El TEDH avala la prohibició del sacrifici d’animals amb el ritual halal i caixer

  • El tribunal amb seu a Estrasburg justifica la restricció de la llibertat religiosa per a protegir el benestar animal

VilaWeb
ACN
13.02.2024 - 14:42
Actualització: 13.02.2024 - 22:48

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) avala la prohibició del sacrifici d’animals amb el ritual halal i caixer. El tribunal s’ha pronunciat avui sobre aquesta pràctica arran de la denúncia d’organitzacions musulmanes i jueves de Bèlgica, on s’exigeix l’atordiment previ dels animals d’ençà del 2017.

El TEDH veu justificada la restricció de la llibertat religiosa que suposa la prohibició si la mesura és proporcionada i cerca la protecció del benestar animal. Per això, descarta que comporti una vulneració del dret a la llibertat de culte ni una discriminació cap als musulmans i els jueus. “La protecció del benestar animal pot estar vinculada a la moral pública i justificar una restricció de la llibertat de manifestar la mateixa religió”, conclou la sentència del tribunal.

El cas belga

Per obtenir la carn halal o caixer, tant musulmans com jueus maten amb un tall al coll vaques, cabres, ovelles o ocells, que es dessagnen durant hores fins que moren. Flandes va prohibir el 2017 aquest sacrifici d’animals sense un estaborniment previ que en redueixi el patiment. Un any més tard, també ho va fer Valònia. La norma permet de fer un estaborniment elèctric no letal que, segons les autoritats flamenques, respecta l’esperit del sacrifici religiós.

Unes quantes associacions jueves i musulmanes van impugnar la prohibició de les autoritats flamenques davant del Tribunal Constitucional de Bèlgica, que va traslladar una qüestió prejudicial a Luxemburg.

La decisió i argumentació del TJUE

Malgrat admetre que es tracta d’una ingerència en la llibertat de culte, el TJUE va considerar que es pot prohibir la matança pel ritual halal o caixer sempre que la mesura sigui proporcional i respongui a un objectiu d’interès general reconegut a la UE, com és el foment del benestar animal. Així, el tribunal amb seu a Luxemburg creu que l’estaborniment elèctric no letal és una mesura proporcionada que respecta el contingut essencial del dret a la llibertat de culte que recull la Carta de Drets Fonamentals de la UE.

Ara bé, Bèlgica no només està sotmesa a la Carta de Drets Fonamentals de la UE, sinó també a la Convenció Europea de Drets Humans. És el TEDH qui s’encarrega de garantir-ne el compliment. En primer lloc, Estrasburg constata una diferència entre el dret de la UE i la Convenció Europea de Drets Humans: el primer situa el benestar animal com un objectiu d’interès general, però el segon no ho fa explícitament.

La Convenció Europea de Drets Humans permet restriccions a la llibertat religiosa quan aquestes siguin “necessàries, en una societat democràtica, per a la seguretat pública, la protecció de l’ordre, de la salut o de la moral públiques, o la protecció dels drets i les llibertats dels altres”.

En aquest cas concret, el TEDH vincula la protecció del benestar animal a “la noció de moral pública”. “La protecció de la moral pública no es pot entendre únicament com la protecció de la dignitat humana”, apunta el tribunal. De fet, creu que la noció de moralitat canvia amb el temps i ha de tenir en compte “els desenvolupaments socials i normatius”. En aquest sentit, destaca la “importància creixent” del benestar animal als estats membre del Consell d’Europa.

Per tot plegat, el TEDH afirma que la protecció del benestar animal pot ser vinculada a la noció de “moral pública”, que constitueix un “objectiu legítim” per restringir la llibertat religiosa.

En segon lloc, Estrasburg examina la proporcionalitat de la mesura aplicada a Flandes i Valònia i conclou que ho és perquè els legisladors han buscat una “alternativa” consultant els científics i les parts interessades. Així, es permet el sacrifici pel ritual halal i caixer si es fa un estaborniment previ dels animals que sigui reversible.

El govern diu que els sacrificis halals a Catalunya es fan amb garanties sanitàries

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat avui que els sacrificis amb rituals halal i caixer es fan a Catalunya garantint la salut pública i les exigències sanitàries i, alhora, amb totes les mesures per a respectar els drets dels animals. En aquest sentit, no creu la sentència del TEDH hagi d’afectar a la regulació catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any