Sumar té l’objectiu d’uniformar i domesticar

  • L'operació de Yolanda Díaz tan sols pretén facilitar la vida al PSOE, netejant i domesticant l'espai que té a l'esquerra

Vicent Partal
03.04.2023 - 21:40
Actualització: 04.04.2023 - 12:41
VilaWeb
Yolanda Díaz durant la presentació de Sumar (fotografia: Víctor Lerena).

Despús-ahir Yolanda Díaz va oficialitzar la presentació de la seua candidatura a la presidència del govern espanyol –una candidatura que tothom sap que és fictícia, perquè ella només vol ser una crossa còmoda del PSOE. La veritat és que, tret del llançament d’Emmanuel Macron a França, jo no recorde cap presentació d’una nova força política en què l’establishment es mostràs tan entusiasta i descarat a l’hora de donar-hi suport. I, com a prova, n’hi ha prou de fer un repàs de la primera pàgina d’ahir del diari El País. A dalt hi havia vuit notícies, de deu, sobre Yolanda Díaz i l’experiment. Totes favorables. Jo diria que se’ls va escapar una miqueta de les mans…

Díaz és especialment coneguda a Galícia, on té una mala fama guanyada a pols. Potser per això Suso de Toro ha estat tan contundent a l’hora d’explicar què proposa: “Sumar és política per a consumidors. Un experiment comercial, una etiqueta sense programa, sense ideologia, sense organització. Només un personatge que va repartint petons. Caldria que es fessen públics els seus patrocinadors. Qui compre això comprarà qualsevol cosa.”

La definició em sembla encertadíssima, perquè és una maniobra tan descarada que fa feredat. Però això no és de cap manera un no-res buit. Sumar té dues intencions clares: domesticar i uniformar.

Domesticar Podem sobretot i els comuns. En termes europeus, Podem ha estat un aliat fidel de la coalició de govern, però no en termes espanyols –que aquesta gent no suporta ni la mínima discrepància. La solució? Partir-los per la meitat i destruir-los, marginar-los. I, de passada, fer un avís als del “bloc de la investidura”. El PSOE, seguint la seua tradició centenària, ha fet servir Podem com un mocador d’un sol ús. Ara ja no li interessa i el llança sense remordiments a la primera paperera que troba. Ja els arribarà l’hora, als altres.

Però a banda de domesticar, la jugada pretén sobretot uniformar. I reduir a una sola veu, còmoda per al poder, tota la mar de sigles i projectes que han esclatat aquests darrers anys en resposta a la constatació que PSOE i PP són iguals, el famós PPSOE del 15-M.

I això ho explicaré amb dades. En l’actual congrés dels diputats espanyol ja hi ha cinquanta-quatre escons que no són dels quatre grans partits espanyols –cosa que situaria aquest bloc en una tercera posició parlamentària si es poguessen unir. Cinquanta-quatre és la xifra més alta que hi ha hagut mai. Durant les tres legislatures anteriors es movia sempre entre trenta i quaranta. I anys més enrere, entre vint i trenta. L’augment dels partits que en diuen despectivament “menors” és constatable. Encara més: la perspectiva és que augmenten en les eleccions següents. Ja no és tan sols que hi ha diputats d’ERC, Junts, PNB, EH Bildu, BNG, CUP o Compromís. Ara també hi ha, per exemple, Terol Existeix o Fòrum Astúries, o els regionalistes de Cantàbria o Més Madrid. I a les eleccions vinents, segons que diuen les enquestes, la llista podria créixer amb candidatures com Sòria Ara, Per Àvila, Coalició per Melilla o Nova Andalusia.

I quin problema hi ha, en això, us deveu preguntar? Dos. Per al PSOE, dos. Un de nacional –a Espanya, sempre acaba traient la cua la nació– i un de pràctic. El pràctic, per al PSOE, és que ja té un problema gros de gestió de la pluralitat parlamentària. Perquè ha de pactar amb molta gent diferent i això fa les negociacions molt feixugues. Ara, per exemple, Joan Baldoví és l’únic diputat de Compromís, però cal negociar amb ell i fer concessions per obtenir el seu vot solitari, que necessiten. Però si, com lamentablement sembla que passarà, Compromís s’afegeix a la broma, l’hipotètic diputat valencià de Sumar ja no hi pintarà res i, per tant, una negociació que s’estalviarà el PSOE, menys exigències a Pedro Sánchez, que ho tindrà tot més fàcil, si és que torna a arribar a la Moncloa. Per a ell, seria ideal pactar amb Yolanda Díaz i deixar enrere tot aquest batibull d’ara.

I sobre la cosa nacional, finalment, la raó encara és més òbvia. Els espanyols sempre tenen entre cella i cella aquella cosa ledesmiana de la “dissolució de la pàtria”. Rojos o blaus, hi ha una cosa que sempre tenen clara ells, que és que calen organitzacions espanyoles, molt espanyoles, i que cal evitar les que no ho siguen al cent per cent. Per això, per exemple, van assassinar el socialisme i la democràcia cristiana valencianistes durant la transició fent servir totes les armes, legítimes i il·legítimes, que tenien a mà. Per això ara provaran de repetir la jugada amb Compromís o amb qualsevol altre partit de qualsevol altra autonomia, província o ciutat, que siga prou incaut per a deixar-se enganyar pel nou cant de sirena madrileny.

 

PS. El ciberatac que va rebre l’Hospital Clínic de Barcelona ha implicat la publicació de milers de documents amb dades confidencials de pacients, metges, directius, proveïdors i de l’hospital mateix. El fet és d’una gravetat excepcional i per això Arnau Lleonart s’ha capbussat durant dies en la documentació per a explicar-nos-en la magnitud i els tipus de dades que ja hi ha publicades a la web fosca: La magnitud de la filtració del Clínic: DNI, signatures, adreces i informació bancària exposada”.

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
03.04.2023  ·  22:33

La tendència a tot arreu és la baixada dels socialistes. El darrer exemple, a Andorra. Això neguiteja un PSOE que ha de negociar en plena nova crisi econòmica, cada vegada amb més actors. Esperem que Compromís no caiga en el parany, que sempre és igual.

Victor Serra
Victor Serra
03.04.2023  ·  22:54

Em sembla un anàlisi molt acurat i molt necessari per aclarir de què va el tema. Molt em temo però, que l’engany funcionarà. En suposats diaris d’esquerres, l’hagiografia cap a Diaz és total i molt sospitosa.

jaume vall
jaume vall
03.04.2023  ·  23:01

Ens ha d’importar més la qüestió exposada en la PS que l’assumpte de l’editorial en si mateix.
Ja s’ho faran, els espanyols. Ja procurarem de ser bons veins, si (quan) assolim la independència.

A Catalunya també tenim populistes, i volen governar la capital.

Joan Guasch
Joan Guasch
03.04.2023  ·  23:28

El que trobo admirable és la capacitat que té el Sistema, o l’Estat, o el Deep State o com li vulgueu dir de crear quan li convé artefactes polítics per reforçar l’statu quo del règim del 78 i continuar exercint el poder sobre la població. Ciutadans va ser un invent que, un cop feta la feina de destruir la convivència a Catalunya, ha estat eliminat i ara la feina, atomitzar l’esquerra, li encarreguen a aquesta nova formació que, quan hagi assolit l’objectiu, serà fagocitada previsiblement pel PSOE. Sabent com sabem que tenen aquesta capacitat és trist que hi caiguem de quatre potes i no trobem la manera de fer-hi front (sí, l’ú d’octubre va ser un dels pocs moments que l’Estat va tenir una certa por, però xiquets!, ara com ara ens tenen ben adormits, però això és un altra tema).

Joan Guasch

Jaume Riu
Jaume Riu
03.04.2023  ·  23:54

TOTS JUNTS AL MATEIX CONTENIDOR
La tria de titulars de la portada de El País cada dia sembla més que li encarreguen al becari en el primer dia de feina, perquè es comporta obedient i submís, sense cap criteri d’ètica periodística. Això ja seria prou greu, però és pitjor encara que molts que ho llegeixen són els que s’autoadjudiquen una superioritat moral, i ja els va bé que el periodista aprenent escrigui el que volen llegir.
Gairebé una dotzena de formacions, ERC, Junts, PNB, EH Bildu, BNG, CUP, Compromís, Terol Existeix, Fòrum Astúries, Més Madrid i els regionalistes de Cantàbria, com a mínim, estan convocats a Sumar per recolzar Yolanda Díaz en la seva candidatura a la presidència del govern espanyol.
Naturalment, els sumands s’afegeixen a Sumar perquè volen, o potser els obliguen les circumstàncies perverses d’una llei electoral, no ho sé.
Ens hauran d’aclarir, si volen, per quin motiu s’avenen a ficar-se dins d’un sac per Sumar.
Des del règim del 78 necessiten tota l’oposició idealista i incòmoda, etiquetada en una mateixa bossa, i així aniran tots junts al mateix contenidor.

Albert Miret
Albert Miret
04.04.2023  ·  08:01

Per això sortia ahir per l’obedient televisió TV3 un homenet que es diu Bolaños demanant que tots els partidets dels que es pensen que són d’esquerres anessin juntets com els porquets, així encara seria més fàcil comprar-los els seus representants. Per nosaltres, seria molt més funcional que tota la feixistada s’unís perquè així, insultant al portaveu en tindríem prou. A més de curtets, aquests del Psoe, són ganduls. Són “culos di ferro”, com diuen els italians.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
04.04.2023  ·  08:21

A mi quan veig a Pedro Sanchez i a Yolanda Diaz, em venen al cap Juan Perón y Eva Duarte. Recordeu allò de “los descamisados”

Carles Serra
Carles Serra
04.04.2023  ·  08:38

Vicent, comentés lo que es aquest PSO€, és una broma? alçades d’ara qui no tingui clar que és aquest partit, que s’ho faci mirar, ep!!! si no vius del sistema i participa d’ell.
Cal seguir recordant que va muntar un grup d’assassints com el GAL, ja que dir fotre calç viva a uns pobres nois per fer-los desaparèixer i així la suma de valors franquistes es infinita.
Amb respecte això de SUMAR, me la rebufa, perquè caldria tenir molt clar lo que ja fa anys va dir en Pla, lo més semblant a la dreta espanyola és l’esquerra espanyola.
El gran drama Vicent, és que malgrat aquesta realitat HISTÒRICA, partits dels Països catalans ho recolzant.
L’exemple es Compromís, com molt bé senyalés, ara Vicent, fer servir la paraula incaut en aquest Baldoví, ja que dir de l’Oltra, la trobo quasi eclesiàstica, ja que estem de setmana santa.
Ja que comentes també ER, que participà i apalanca activament amb aquest PSO€; desitjaria fer esment en el Sr. Marcel Banús, alcaldable de La Masó; aquest senyor ens diu en els subcriptors respecte i que no està d’acord amb la direcció del seu partit, inclús ens va dir que ho podria posar en majúscules.
L’altre dia ER de l’Alt Camp va fer en un sopar en un local Kurssal de Valls, presentaven les candidatures per les municipals, entre ells hi havia elSr. Banús, per cert, la presentació la feia en Carod-Rovira, quins grans records ens va deixa per aquesta colònia les seves accions; En pregunto Sr. Vicent si aquest senyor debant dels 250 comensals que s’esperaven, va denunciar lo mateix que ho va fer a Vilaweb, ho va practicar el silenci; no serà això del seny català.
El Sr. Banús prou deu saber que si no es portà bé amb la seva direcció li obriran un expedient, té l’opció de fer lo mateix que va fer l’alcalde de Montblanc, ja que dir d’en Pasarrodona, marxar d’aquest partit, però el Sr. Banús optà per seguir en el partit.
Seria bó saber quan faci la campanya per aconseguir vots , denunciarà/dirà lo mateix que va dir a Vilaweb? no cal que ho faci en majúscules, simplement denunciar-ho en els assistents i en debats.
Com hom pot demanar vots per un partit que no està conforme amb la seva deriva i acció.
Serà un triler?
Em ve la memòria aquella cançó d’en Machín, corazon loco, como se pueden querer dos mujeres a la vez y no estar loco.
És la viva imatge del seny català no ventilat, però sobretot obedient.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
04.04.2023  ·  09:43

“Sumar”-nos a “Madrit”, Sr. Baldoví, no ens traurà la punxa del dit.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
04.04.2023  ·  10:32

Mentre anem parlar cada dia del veí, no ens cal plantejar la llista cívica , que pica més.

JOSEP SOLÉ
JOSEP SOLÉ
04.04.2023  ·  11:12

Penso que el punt fort de Yolanda és la seva simpatia personal: cau bé, però que tindrà un punt feble que gairebé mai no falla: que els votants castiguen les divisions. Preveig que Podemos i Sumar no sumaran el que ara suma Podemos.

JAUME GUIU
JAUME GUIU
04.04.2023  ·  17:50

I, per mi com si es pentinen amb ratlla al mig, però que que ens importen a nosaltres les collonades dels veïns. Ja s’ho faran, el que no em de fer és participar-hi.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
04.04.2023  ·  21:50

Un subscriptor diu que Iolanda Díaz cau bé, simpàtica.
Doncs a ni no, hi ha quelcom que no se dir, que em fa posar en guàrdia.

El Sr. Partal ha dit que precisament a Galícia, la seva terra, no és estimada, ans al contrari. No sé hores d’ara perquè, però això just coincideix amb la meva animadversió.

Pel que fa a la manca d’escrúpols del PSOE, usant i llençant tot el que se li posi al davant, no és res nou, només cal anar a la hemeroteca. El PSOE de la multinacionalitat, del federalisme, del dret d’autodeterminació dels pobles, i alhora el PSOE del suport al 155 i la negació del dret d’autodeterminació dels catalans.
Què hem de pensar d’un partit que va tenir com a “gran líder” al mentider feixista de Felipe González i el seu acòlit Alfonso Guerra.?

I a tot això li fan la rosca la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras, o, més dissimuladament, la CUP de l’Anna Gabriel, la suposadament exiliada que no va fotre brot per Catalunya des de Suïssa, i que va tornar agenollada davant la IN-justicia espanyola, tot reconeixent-la.

Quina diferència d’aquesta elementa o de Marta Rovira d’ER, front la valent Clara Ponsati.!!!

Tots aquests rebran el pagament habitual que “Roma dedica als traïdors”.

Marià Armengol
Marià Armengol
04.04.2023  ·  23:39

A mí, tot el que passi Ebre enllà m’importa ben poc…
Aviam si ens posem les piles amb la Llista Cívica!!!
//*//

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any