Cinc tècniques per a enganyar-nos, jugant amb les paraules

«Els polítics del nostre país estan avesats a escapolir-se de l'escomesa. I els polítics espanyols encara més»

Vicent Partal
17.03.2020 - 20:51
Actualització: 17.03.2020 - 21:36
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cal reconèixer que, per desgràcia, no tenim un país gaire incisiu a l’hora d’exigir concreció als polítics. És un defecte històric que en moments com l’actual pren una dimensió especial. El cas és que els polítics del nostre país estan avesats a escapolir-se de l’escomesa. I els polítics espanyols encara més. Per això avui miraré d’explicar cinc argúcies que es fan servir massa sovint per a entendre a què estem sotmesos i provar d’estendre una mica més la consciència crítica sobre els discursos polítics en un moment en què la nostra exigència és decisiva.

Exemple primer: negar una cosa sense fer servir cap negació.

En la conferència de premsa d’ahir pregunten a Pedro Sánchez si el govern espanyol continua oposant-se a confinar el Principat, com li demana la Generalitat de Catalunya. I ell no diu que no en cap moment, simplement deixa entendre que és que no. Parla i parla, però evita amb molta cura de fer servir cap partícula de negació.

Per què? Perquè la decisió de tancar sap que és assenyada, perquè ell ja ha tancat fronteres (cosa que tampoc no és veritat, però que la gent es creu) i perquè a les Illes ha adoptat mesures semblants a les que li demana Catalunya i ell no vol fer aplicar. Però si no diu que no en el futur podrà defensar qualsevol posició. Observeu de passada que les conferències de premsa sense periodistes serveixen per a això: no es pot repreguntar i posar-lo en contradicció.

Exemple segon: fixar un titular potent per a tapar el contingut real.

La conferència de premsa d’ahir va ser un autèntic espectacle de prestidigitació. Sánchez va fer un enorme desplegament retòric per anunciar molt poca cosa. I aquesta cosa no és comprovable perquè, de manera increïble, el decret-llei no s’ha publicat i sembla que no es publicarà fins avui.

Sánchez sabia que, políticament, calia un titular i va oferir això. A VilaWeb titulàrem ‘Sánchez també fa curt amb les mesures econòmiques contra el coronavirus’, però pràcticament vam ser l’excepció. La immensa majoria de mitjans va dir que el govern espanyol ‘mobilitzaria’ 200.000 milions d’euros per a aturar la crisi, cosa que aparenta un esforç important perquè parlem d’un 20% del PIB.

Ara, respon a la realitat? Per una banda, observeu que va fer servir el verb ‘mobilitzarà’. I per què? Doncs perquè, segons que sembla (i no ho podem saber sense llegir la lletra menuda del decret), almenys la meitat d’aquests diners aniran a càrrec dels bancs i entitats privades. I de quina manera es decidirà com es fan servir? No sé sap per la mateixa raó. Però el titular ja val per a fer veure que hi ha una gran reacció.

En contrast, l’estat francès va anunciar ahir que se suspenia el pagament d’impostos i cotitzacions socials, de les factures de l’aigua, la llum i el gas i dels lloguers a petites empreses, autònoms i comerciants i Alemanya ha activat un fons de 500.000 milions d’euros en préstecs disponibles directament per les empreses. En aquest context les mesures espanyoles, efectivament, fan curt.

Exemple tercer: fer servir termes equívocs per suscitar confusió de manera intencionada i fer veure que passa una cosa que no passa.

En aquest cas, l’exemple millor és el presumpte tancament de fronteres ordenat pel ministre Grande-Marlaska. La realitat és que Espanya no ha tancat cap frontera, sinó que s’ha limitat a restablir els controls fronterers dins la UE, una cosa molt diferent. Perquè no fa contenció.

Per sort, a voltes, quan fas servir aquesta tècnica un detall menor la delata i això li va passar al ministre espanyol. A la conferència de premsa Grande-Marlaska va caure-hi de quatre potes quan digué que la mesura no afectava Andorra ni Gibraltar, que continuarien com fins ara. I si fins ara les fronteres amb Andorra i Gibraltar no són precisament tancades, que no ho són, això vol dir que tampoc no es tanquen, doncs, les fronteres amb la resta d’estats, malgrat la propaganda.

(Un detall afegit. El Marroc ja havia tancat fa dies la frontera amb Espanya. Portugal va tancar la frontera amb Espanya diumenge a la nit i era previst que Macron anunciàs que la tancava, cosa que al final i malgrat els rumors no ha passat. Així doncs Espanya anunciava un tancament fals de les fronteres i, en realitat, els altres els havien tancat a ells.)

Exemple quart: fer servir mentides amb tota la solemnitat i decisió per mirar de fer-les creïbles.

Un cas monumental i claríssim, d’escàndol, ha estat l’actuació del rei d’Espanya en el cas de l’herència corrupta del seu pare. El monarca, després de la publicació dels documents que demostraven el seu paper en la trama, va reaccionar fent un comunicat solemne en què assegurava que renunciava a l’herència, i més concretament a aquella part de l’herència aconseguida de manera il·legal. Però resulta que això, amb el codi civil a la mà, no és possible. En primer lloc perquè, com tothom sap, no es pot acceptar ni rebutjar una herència abans de morir-se la persona de qui heretes i en segon lloc perquè no es pot acceptar una part de l’herència i rebutjar-ne una altra. Simplement menteix.

I exemple cinquè: parlar sense aportar dades.

Això ho fan tots els governs aquests dies. He de dir que, a diferència dels exemples anteriors, fins a un cert punt seria més disculpable ara perquè hi ha una gran confusió i es van movent moltes dades simultàniament. Però fóra desitjable que quan un responsable polític no té una dada a mà, cosa que es pot entendre, hi hagués un compromís d’aportar-la amb tota concreció i velocitat després.

Ahir, per exemple, VilaWeb va demanar en la conferència de premsa de la Generalitat de Catalunya quants llits hospitalaris hi ha al Principat i quants són ocupats. Era una pregunta pertinent per a analitzar en quina situació estem i es podia entendre que en aquell moment no es tinguessen les dades a mà. Però no s’entén que no es faciliten al cap de les hores, quan s’han reclamat insistentment pel canal de Telegram que es fa servir per a les conferències de premsa.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Benet
Joan Benet
17.03.2020  ·  22:18

Ens hauríem de demanar com hem deixat que aquesta colla de sapastres arribin als llocs de comandament… Perquè no podem negar que, en part, sóm responsables. No hem estat exigents, hem sigut deixats, ganduls e indolents. Hem vist com un paio a qui no confiariem la presidència de la nostra escala, es presentava a unes eleccions. I en lloc de prendre decisions valentes i colectives, pensant en el bé comú, h anat a votar com si res… Com si fos un mal menor… I per això tenim la classe política que tenim. Fruit d’una selecció natural no dels millors, si no dels més trepes, vanitosos i arrogant inútils que un es pugui tirar a la cara.

Josep Usó
Josep Usó
17.03.2020  ·  22:31

Aquesta pandèmia ha posat de manifest en mans de qui estem. Quasi sense excepció, els polítics espanyols i molts de catalans (o valencians, ací sí que sense cap excepció) són uns incapaços, que parlen de coses que ni tan sols saben què són. I fan rodes de premsa amb preguntes enllaunades. I les dades els desmenteixen dia rere dia. I les televisions es passen les hores repetint les seues mentides. Malauradament, sembla que els morts i els infectats seguiran augmentant. Els aturats es comptaran per centenars de milers i els ajuts poden ser com aquells del “apoyaré” de Rodríguez Zapatero. Almenys, ens queda VW i les xarxes.

Gemma R.
Gemma R.
17.03.2020  ·  23:00

Pedro Sánchez tracta a la població de nens petits o de persones amb problemes cognitius, de veritat. Entre el posat, el to, i xerra que xerra per no dir res, em vaig aixecar del sofà indignada i me’ n vaig anar a mitja entrevista. Res clar, ningú sap ben bé en què ens podrà ajudar l’ Estat si això s’ allarga… Un desastre.

En canvi Alba Vergés em va agradar molt, ens parla més clar i més com a persones normals. Ara bé, és cert que vaig pensar que a la pregunta del nombre de llits de UCI, hauria hagut de tenir la dada. Ara mateix tots ens fem aquesta pregunta. Quans n’ hi ha, quants están ocupats, quants queden disponibles pels coronavirus, etc. Vaig veure un twit amb una taula de dades que mostràven 34.000 llits a Catalunya, però no en sé la fiabilitat.

Josep Salart
Josep Salart
17.03.2020  ·  23:36

Mai l’Ibex havia triat una persona tant curta. Sempre els tenien domesticats i sabien fer la feina. Quan toca governar el PP, al saber mentir més fàcil que un progressista, hi foten cara i se’n foten d’ells mateixos. Ara entenc els gossos del PSOE, Isidoro, Cebrian, etc. s’estimàven més la califa de la Diaz. Aquest maniquí no sap mentir, se li nota molt, necessita l’ajut de la beata ministre de defensa que, acostumada a la calç viva, va mès per feina.
Si us plau, si encara sóm vius, quan acabi això, deixem a la gent d’ ERC a la taula i anem per feina. MHP Puigdemont, estem preparats.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
17.03.2020  ·  23:42

Gràcies Vicent per aquest editorial. La premsa té la funció de contrarestar el poder i posar en evidència les mentides. I la majoria no fa la funció que té encomanada, sinó que fa de claca al poder. Així ens van les coses.

jaume vall
jaume vall
17.03.2020  ·  23:43

Aquest es el nivell dels politics en una societat submisa, poc exigent.
De súbdits.
Nosaltres volem ser ciutadans.Tenim nivell?

Jaume Bosch
Jaume Bosch
18.03.2020  ·  00:00

He llegit a la premsa que la GC està requisant material sanitari a Catalunya i l’envien a Madrid.

Això s’hauria de denunciar a la ONU com intent de genocidi.

Ramon Sans
Ramon Sans
18.03.2020  ·  00:18

MADRID 355 MUERTOS
ALEMANIA 26 MUERTOS con casi 10.000 enfermos, una población de 82 millones de habitantes
fuente https://worldometers.info/coronavirus/#C
GRAN BRETAÑA 71 MUERTOS con población 66 millones https://news.sky.com/story/uk-coronavirus-cases-reach-1-950-up-407-in-24-hours-11958875
¿CERRAMOS YA ?

Joan Rius
Joan Rius
18.03.2020  ·  00:30

N’hi ha per a llogar-hi cadires o potser millor una còmoda butaca. Em pregunto, per quina raó l’Estat espanyol dilata o directament s’oposa al confinament eficaç de la població. Podria ser que la causa fos un càlcul macabre de resulats, és a dir, una negligància planificada, o tal vegada fos conseqüència de la incompetència recalcitrant de la classe política que governa l’Estat. D’altra banda, crec que els nostres polítics no reaccionen a temps i amb contundència per diverses raons, entre les principals la manca d’experiècia de gestió en esdeveniments greus a gran escala i, a més, no poden ignorar el poder de Madrid ja què s’hi juguen l’aplicació del codi penal amb el consegüent tractament que se li dóna a l’enemic… Tenen pànic a la confrontació en tant que la magnitud política, econòmica i social de la crisi els bloqueja.
Així doncs, tots solidàriament reclosos a casa ens convertim en caps de bestià fàcilment manipulables… Només ens queden els actes simbòlics com el de demà a les dotze.

Robert Mora
Robert Mora
18.03.2020  ·  01:07

Que Pedró Sánchez la tornaria a ser era segur. L’interrogant era quan passaria.
Només cal fer una ullada a la seua trajectòria i la seua manera de procedir per saber-ho. És un personatge fosc.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
18.03.2020  ·  06:55

Disculpeu-me que hem repeteixi però això és com a conseqüència de nodrir-se el poder polítics de persones miserables. Hi ha excepcions o babaus, més ben dit, però miserables per norma general. El % de miserables varia segons l’interès del poble per la política però el poder real, l’econòmic, treballa cada dia dels 4 anys per col·locar miserables. En canvi, el poble sols tenim una oportunitat. Estem sols. Ànims i força a tothom per aguantar els moments actuals i els que queden per venir.

Carles Blas
Carles Blas
18.03.2020  ·  07:43

Ahir vaig escoltar el MH president Torra. Malgrat les crítiques que reb sovint, en termes de discurs de govern, és a Pedro Sánchez, com Churchill respecte de Chiquito de la Calzada.

Albert Miret
Albert Miret
18.03.2020  ·  07:59

Quina funció té un senyor ple de medalles que ni parla ni fa res, fent rodes de premsa? A banda d’intentar fer por que ja no fa, no és més aviat ridícul? Cap altre país ha tret l’exèrcit al carrer. És que aquí és imprescindible fer el ridícul perquè és el seu senyal d’identitat? Quin sentit té per part dels mitjans oficials de difusió simular que es dóna nova informació quan el que es fa és repetir fins al vòmit el que es va dir el primer dia? Si es neguen a deixar-nos autoconfinar perquè no es noti que Espanya l’ha cagat com sempre i mostren Madrid com a capital més fracassada del món també amb això, el que estan fent indirectament és un genocidi a Catalunya i a tota espanya, i això ho hauran de pagar quan gràcies a altres països, torni la normalitat. El cas del locutor que no té veu per culpa de l’aiguardent, que ens parla des de Madrid per “aconsellar-nos” des d’allà on ho han cagat tot, és un insult a la intel·ligència. A banda de tot això, algú ha pensat que si espanya ja estava en bancarrota abans d’això, ara ens deixarà endeutats per tota l’eternitat? Si això pogués ser el final de la seva existència, ja hi firmaria. Ah!, i ara que tenim temps de sobres, algú que hi entengui em podria explicar per a què serveix una Unió Europea caríssima, clarament incapacitada per a prendre qualsevol decisió, excepte la de recolzar tossudament el feixisme que ocupa el poder en aquest trist i degenerat país?

Marià Puig
Marià Puig
18.03.2020  ·  08:07

Gràcies Sr. Partal per obrir els ulls a molta gent. Faré arribar aquest article a tanta gent com pugui. Serà el meu granet de sorra……….

Joan López
Joan López
18.03.2020  ·  08:08

Jo vull fer un comentari relacionat directament a la mortandad del coronavirus, trevallo a una compañía d’assegurançes que tè com asegurança amb mes clients la polissa d’enterrament, bè diariament desde fà molts any rebro las defuncions que corresponen a Barcelona(casc antic,eixamples,fort pienc,poble nou,la marina,zona franca,pza.españa.guinardò,sag.familia,clot,glories,i algún barri mes) doncs bé la estadística respecte als mateixos meses del any 2019 y 2018, están per sota de aquets anys, o sigui en plena epidemia del coronavirus, estem per sota de las defuncions que va haber-hi al 2019 y al 2018, hi ha alguna cosa que no hi veig, en aquesta situaciò que vivim, Parlo de las defunciòns dels nostres clients, que a mès te una cartera molt grand amb una mitja d’edat per sobre dels 54 anys. Son dades diarias i no he vist cap repunt ni pujade, realment nos están dient tota la veritat amb aquesta malaltìa? estem fen tot lo que se nos ha demanat, confinats, molts negocis tancats, tot el mon paralizat, amb un crisis ecònòmica a sobre ja, necesitem saber realment que està pasant.

josep SELVA
josep SELVA
18.03.2020  ·  08:28

El triumvirat del GovCat, la Budó el Buc i la Vergés, que surt cada dia al migdia, tampoc aporta res significatiu. Repeteix el que ja tots sabem oi, o be amaga el que sap, o no en sap mes. La seva capacitat comunicativa es a nivell del mitjons. Aparador.
S’agrairia sobretot que un càrrec tan clau com la Conselleria de Sanitat estigués en mans d’un professional de la sanitat am capacitats comunicatives, ja que el nivell de coneixements i da comunicació de la Consellera es igual a zero.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
18.03.2020  ·  08:29

És tant macabre tot plegat que tots els anàlisis es queden curts , sembla més aviat una tàctica genocida per esponjar el territori.

Jaume Riu
Jaume Riu
18.03.2020  ·  09:02

Es pot morir de vell, morir d’accident, morir de por, morir de gana i, fins i tot, morir d’amor…, però el regne d’Espanya morirà de fer el ridícul.

josep soler
josep soler
18.03.2020  ·  09:05

Si els polítics espanyols i catalans se’n surten d’usar tàctiques per mentir en les seves declaracions és perquè la qualitat del periodisme espanyol i català és molt baixa.
En Espanya és baixa perquè s’han de deixar comprar per poder treballar o/i són intesament franquistes. I a Catalunya molts també s’han de prostituir però altres són molt mediocres: no hem vist mai a cap periodista de TV3 o Cat ràdio fer una entrevista amb talent a un polític. O perquè són massa joves per tenir experiència, els falta informació o perquè els falta preparació.
Per sort tenim una excepció, VilaWeb.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
18.03.2020  ·  09:29

no se a que esperen ERC i PODDEMOS a retirar-l’hi el suport a Pedro Sànchez, s’ho haurien de fer mirar. Clar que amb les mesures que ha pres segur que el recolzarien PP CIUTADANS i VOX i podria seguir governant amb ells.

Com tu be dius, ja sabem de quin peu calça..

Pep Agulló
Pep Agulló
18.03.2020  ·  09:37

SE’LS VEU EL LLAUTÓ

Abans de llegir els 5 punts d’en Vicent, si agafem les formes i el temps del discurs de l’autoritat compareixent, ja tenim una idea de com hem de valorar el contingut.

En una situació d’emergència com aquesta pandèmia, el tema central ha de ser la salut de la ciutadania. El discurs serà, doncs, clar, concís, contundent i curt. Un exemple, el discurs d’en Torra. Per contra Sánchez tracta la lluita contra el coronavirus no com un problema sanitari, sinó en termes de recentralització política de les institucions autonòmiques per fer front a un problema de salut. La compareixença del director d’alertes sanitàries Fernando Simón amb aquella “junta militar” amenaçant i inoperant al darrere ho diu tot.

Per tant, Sánchez ens ha de mentir i manipular en un discurs llarg, ple de digressions, d’arengues patriòtiques, d’optimisme buit. Res és creïble, però per això en aquesta tessitura és criminal.

Rosa Maria Jordà
Rosa Maria Jordà
18.03.2020  ·  09:45

Jo soc gran i cada vegada mes mal pensada, j que em semba que a Madrid volen que a nosaltres ens vaixi malament, i sens mori forsa gent, aixi podran dir que no o fem ve i per aixo en volen intervenir- ho tot.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
18.03.2020  ·  10:00

I afegint al Jaume Riu, nosaltres ens estem morint de fàstic escoltant tantes bestieses com ens diuen des de Madrid: no diuen res. Paroles, paroles paroles…..

Agnès Buscart
Agnès Buscart
18.03.2020  ·  10:34

El gobierno sembla que està ben aconsellat i els titelles funcionen a la perfecció.
Visca la dictadura que de moment guanya i la TV i la por, saben, que són uns bons aliats.
I mentre anem perden llibertats que deu ser l’objectiu primer…

LLIBERTAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11111

Pere Grau
Pere Grau
18.03.2020  ·  10:38

A Alemanya el govern també ha requerit l’ajuda de l’exèrcit. Però no amb generals emmadallats a les conferéncies de premsa sinó: a) que tots els hospitals militars habilitin seccions de tractament i confinament d’infectats, b) que els dispositius preparats per ajudes catastròfiques (un grup mixte amb personal militar i civil) ajudi a les autoritats sanitàries i c) que tots els reservistes del cos de Sanität, s’incorporin als seus llocs per ajudar al personal extenuat d’altres hospitals. Això té sentit, però ja sabem que “Spain is different”. A la meva pàgina web en alemany, acabo el meu darrer article dient : “És tan incomprensible, que volguem separar-nos d’un estat així?”. Llegint el que diuen Sánchez i altres com ell, he de recordar uns versos vells (em sembla que l’autor es deia Eusebio Blasco) on es deia: “Palabras! Palabras vanas! Mentiras! Todo mentiras!…”

Carles Farre
Carles Farre
18.03.2020  ·  10:40

No serà que ens estem tornant tots una mica paranoics?

https://www.youtube.com/watch?v=ypr18UmxOas

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
18.03.2020  ·  10:43

Sànchez ha superat en indigència intel·lectual a Rajoy.
Però disposa de grans assessors sense escrúpols probablement militars amb estudis de estratègia contra la població.

Enric Mauri
Enric Mauri
18.03.2020  ·  10:46

Molt bé Sr. Partal! … però, Només cinc? (també les deu saber).

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
18.03.2020  ·  10:53

Trenco la meva promesa perquè no puc més. Aquests tres dies que he intentat no escriure, he llegit comentaris al.lucinants i tòxics.

Aqui teniu el meu missatge DES DEL FUTUR.

Estem esperant que arribi el moment més àlgid de contagis i de morts. Han calculat que sera entre avui i demà.

La Llombardia és la regió més afectada però no Milà ni l’area metropolitana. Les provincies de la Llombardia son les que han patit més perqué la regió tè moltes fàbriques distribuides en tot el territori i els intercanvis comercials (i els camions) amb la Xina o amb paisos o amb gent que han anat a la Xina son molt frequents. Més que a Milà on hi ha (com us diria) la part de serveis que suporten la produccio (assegurances, bancs…). Per això la pandemia encara no ha arribat violenta a la ciutat.
Els hospitals de Milà estan col.lapsats com els de tota la regió perqué els hospitals més capacitats i mès grans estan a Milà però la por i l’ànsia que arribi a Milà és molt forta. Per això estan fent, a temps de record, un hospital per 600 llits de UCI.

Ara us explicaré el cas de Bèrgam perqué és el que més ens ha trencat el cor. A Bèrgam, la pandemia ha colpejat amb molta violencia. La ciutat ha seguit tots els protocols sanitaris i de la Proteccio Civil i s’ha adaptat, com tota la regió, a canviar plantes d’hospitals i a ampliar llits de terapia intensiva. I, tanmateix, no poden. Ja no poden. S’han acabat els llits de UCI i estan traslladant malalts gravissims (sense coronavirus) a altres hospitals.
Tot el personal sanitari de la Llombardia està psicològicament afectat. No només pels torns de treball inhumans o per l’haver d’aprendre tècniques de intensiva en 3 dies (en comptes de 6 mesos) sino perque els pacients estan sols. Es moren sols. I els que encara estan conscients o en condicions de moure’s, estan aillats. Els deixen el dinar fora de la porta. I el metge nomès passa a visitar-los un cop al dia. Molts pacients tenen familiars també dins l’hospital i els infermers es converteixen en missatgers de paraules de carinyo, d’amor, que arriben de una planta a l’altra, de familiars de fora cap als familiars de dintre. Al cap del torn, els infermers i els metges es reuneixen per menjar el que la gent els deixa gratuitament a la porta, o simplement per descansar… i per plorar. Quan tornen a casa per una dutxa i unes poques hores de repòs, no poden abraçar els seus familiars i, qui pot, dorm i reposa en una cambra separada.

A Italia estaven acostumats a una terapia intensiva “oberta”. Deixaven entrar els familiars i tot era menys feixuc. però ara, el més trist és que els pacients es moren sols i els posen dintre una caixa amb el nom i els emmagatzemen al cementiri, perqué (us en recordeu?) els funerals i els enterros estan prohibits. a Bèrgam ja no hi ha lloc als cementiris i una esplèsia ha obert les portes per rebre totes aquestes caixes. Totes aquestes persones.
L’alcalde de Bèrgam ha explicat que la mortalitat és més alta del que les xifres declaren perqué en les residències de gent gran hi ha una taxa de mortalitat més alta del normal. Però a aquests, ningú els fa les proves, i no conten dins la estadistica.

Recordeu els 20.000 que varen fugir de la Llombardia cap al sur? Doncs bé, ara comencen a sorgir els brots de contagi. Però la sanitat al sur és molt precaria i tenen un retard endèmic que no és el cas d’explicar-vos ara. Tenen la sort que la Protecció Civil els está assessorant per preparar-se a l’onada i confien, en tot cas, que quan arribi al sur, el temporal del nord s’haurà apaivagat i els hospitals llombards puguin acollir els que no podran ser atesos al sur.

Al Sr. Joan López li dic, des del futur, que no s’amoini. Que de feina en tindrá. I molta. I que, probablement, la Cia. per la qual treballa demanarà ajuts a l’estat i els obtindrà. Vosté no perdrà la feina, li ho asseguro jo. Sense que em firmi cap pòlissa.
Es esfereidor veure comentaris com aquest o com els del Sr. Pigrau dels darrers dies o com els dels complotistes que veuen americans, russos i xinesos conxorxats per matar italians o catalans.

Els unics que volen matar catalans son els espanyols. I amb ells els partits catalans còmplices que els donen suport. I com més aviat us en adoneu, millor ens anirà a tots. Ja cal que ens en recordem a l’hora de votar. I deixeu de mirar cap a Madrid i mireu més cap al mon.
El President Puigdemont, el conseller Comin i la consellera Ponsati haurien de visibilitzar més la denuncia d’aquest estat genocida. El requisament de material sanitari, la negativa a seguir els consells del MHP Torra. Ja n’hi ha de coses per protestar…. son els nostres parlamentaris a Europa, no?

I ara, un homenatge a Italia. El meu pais d’adopció i que he aprés a estimar com si fos el meu. Dedicat a tots els que tenen la temptació de veure Italia i els italians com improvisats, polèmics, sorollosos, mediterranis indisciplinats i… tal vegada, mafiosos.

– Gestionen el 70% del patrimoni artistic mundial i no em sembla que ho facin malament.
– Els ponts, les vies i els aqueductes romans de tot Europa. El dret i l’organizzació de l’estat varen nèixer en aquesta peninsula.
– La idea de bellesa i d’armonia renaixentista, la geografia, el primer banc d’Europa (a Siena) son italians.
– Venecia, Florencia, Roma, Siena, Agrigento, Napols, Milano, ….
– El parmesà (l’autèntic), el prosciutto di Parma o San Daniele, els ravioli, el vi, la grappa, el gelat, la pizza, la moda, son fruit de les mans i la sapiència italianes
– Giotto, Marco Polo, Leonardo, Michelangelo, Tiziano, Raffaello, Brunelleschi, Galileo, Ottaviano, Aurelio, Dante, Boccaccio, i una llista immensa d’autors, pintors, directors de cinema, actors, músics.
– Quan telefoneu penseu en Meucci. – Quan mireu la televisió o la radio, recordeu-vos de Marconi. – Quan utilitzeu l’energia electrica que us vingui a la ment, el gran Enrico Fermi
– Premis Nobel de Medicina, Montalcini, Dulbecco i fins a 19 premis nobel de fisica, literatura, economia….
I un cor gran i un orgull encara més gran.
Veure com els paisos europeus requisaven material sanitari per no fer-lo arribar a Italia, els/ens ha fet molt mal.
Quan tot això s’acabi, prepareu-vos perqué no hi ha res més poderós que un italià que vol rescatar el seu orgull ferit.
Us els trobareu a tot arreu per vendre qualitat i bellesa.

Josep Maria Lari
Josep Maria Lari
18.03.2020  ·  11:40

Es admirable l’esforç diari d’en Partal amb els seus editorials per fer-nos veure la realitat en què estem immersos, i al mateix temps és despreciable la manera com l’Estat espanyol juga amb Catalunya en tots els aspectes. No se’n salva ni un. I ara que vivim un moment extraordinàriament crític tot hauria de ser transparent i diàfan. Doncs, no, continuen erre que erre enganyant-nos tan com poden. No anem bé. Hem d’estar molt atents al desenvolupament de tot plegat, i a punt per donar el salt tan aviat com es pugui.

Oriol Ribera
Oriol Ribera
18.03.2020  ·  11:44

Prefereixo la Verges al Illa ,1000 cops

Norma Jorba
Norma Jorba
18.03.2020  ·  11:49

Insistiu a preguntar al nostre govern tot el que considereu pertinent preguntar. Que els rebenti el canal de telegram o el que sigui. Que reaccionin. (L’altre gobierno el deixo per impossible)

david graupere
david graupere
18.03.2020  ·  11:52

Excellent article Sr. Partal.

Tanmateix UNA VOLTA FETA la crítica, em demano per què…?

1. no fan servir tots els recursos? El cos de bombers podria desinfectar la via pública amb una solució als tancs d’aigua?

2. els informàtics de la Generalitat no desenvolupen una app semblant o directament tradueixen la que és feta a Korea del sud?

(PS: quan hagi remès el covid19, podria esser molt estimulant aplicar aquestes cinc tècniques als partits independentistes amb relació al procés d’independència)

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
18.03.2020  ·  12:00

Hay dos actitudes opuestas para enfrentarse delante de mundo y de la vida.

La PRIMERA es la actitud de considerar sagrada la Verdad, y es la actitud de los científicos, de la gente honesta, de quien cree en la Lealtad en las relaciones, y entonces en la capacidad que un grupo de individuos puedas a través de un dialogo correcto llegar a adquirir Verdades que no se conocían….

Es esto el dialogo “socratico” …

El fundamento de esta actitud es la convencimiento que la actividad de los humanos puedan ser tales de tener la capacidad de crear y construir bienes, valor y bienestar para uno mismo y para los demás …

Esta capacidad especial de crear algo que tiene valor que antes no había es lo que según el historiador Carlo Cipolla tiene todo los derechos de llamarse Inteligencia.

La SEGUNDA actitud pertenece a aquellos individuo que esta Inteligencia, capacidad (algo mágica) de crear de cero una bienes y valores para unos mismos y para los demás sencillamente no la poseen …

La Inteligencia de Carlo Cipolla es una capacidad superior del intelecto que depende de toda una cultura y ejercicio de apertura mental.

¿Entonces que pasa? …

Pasa que esta gente no sabe crear, sabe pero engañar, mentir y el bien que consiguen siempre es consecuencia de un acto de agresión, de violencia, contra los otros …

Esta gente para la cual el bien solo se puede obtener aprovechándose del prójimo es gente que tiene una concepción de la “inteligencia” totalmente distinta …

Pasa entonces que “Inteligente” es quien con mas sabiduría sabe engañar e imponerse con la violencia …

Y la Verdad para esos individuos sencillamente no existe … Existe la capacidad de imponer y hacer valer la mentira que mas les conviene…

Es gente degradada interiormente …

Gente que antes de todo tiene destruido el valor mas importante que hay que es la Integridad de la propia Conciencia …

Esta actitud es siempre destructiva …

Hacia uno mismo como hemos dicho y hacia los demás y el mundo exterior …

El mal para esta gente es un valor …

El daño causado es siempre mas grande en valor absoluto de bien robado …

Esta es la gente de España …

Sanchez y Marchena que manipulan la realidad están convencidos de ser los mas inteligentes …

De aquí la actitud de arrogancia de estos individuos mezquinos, ignorantes, totalmente cerrados mentalmente que solo son capaces de destruir y hundir la sociedad en la miseria en la cual operan.

joan rovira
joan rovira
18.03.2020  ·  12:02

La natura fa coses “coses” i els humans “productes”, segons K.Marx, que durant el segle XX els encantadors de consciències varen sacralitzar com a “béns”.

Que durant aquests dos decennis del segle XXI, fent cas omís de la vall del cicle Kondratieff a actual, el sistema dominant s’ha encarregat d’estendre per tot arreu que els humans produïm “béns”.

La resposta de la natura, de la que ens hem oblidat que en formem part, ha respost fent “coses” que els controladors de les tribus adormides les han batejat amb noms estranys com “Glòria” o “Còvid-19”.

De la mateixa manera que a un sistema colonial com l’espanyol li’n diuen democràcia o, a un sistema globalitzat desregulat i enfollit com li poden dir que és civilitzat? I damunt la gent s’ho creu!

Quan el “pa” deixa de ser el resultat d’un treball per a convertir-se en un “bé” explica com l’individu ha oblidat que és terra i què hi fa aquí!

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
18.03.2020  ·  12:05

Una rectificació: Vilaweb va tenir raó en anul·lar l’assemblea de lectors a Barcelona. Gràcies.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
18.03.2020  ·  12:27

El proper article hauria der “cinc tècniques per a blanquejar polítics mentiders” que fan servir els mitjans de comunicació. Algunes idees:

-Escriure editorials descriptius que no entren a fer un judici de valor sobre la tasca política.
-Traslladar declaracions confuses literalment sense matisar-les o posar-les context.
-Donar molt més espai a la cruesa dels esdeveniments que a les accions polítiques (online, també es juga amb el temps que les coses estan en portada).
-Ressaltar coses irrellevants en relació amb els esdeveniments que s’estan succeïnt.
-Aportar dades valorant les dades en sí, però no les implicacions que aquestes tenen.

Gemma Roda
Gemma Roda
18.03.2020  ·  14:43

Mª Angels Fita, gràcies!!!!

Rosa Gispert
Rosa Gispert
18.03.2020  ·  15:18

Moltes gràcies M. Angels Fita, per escriure tot això. Encara tu tens la sort de viure en un país democràtic, on a pesar de l’avarícia de l’economia les autoritats sembla que reaccionen.

Nosaltres hem tornat als dies més negres del franquisme i no sabem reaccionar. I a hores d’ara no sé si podrem.

Cuideu-vos molt i no deixis d’escriure. Si us plau.

Roser Caminals
Roser Caminals
18.03.2020  ·  15:38

Bon article, però pensem que la retòrica fraudulenta de Pedro Sánchez vol emmascarar fets veritablement criminals. Espanya fa servir l’exèrcit no per muntar hospitals de campanya (cos d’enginiers) sinó per requisar suministres sanitaris de Catalunya, concretament de la dissortada Igualada (i també d’Andalusia), mentre es nega a blindar-la i a blindar Madrid. Les vides dels catalans (i dels andalusos) cotitzen per sota de les d’altres ciutadans.
Un cop superat el virus, se n’ha de superar un altre: la feblesa de súbdits que encara tenen molts catalans, i deixar ben patent que Catalunya no té futur dintre d’Espanya. Mentre no s’accepti aquesta realitat, ens robaran els recursos, la cultura i la vida.

Jaume Ferrer
Jaume Ferrer
18.03.2020  ·  16:00

Sr. Ciotti: Avui si m’agradat el seu comentari.GRÀCIES.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
18.03.2020  ·  16:55

Vicent, admiro la teva anàlisi de la manera d’actuar tan nefanda dels manaires espanyols Jo, per part meva. encara hi afegiria una sisena condició – de fet, si raonem bé, n’hi caben unes quantes més- que es relaciona amb la vergonya. És més que probable que el poder llevi un tant per cent molt important de vergonya a les persones que tenen poder i, quan el poder cau en mans dels elements que formen aquest estat, la vergonya és absolutament inexistent. Per tant, no tenim més remei que exercir una paciència com aquella que s’atribueix al patriarca Job i, ja vindran temps millors. Això si, lluitant tant com podem per fer de la nostra pàtria un país pròsper i admirat arreu. Vet-ho aquí.

Joan Royo
Joan Royo
18.03.2020  ·  17:16

Entrevistes dels mitjans espanyols no els mire des de fa molt, em produeixen ois. De catalans que me’ls mire, fan pena. Si el periodisme sempre ha de fiscalitzar i desconfiar dels polítics, els periodistes catalans sembla que no se n’han assabentat. Quan un polític intenta mentir o no respondre a la pregunta, un periodista decent li ho hauria de dir clarament que no respon a la pregunta o que menteix directament. Coneixeu algun periodista català que ho faça? Jo encara no me l’he trobat.

Mario Miguel Pérez
Mario Miguel Pérez
18.03.2020  ·  17:52

Por favor basta de meter en el mismo saco a todos los políticos SON LOS DE MADRID, tanto autonómicos como gobierno central QUIENES LO HAN GESTIONADO MAL Y QUIENES HAN DESTROZADO LA SITUACIÓN…. pero lo peor de todo es que quieren EVITAR QUE EL MUNDO VEA COMO CATALUNYA E INCLUSO ALGUNA AUTONOMÍA MÁS DEL ESTADO LO HACE MUCHO MEJOR, CON EFICACIA Y RESULTADOS… como consecuencia de requisarlo, es decir, de ROBARLO PUEDE MORIR GENTE EN CATALUNYA Y OTROS SITIOS DEL ESTADO….. ESTO HAY QUE PUBLICARLO Y CONTARLO AL MUNDO ENTERO Y NO DEJAR DE HABLAR DE ELLO…. ES UNA INFAMIA Y UN CRIMEN CONTRA LA POBLACIÓN…. QUE ESTO RETUMBE BIEN PORQUE ES LA AGRESIÓN MÁS CRIMINAL QUE EL ESTADO ESPAÑOL LE HA HECHO A CATALUNYA EN TODA SU HISTORIA

..

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
18.03.2020  ·  20:25

El problema sanitari ja el tenim, veurem com podem minimitzar la destrossa. Com a persones crec tenim l’obligació de trobar una explicació al que han fet, perquè no hi ha la més mínima evidència científica que sustente les decisions que han pres. I sinó és científica llavors és política. I l’escenari és tot un altre.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
18.03.2020  ·  20:27

Estic basicament d’acod amb l’article del Sr. Partal i amb la gran majoria de comentaris, Amb la requisa de mascaretess que fa la guardia civil, allò de “Espanya ens roba-” queda curt, perque ara el que ens roben es la salut.Segur que pensen: Que mueran nos cuantos catalanes ya va bien, mientras nos salvemos los demàs” Ens hem d’organitzar per sobreviure. He llegit que hi ha una iniciativa per fabricar mascaretes a casa; suposo que no es gens facil,però s’ha d’intentar. Ah, i des d’un punt de vista politic graveu-vos a la ment el nom dels descerebrtas que són els responsabels de tanta imcompetènca: Sanchez, Margarita Robles, Salvador Illa, Grande Marlaska….per nodir-ne només uns quants!!

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes