Nicola Sturgeon

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha demanat un segon referèndum després de la derrota de l’acord del Brexit de la primera ministra britànica, Theresa May, a la Cambra dels Comuns. Sturgeon també ha recordat que els escocesos havien votat contra el Brexit i ha dit que Escòcia no hauria d’abandonar la Unió Europea contra la seva voluntat.

‘Derrota històrica per a la primera ministra, que fa mesos que era obvi que arribaria. Ja s’ha perdut prou temps. És el moment d’aturar el rellotge de l’article 50 i retornar aquesta qüestió als electors. Escòcia va votar a favor de mantenir-se a la UE i no hauríem de ser arrossegats contra la nostra voluntat’, ha piulat.

L’opció del segon referèndum és, ara per ara, la que té menys partidaris, i el govern de May en recela molt. Legalment, no es pot fer abans del 29 de març, de manera que només tindria sentit si la Unió Europea acceptés d’endarrerir la data definitiva i final per a l’adeu a la Unió.

Una sentència recent del Tribunal de Justícia de la UE va assenyalar que el Regne Unit podia aturar unilateralment l’article 50 dels tractats, el que va activar per sortir del club, i que donava un termini de dos anys per a eixir-ne.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb