Torna a Barcelona la política dels grans esdeveniments?

  • Cal preguntar-se si amb els Jocs Olímpics d'Hivern i la Copa Amèrica torna a Barcelona la política de grans esdeveniments que semblava que el Fòrum de les Cultures havia enterrat

Vicent Partal
28.03.2022 - 22:50
Actualització: 29.03.2022 - 00:50
VilaWeb

Reconec que com a valencià tinc un punt de prevenció segurament exagerat amb la política dels grans esdeveniments. I això m’ha fet posar en alerta quan he sentit que la Copa Amèrica de vela recalaria a Barcelona l’any vinent.

Segurament els de fora de València no entenen massa bé el perquè de tanta prevenció. Esperança Camps ho explica avui de manera magnífica en aquest article, on conta què va significar en concret la Copa Amèrica per a la València corrupta del PP. I que l’actual govern valencià ha fugit com la pesta de qualsevol relació amb aquesta cursa naval.

Evidentment, puc estar d’acord, hi estic, que la corrupció del PP a València no ha de voler dir que necessàriament hi haja corrupció en un altre lloc on es faça la mateixa competició. Això és cert. Però aquesta cosa de proposar grans esdeveniments com a política –afegiu la Copa Amèrica als polèmics Jocs Olímpics d’Hivern– a mi em preocupa especialment. Entre més coses, perquè recorde que fins i tot el PP valencià, que en va fer bandera durant la presidència de Camps, va arribar un moment que la va qüestionar, ja al final del mandat.

En el cas de Barcelona, és cert que el record dels Jocs Olímpics del 1992 maquilla la prevenció –en part perquè molta gent en té un bon record, però també perquè l’autocensura del moment va tapar qualsevol escàndol, molt especialment la gran especulació urbanística que es va fer al Poblenou. Però Barcelona també va viure el seu punt d’esgotament per aquesta mena d’actes quan l’estrepitós fracàs del Fòrum de les Cultures va posar en relleu els límits de tot plegat.

De manera que ara cal veure si realment assistim a un tomb polític, a una reorientació, on els grans esdeveniments tornen a entrar en joc i, si fos així, si aquest pas no reblaria encara més la percepció que es té, i la realitat, de Barcelona com una ciutat que ha esdevingut una mena d’escenari turístic. Un escenari turístic que pot aportar molts diners però que fa la impressió que cada dia, per exemple pel preu de l’habitatge, dificulta molt la vida a la gent.

Fa poques setmanes Andreu Barnils ens ho contava en aquest article, en què posava xifres a l’èxode. I ahir Jordi Goula feia un retrat molt detallat de la situació a la ciutat, que es pot concretar en dues xifres molt cridaneres: en els tres districtes més cars de la ciutat es concentra el 62% de l’oferta de lloguer i, en canvi, en els tres més econòmics l’oferta de lloguer d’habitatges no arriba ni al 8%. Alerta, doncs.

 

PS. Avui dimarts presentaré “Fronteres” a València, a les set al Centre Octubre. Dijous a Tarragona, a la mateixa hora a la Sala d’Actes del Departament de
Cultura. I dilluns a Lleida, al Pati de la llibreria La Fatal. Per cert que el llibre ja va per la tercera edició.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
28.03.2022  ·  22:04

Això dels grans esdeveniments, des de la Copa Amèrica fins l’olimpíada, passant pel mundial de futbol o qualsevol altre “esdeveniment” comparable, no deixa de ser una operació especulativa embolcallada amb lluentons. Bàsicament, una gran estafa.

Victor Serra
Victor Serra
28.03.2022  ·  22:44

El problema és si ho bases tot en els grans esdeveniments o són una cosa més que pots fer de tant en tant. Crec que es pot fer la Copa Amèrica i no passa res . Hi haurà negoci, però no canviarà bàsicament res. No penso el mateix dels Jocs Olímpics d’Hivern, que si que es presenten com un esdeveniment molt especulatiu i discutible. Les inversions per donar futur al Pirineu s’han de fer igualment i per això no haurien de ser necessaris uns Jocs Olímpics.

Alfons Tur
Alfons Tur
28.03.2022  ·  22:44

Aquesta política de grans esdeveniments és de pur aparador i és una mentalitat del passat. Tots aquests muntatges tenen els anys comptats, perquè no hi haurà recursos per mantenir-ho.
El que hauríem d’estar fent és canviar completament tot el sistema econòmic perquè anem directes a un col.lapse, i aquest canvi ha de suposar oblidar-nos per sempre de totes aquestes martingales i reduir els consums de tot, absolutament de tot. Això és una política suïcida.

Carles Benito
Carles Benito
28.03.2022  ·  22:45

Mestre Partal❗
😲
On sou❓

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
28.03.2022  ·  22:57

Ens equivoquem si apostem per la política de grans esdeveniments. Cada vegada més, les ciutats es neguen a fer grans infraestructures que després no beneficiïn la seva població.
Després del Fòrum de les Cultures, de Expo de Sevilla, Copa Amèrica, mundials de futbol aconseguits amb suborns, hauríem d’aparcar aquests fets en el calaix de la història i anar a polítiques més sostenibles i productives per a la població.

joan rovira
joan rovira
28.03.2022  ·  23:15

En un país totalment colonitzat com els Països catalans, qüestió que s’obvia generalment, res és a l’atzar. Perquè cal assegurar que les plusvàlues del sòl reverteixin en els colonitzadors, actualment anomenats lobbies internacionals, espanyols i catalans, mitjançant les administracions repoblades pels diferents partits amb una especialització ideològica convenientment greixada. Mentre les anomenades dretes fan d’aconseguidors les esquerres instal•lades arreu de l’Àrea Metropolitana fan de facilitadors.

En conseqüència, ni els esdeveniments internacionals ni la manca d’habitatge de lloguer són casuals; ans al contrari obeeixen a una “planificació predeterminada”, tal com podem comprovar diàriament a tots els Països catalans; mitjançant la “dissonància cognitiva” que crea la manca d’explicació i les seves causes reals, atès com malauradament fa aquest editorial, de referir-se a les conseqüències sense descodificar el què significa que s’emportin les plusvàlues uns quants i ni tan sols aconseguim un bri més de llibertat. Ni això.

Perquè ambdós fenòmens aparentment distants i casuals estan lligats entre si, com intentaré explicar a continuació, mitjançant cronogrames precisos per tal d’aprofitar el buidatge de l’activitat de la ciutat de Barcelona i la seva ocupació per la “sharing economy” o pisos de lloguer turístic que té previst un creixement fins a un 30% en els anys vinents, tal com podem veure per la quantitat d’edificis en rehabilitació que necessiten propaganda internacional pels fons d’inversió i la seva clientela. Entenen ara el TRAM i la resta?

Al mateix temps, que els autòctons que han estat progressivament foragitats de la ciutat, pel desplaçament de l’activitat, troben la seva nova llar en les successives corones metropolitanes a prop dels centres comercials i els polígons industrials. Tot semblaria bé, en tant, que existissin construccions públiques o publicoprivades per a llogar: però, no, resulta que els partits espanyols que controlen BCN i la majoria de municipis de l’AM se n’han oblidat per tal que hagis de comprar a uns preus molt elevats els pisos de les immobiliàries. Completant-se l’engranatge colonial.

PS. Res nou. Tal com varen programar la “Festa del cel” en temps de Tiberi-clos, Calígula-hereu i Claudi-trias per tal de vendre els pisos de la Vil•la Olímpica tot passejant els ciutadans progres de Barcino. Fins que un cop venuts se la varen endur al Maresme per vendre els pisos de la SAREB i finalment, va anar a Lleida.

Com tampoc res de nou en la planificació internacional programada pels esdeveniments mundials de VAL capital mundial del disseny; BCN capital mundial de l’arquitectura i els Jocs d’hivern. Que ara per algun motiu hi afegeixen la Copa Amèrica. La qual cosa està bé en tant que demostra la potencia estratègica a la mediterrània del Triangle València-Barcelona- Palma.

Llàstima, que de tot aquest entramat se n’oblidin sovint i només parlin els mitjans de notícies puntuals i deslligades sense que permetin relacionar el rerefons d’aquest interès perfectament calculat pels inversors per tal d’aconseguir, mitjançant la col•laboració colonial, els màxims beneficis a costa dels seus habitants poc informats i a sobre de manera gens útil per a l’alliberament nacional de tots.

Jaume Riu
Jaume Riu
29.03.2022  ·  00:25

GRANS ESDEVENIMENTS?
A veure, quan Vicent Partal i Esperança Camps tenen serioses prevencions contra els grans esdeveniments ho entenc, perquè tenen uns referents ben galdosos, per exemple a València amb la corrupció del PP.
M’agrada reflexionar sobre la Copa Amèrica i sobre els Jocs Olímpics d’Hivern amb conceptes absoluts, sense prejudicis, també hi afegeixo el Mobile World Congress, els creuers al port o una final de Champions, i en tots els casos s’ha de comprovar quins beneficis perduren en estructures necessàries, i quins beneficis són només sectorials i temporals.
Aleshores s’ha de contraposar el cost.
Vaig participar en projectes descomunals i caríssims a la EXPO de Sevilla, i res del que es va construir no eren estructures necessàries i, naturalment, l’endemà ja no servien. En cavi, en els Jocs de Barcelona es van planificar els projectes sempre segons expectatives realistes i d’acord amb les necessitats de l’àrea metropolitana. L’especulació urbanística posterior al Poble Nou s’ha de desvincular dels Jocs, i necessita una anàlisi específica a part.
La candidatura dels Jocs d’Hivern que ara es vol emprendre no s’assembla a res de tot això. Trobo que té tots els defectes i és un desastre estratègic:
1. Deixaria estructures que no es necessiten perquè l’ecosistema de la neu del Pirineu és precari i està en regressió, que s’acceleraria amb aquest disbarat.
2. Les inversions necessàries a les comarques pirinenques són urgents i necessàries, però és immoral justificar-les amb aques gran esdeveniment.
3. No es vol consultar ni a Barcelona que tindria seus de patinatge, ni a la resta del territori que també en patiria les conseqüències.
Em fa la impressió que les estrctures per a la Copa Amèrica serien del tipus no necessàries.
Finalment una consideració sobre el MWC i similars esdeveniments:
1. Són un benefici temporal per a les empreses de muntatge, per a l’hosteleria i taxis, però quan se’n van els congressistes no deixen cap estructura perdurable a les ciutats.
2. La molèstia pels ciutadans, el desgast i la contaminació concentrada, són un cost que s’ha d’avaluar i no em consta que es faci.
No vull especular sobre la corrupció perquè correspon a una altra anàlisi i no vull barrejar conceptes
En conclusió, proposo un NO contundent als Jocs d’Hivern i SI als grans esdeveniments puntuals sempre que es dissenyin i es disposin indicadors per avaluar els costos.
Josep Pla deia: “… i això, qui ho paga?”

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
29.03.2022  ·  01:19

Ja que el PPC ens ha enviat Daniel Sirera a organitzar la sucursal balenziana, en justa compensació, crec que el PPCV hi hauria d’enviar Paco Camps a Varzelona per a que els gestione l’America’s Cup-2023.

Josep Blesa (València)

AMERICA’S CUP…… i OLÈ !

https://blocs.mesvilaweb.cat/josepblesa/americas-cup-i-ole/

A FAVOR D’UNA SEGONA AMERICA’S CUP (1)

https://blocs.mesvilaweb.cat/josepblesa/a-favor-duna-segona-americas-cup-1/

Josep Gualló
Josep Gualló
29.03.2022  ·  01:59

LA POLÍTICA DELS GRANS ESDEVENIMENTS ÉS PROCRASTINAR

Com que estem desbordats amb la preparació de grans esdevenimens que només afavoreixen a l’IBEX 35, no ens queda ni temps ni diners i sobretot ni ganes de resoldre els greus problemes que tenim enquistats.

En el cas de les ganes no és que no ens en quedin, és que mai ne’m tingut perquè no ens omplen les butxaques.

Us prometo solemnament que així que sigui possible, farem una taula de negociació amb el govern de torn de Madrid i resoldrem de la manera més rapida possible i per sempre, tots aquests problemes enquistats que preocupen a la ciutadania.

Aquesta es la base autèntica de la democràcia que practiquem des de fa segles al nostre glorios país Espanya.

Signat i rubricat:
MHP de la Generalitat de Catalunya Pere Aragonès i Garcia.

Francesc Sintes
Francesc Sintes
29.03.2022  ·  06:28

Pero continuam essent un país sense velodrom cobert ni pista de velocitat sobre gel. Molt trist.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
29.03.2022  ·  08:10

Torrent i els yates es propi de Vox. Colau i els yates es propi del comunistes ricatxos del Putin. Destruir el Prineu es propi de la rabassaire sense cervell Jordà. Realment el FORUM GARRIGOSA DEL TETE MARAGALL, es un bon exempke de Ferrovials y hermanos junqueras

Albert Miret
Albert Miret
29.03.2022  ·  08:31

A mi, aquests grans esdeveniments me la bufen. L’únic gran esdeveniment que celebraré serà el dia de la proclamació de la independència i l’adeu definitiu a tanta collonada i tanta corrupció espanyola. No vull Papes ni velers, ni campionats de neu prefabricada, ni capellanets pederastes beneint-ho. Vull tenir i ser d’un país intel·ligent i culte, amb més projecte que les hòsties, la corrupció, les presons i la mort com a única promesa de futur d’aquest pseudoestat mafiós.

Pep Agulló
Pep Agulló
29.03.2022  ·  08:53

UN ACTE DE VASSALLATGE I ESPECULACIÓ

Què han de ser els grans esdeveniments “esportius” sinó una exaltació patriòtica d’Espanya en benefici d’uns pocs, i sempre contra el territori, contra la gent i la seva llengua, en el cas dels Països Catalans, Euskal Herria, etc. ?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
29.03.2022  ·  09:30

Als mitjans de comunicació “oficials”, Roger Torrent, lloaven l’esdeveniment com a un impacte positiu per a la ciutat de més de mil milions.
Menteixen?

Seria possible si no hi hagués la cadena de corrupteles que va haver-hi a la València del PP, ni el voler figurar en obres faraòniques claríssimes i inútils?
No ho sé.

Malfiu de la conxorxa ER-Comuns, malfiu del govern d’en Pere Aragonès i la Ada Colau.

Penso que realment no sigui per, com els JJOO dels Pirineus, una maniobra col·laboracionista amb l’espanyolisme per a fer oblidar l’identitat pròpia catalana, fer oblidar l’esperit del 1-O, i vendre arreu el món que Catalunya és feliç sotmesa al conolialisme espanyol, essent una regió d’espanya.

No ho tinc gens clar, em manquen dades de si realment interessa a Catalunya.

Ed Garrido
Ed Garrido
29.03.2022  ·  09:36

Que n’opina de tot això el directiu de Ferrovial Roger Junqueras?

Aleix Gaus
Aleix Gaus
29.03.2022  ·  10:23

Aquets grans actes crec que només s´enfoquen per mirar el beneficis economics i res més, i aquest per mi és el mal.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
29.03.2022  ·  11:41

Llàstima que les carreres de sacs en que poden participar quasi tots els descapitalitzats a tot arreu de llocs i temps, i fan molta gràcia a l’alcanç de totes les fortunes, no es promocionen tant.

Francesc Fortian
Francesc Fortian
29.03.2022  ·  11:54

El dia que un polític qualsevol es presenti a las eleccions per alcalde de Barcelona amb el programa de Barcelona per els barcelonesos, s’emporta l’alcaldia per majoria absoluta.
Estem farts de ser un espectacle per turistes, una mena de ressort per creureistes, moxilers, viatgers a 20€ la pensió complerta, estudiants amb ganes de gresca, despedides de solters, etc. etc.
Barcelona per els barcelonesos d’una vegada!
Lloc per tota la gent que vulgui venir a compartir amb pau la nostra ciutat aportant el seu treball, lloc per formar-se, lloc per ajudar a fer creixa culturalment la ciutat, aparador d’una nació històrica que projecta la seva personalitat propia, lloc on la vivenda i el treball pugui compaginar-se.
En fi, Barcelona fora del circuit de espectacles que només fan que encarir-nos la vida i omplir les butxaques d’uns quants, sempre els mateixos.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
29.03.2022  ·  12:10

Carles Benito, el seu comentari es extraordinàri. Fins i tot sense lo de Mestre, estava impecable ¡¡

Josep Pericas
Josep Pericas
29.03.2022  ·  13:42

Recordem que les infraestructures de Barcelona 92 les vam pagar nosaltres, no el Comitè Olímpic. Si eren necessàries, s’haurien d’haver fet igualment.

Recordem que una cosa que va ajudar que Barcelona fos escollida va ser que Amsterdam va ser descartada per la forta oposició ciutadana, que preveia especulació i problemes d’habitatge. Però Amsterdam rep les inversions que li pertoquen, hi hagi Jocs Olímpics o no.

Josep Bautista
Josep Bautista
29.03.2022  ·  19:29

Aquest esdeviment serà una ruina com a arreu i si no al temps. I això després d’haver rebutjat l’Ermitage, eh Colau?. O canviem aviat a la Colau i al Aragonés o ens arruinen encara més del que estem.

Francesc Puertolas
Francesc Puertolas
29.03.2022  ·  20:40

Els grans esdeveniments són propis d’especuladors, ludòpates i acomplexats provincians. No sé en quina categoria encaixa millor cada un dels quatre de la foto. Barcelona la va encertar amb els Jocs Olímpics del 92, però ja el Fòrum 2004 i l’Estatut del 2006 van ser maragallades que les hem pagades molt cares, sobre tot aquesta última. Maragallada: anunciar una Exposició Internacional sense demanar tanda a l’oficina internacional que les coordina i haver-se d’empescar una “cosa nova” per sortir de l’atzucac. O impulsar un Estatut que ningú ha sigut capaç de defensar, començant pel seu propi partit, pels seus socis del tripartit d’aleshores i pels governs que l’han succeït, fins avui. Però el Pasqual encomanava entusiasme i les seves parides eren antològiques. Lo de la Copa Amèrica i els quatre de la foto voleu saber què encomanen?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any