblenou, entre els carrers de Pallars, Llacuna i Pujades.

També hi haurà parades davant la majoria de llibreries, o ben a prop, tot i que fora de Barcelona és cada ajuntament que aplica uns criteris propis sobre la festivitat. Alhora, els llibreters també prenen iniciatives pròpies. Per exemple, a Reus, les llibreries més cèntriques ahir despatxaven llibres des de primera hora del matí. Però a diferència d’altres municipis, els llibreters van optar per no muntar la paradeta davant la botiga el dia previ a Sant Jordi i reservar forces per a la diada. El fet que enguany Sant Jordi sigui cap de setmana no espanta el sector; Montsant Fonts, copropietària de la llibreria Gaudí, considera que la gent s’organitza millor i que “hi ha temps per a tot”.

Possiblement, la pluja farà variar els propòsits de molta gent. Una part no deixarà la ciutat i es quedarà a Barcelona, mentre que la gent de comarques amb la idea de baixar a la ciutat potser no hi anirà. El temps repercutirà, sobretot, en els pobles costaners, que els anys en què la festivitat cau en cap de setmana sempre tenen més afluència de visitants.

Sant Jordi, una setmana

Entre el sector del llibre hi ha qui proposa de canviar de dia si es preveuen pluges, com enguany. Però el Gremi de Llibreters no considera pas aquesta possibilitat. Entén que Sant Jordi és el 23 d’abril, com Nadal és el 25 de desembre. Una data que no pot estar a mercè ni de la climatologia ni de si cau en Setmana Santa.

Amb tot, d’uns anys ençà (sense comptar aquests de pandèmia), Sant Jordi ha tendit a allargar-se tota la setmana. Moltes llibreries de fora de Barcelona organitzen signatures el cap de setmana abans. Enguany, també, tot i que la Setmana Santa pel mig ha dificultat l’avançament de la diada. I per evitar aglomeracions dins les llibreries i donar més marge als lectors, enguany l’Ajuntament de Barcelona i altres ajuntaments del país han permès que les llibreries posessin la parada al carrer el dia abans.

Jordi Caselles, president del Gremi de Llibreters de Lleida i responsable de la llibreria Caselles, diu que sortir al carrer la vigília de Sant Jordi és un suport i fa que ja es visqui un ambient festiu. Segons que ha explicat, la resposta dels ciutadans durant la setmana és bona i confia que avui la gent sortirà al carrer. Tot i això, admet que la meteorologia condiciona l’èxit de la jornada.

Llibres i escriptors protagonistes

De les 300 parades de llibres i roses (només una quarantena són de roses), al voltant de 170 tindran signatures d’autors. Perquè els llibres i els autors són els protagonistes de la diada. Els autors s’organitzen en franges horàries d’una hora i passen a signar d’una parada a una altra. Podeu consultar els horaris de signatures. Tradicionalment, l’Ajuntament de Barcelona acull al Saló de Cent un esmorzar d’escriptors, editors, periodistes especialitzats i altra gent del sector, i es fa la fotografia de família. A les deu del matí, els autors comencen el periple de signatures, que no pararà fins a l’hora de dinar. I havent dinat, es reprendrà fins a les vuit del vespre. L’horari de les parades de la superilla començarà a les nou del matí i acabarà a les nou del vespre.

Enguany, no hi falten els autors mediàtics, que sembla que també seran alguns dels més venuts i que, a més, han acaparat alguns dels premis literaris més destacats: Empar Moliner, que amb Benvolguda ha obtingut el premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, i el presentador del Telenotícies de TV3 Toni Cruanyes, guanyador del premi Josep Pla per La vall de la llum. Ben segur que Manual d’adoctrinament de l’escola catalana, el sarcàstic llibre d’Òscar Dalmau que ha posat Vox al primer pla de l’actualitat, també serà un èxit de vendes.

Però també hi ha sorpreses, com ara l’èxit de la novel·la Terres mortes, de la jove Núria Bendicho, i el sorprenent long-seller d’Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla, que encara la setmana anterior al Sant Jordi es trobava entre els més venuts. De segur que tindran una bona acollida les novel·les de Sílvia Soler Nosaltres, després i L’alegria de viure, la nova novel·la d’Albert Sánchez Piñol, El monstre de Sant Helena, Mamut, d’Eva Baltasar, i el premi Sant Jordi, Morir-ne disset, de Sergi Belbel. Entre els llibres de no-ficció, que enguany tenen una posició més destacada que altres anys, trobem un fenomen culinari, el de Maria Nicolau, Cuina! O barbàrie, i altres més previsibles, com el mediàtic Crims: llum a la foscor, de Carles Porta.

Enguany també es donaran xifres provisionals dels llibres més venuts cap al vespre, tot i que llibreters i editors ja fa anys que recorden que els més venuts de Sant Jordi no representen ni el 5% de les vendes totals. Perquè és una diada on la gent regala títols molt diversos, també llibres de fons. I es dóna el fet que Sant Jordi és l’única data de l’any en la qual la venda del llibre en català supera la del llibre en espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any