El cas del menor atropellat pels Mossos durant les protestes post-sentència es podria reobrir

  • Admès a tràmit el recurs de la família del jove atropellat a Tarragona la nit del 16 d'octubre de 2019 contra el tancament prematur de les investigacions judicials sobre l'impacte

VilaWeb
Un grup de manifestants miren d'atendre el ferit després de l'atropellament a la cruïlla entre l'avinguda de Marquès de Montoliu i el carrer de Sant Antoni Maria Claret de Tarragona. Fotografia: ACN
Arnau Lleonart
15.12.2021 - 21:50

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) estudia si l’Audiència de Tarragona i el jutjat 1 de Tarragona van vulnerar els drets fonamentals del menor d’edat que els Mossos d’Esquadra van atropellar el 16 d’octubre de 2019 durant les protestes contra la sentència. Segons que ha avançat el Món i ha confirmat VilaWeb, el TC ha admès a tràmit el recurs d’empara contra l’arxivament de la denúncia del pare del menor, que argumentava que el cas s’havia arxivat sense que s’hagués investigat prou, cosa que vulneraria el dret a la tutela judicial efectiva.

Els fets es remunten a les mobilitzacions que hi va haver a Tarragona el tercer dia de les protestes contra la sentència. Els Mossos d’Esquadra havien desplegat un dispositiu al voltant de la subdelegació del govern espanyol a la ciutat i hi va haver enfrontaments entre manifestants i policia. Per impedir l’avanç dels agents antiavalots, els manifestants van moure contenidors sobre la calçada per fer-los servir de barricada. Els agents van respondre-hi apartant-los amb les furgonetes i, en un moment donat, una de les furgonetes va envestir un noi de disset anys a la cruïlla entre l’avinguda de Marquès de Montoliu i el carrer de Sant Antoni Maria Claret. A causa de l’impacte, el menor va patir un traumatisme cranioencefàlic i diverses fractures. Immediatament, es van activar els serveis mèdics d’emergències, que el van traslladar a l’hospital Joan XXIII, on va romandre durant cinc dies, primer a l’UCI i després a planta.

Pel TC, el cas té “una especial transcendència constitucional”, segons que assenyala la interlocutòria signada pel magistrat Santiago Martínez-Vares Garcia, a la qual ha tingut accés VilaWeb. Ho considera així perquè el recurs podria permetre al TC d’aclarir o de canviar la seva doctrina sobre casos similars a conseqüència de la reflexió dels magistrats, que tot just estrenen mandat després de la renovació pactada pel govern espanyol i el PP. Ara el TC dóna deu dies a l’Audiència de Tarragona i al jutjat 1 de Tarragona perquè li facin arribar les actuacions judicials practicades.

Justament, la defensa de la família del menor posava de manifest la manca d’investigació per a esclarir què va passar. Pere Grau, advocat de la família i membre del col·lectiu Juristes per la República, enumera tot de diligències que va trobar a faltar: “Quantificar les lesions i possibles seqüeles amb un informe forense, identificar el conductor de la furgoneta i el responsable de l’operatiu i citar-los a declarar, escoltar la versió del noi… No n’havien fet ni una.” No va ser fins el 9 de juliol de 2020, i després d’un escrit de la defensa demanant que practiquessin les diligències, que el jutjat no va moure peça, però tot el que van demanar va ser un informe als Mossos d’Esquadra sobre què va passar.

Afers Interns dels Mossos no va sancionar el conductor

La Divisió d’Afers Interns dels Mossos d’Esquadra va respondre a la petició explicant que el 26 de novembre de 2019, un mes i deu dies després de l’atropellament, havia obert una investigació interna amb caràcter reservat que es va tancar dos mesos més tard amb l’arxivament i sense cap sanció disciplinària per al conductor de la furgoneta ni per al responsable de l’operatiu. Hi adjuntaven un informe del sotscap de l’ARRO a Tarragona en relació amb l’atropellament; les declaracions del conductor del vehicle i el copilot, responsable dels equips antiavalots que actuaven; un informe que concloïa que l’atropellament havia estat inevitable i l’informe final de la Divisió d’Afers Interns demanant d’arxivar la investigació interna.

De tots els documents, el més rellevant és l’informe d’evitabilitat de l’atropellament. Segons la versió de la policia, per la velocitat que circulava la furgoneta (20 km/h) durant la maniobra per a apartar els contenidors, pel fet que els contenidors tapaven la visió de manifestants que eren allà mateix, que era de nit i que portava el casc, el conductor “no va tenir temps d’adonar-se que el manifestant venia en direcció a la seva trajectòria, ni cap possibilitat d’evitar l’atropellament.”

Croquis de l’atropellament inclòs a l’informe de la Divisió d’Afers Interns. A la dreta, s’il·lustra com la furgoneta F3 va atropellar el manifestant M3 quan passava entre els contenidors C3 i C4.

La defensa de la família del menor demana al TC que ordeni al jutjat 1 de Tarragona que anul·li l’arxivament del cas i, ara sí, investigui adequadament l’atropellament.

El noi sí que va ser condemnat

El mateix dia de l’atropellament, els Mossos d’Esquadra van denunciar el jove com a presumpte responsable d’un delicte de desordres públics i d’un altre d’atemptat contra l’autoritat. Si la investigació per l’atropellament ha topat amb la desídia del sistema judicial, el seu cas va avançar ràpidament i va acabar amb una condemna. Com que el noi era menor en el moment dels fets, tot plegat va acabar amb una condemna de 20 hores de treballs comunitaris.

Pere Grau, el seu advocat, diu que si hagués estat major d’edat, li haurien pogut arribar a demanar una condemna de cinc anys de presó. A més, acusa el cos dels Mossos d’Esquadra d’haver fet una investigació prospectiva. És a dir, partir d’una presumpta culpabilitat i buscar com argumentar-la. “Com que van atropellar un noi, van mirar què li podien atribuir per justificar-ho. Construeixen un relat basant-se en el fet que va moure contenidors i va intentar cremar-los”, diu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any