L’stop-motion, tema central de l’Animac

  • La mostra projecta 343 treballs d'animació i homenatja el creador de 'Bob Esponja', Stephen Hillenburg

VilaWeb
Redacció
21.02.2019 - 22:00

Aquest cap de setmana, Lleida torna a ser la capital mundial de l’animació amb el festival Animac, que té la tècnica de l’stop-motion com a tema principal. La Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya ofereix una extensa i cuidada programació on es projectaran 343 films animats. També hi participaran prestigiosos professionals del sector, que compartiran espai i coneixements amb noves generacions d’animadors i amants del cinema.

L’Animac ha tornat a batre el rècord, amb 1.050 treballs rebuts en la convocatòria oberta procedents de 33 països. D’aquests, l’organització n’ha seleccionat 191, els quals afegits als films que es podran veure a les sessions retrospectives i seccions oficials fan un total de 320 curtmetratges. A més, el públic podrà gaudir de nou films de llarg metratge, quatre de mig i deu peces per a televisió, una bona mostra de l’animació stop-motion de tots els temps.

A banda de l’ampli programa de projeccions, l’Animac també ofereix retrospectives completes dels grans de l’animació stop-motion internacional. La programació es completa amb conferències per a creadors, professionals i estudiants, espectacles en directe, tallers i la secció Animac per al públic familiar.

Peter Lord, Katariina Lillqvist i Mark Osborne, noms destacats

L’Animac d’enguany comptarà amb noms de prestigi del món de l’stop-motion. Entre els convidats, hi haurà el britànic Peter Lord, director i cofundador d’Aardman Animations. Aquest estudi ha creat sèries tan populars com ara ‘Wallace i Gormit’, ‘El Xai Shaun’, ‘Chicken Run’ i ‘Pirates!’ i acumula quatre premis Oscar per les seves produccions. Lord rebrà el premi d’honor d’Animac 2019 i, per això, durant la mostra es projectaran deu sessions retrospectives dels seus treballs i també oferirà una classe magistral.

El premi Animation Master d’enguany serà per a la directora, productora i guionista finlandesa Katariina Lillqvist. Especialista en stop-motion, és una de les animadores europees més destacades. El certamen li dedicarà una retrospectiva amb els seus millors treballs, entre els quals destaquen ‘The Maiden and the Soldier’, ‘The Contry Doctor’, ‘Tales from the Endless Roads: The Romary Mirror’, ‘Far Away from Ural’ i ‘Radio Dolores’.

El realitzador Rodolfo Pastor i la il·lustradora i productora Petra Steinmeyer recolliran el premi a la trajectòria, concedit a autors catalans o que han desenvolupat la seva feina a Catalunya. Aquest és el cas d’aquesta parella d’argentins que va arribar a Barcelona l’any 1977 com a exiliats. Ambdós van crear l’Estudio Rodolfo Pastor, especialitzat en l’animació amb plastilina i altres tècniques stop-motion pioneres en aquell moment. L’estudi és conegut internacionalment sobretot per la guardonada sèrie preescolar ‘Capelito’.

Un altre dels noms destacats d’Animac 2019 és el de director i animador nord-americà Mark Osborne, un dels artífex de la saga ‘Kung Fu Panda’ de Dreamworks, entre molts més treballs. També és conegut per haver dirigit l’adaptació animada de ‘El Petit Príncep’, en què utilitza l’stop-motion, entre més tècniques.

Homenatge a Stephen Hillenburg, creador de ‘Bob Esponja’

Mark Osborne també participarà en l’homenatge que el festival dedicarà en la cloenda al seu amic Stephen Hillenburg. Creador de ‘Bob Esponja’, va morir el novembre passat. Osborne va treballar amb Hillenburg dirigint les seqüencies d’acció en directe per a ‘Bob Esponja: la pel·lícula’, així com les seqüències en viu de les tres primeres temporades de la popular sèrie d’animació infantil. Però Animac també comptarà amb altres amics de Hillenburg, com ara els creadors de Screen Novelties, Mark Caballero, Seamus Walsh i Cristopher Finnegan, responsables de l’adaptació de ‘Bob Esponja’ en stop-motion.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any