Sort dels serens

  • «Guanyarem perquè la nostra força és impressionant i no la pots tombar amb jutges ni amb policies. Visiblement impressionant»

Vicent Partal
17.09.2017 - 22:00
Actualització: 18.09.2017 - 07:40
VilaWeb

Divendres de la setmana passada, mentre la Guàrdia Civil es presentava a VilaWeb per lliurar-nos un requeriment del TSJ que ens demanava que deixàssem de fer la feina que fem i que continuarem fent, uns quants redactors d’aquest diari entrevistàvem a palau el president de la Generalitat.

Enmig de l’entrevista, vaig rebre la trucada que em va avisar de què passava. I òbviament ho vaig comentar. El cap de premsa del president, Pere Martí, també va rebre la confirmació que els guàrdies civils visitaven al mateix temps la redacció dels nostres germans del Punt Avui. Per un moment, l’entrevista es va interrompre. Però Puigdemont va mirar el mòbil i va somriure: ‘Nosaltres, a la nostra. Continuem l’entrevista…’, va dir.

La serenitat que transmet el qui abans d’un mes sembla que serà el primer president de la república catalana és impressionant i crec que ja ho deveu haver notat: ‘Nosaltres, a la nostra.’ El govern de Catalunya té una feina a les mans, que és posar les urnes, i la farà perquè sap com fer-la i perquè no perd els nervis arran de les provocacions ridícules del règim. Aquesta serenitat és, de fet, allò que desconcerta totalment i encrespa unes forces repressives que es veu que encara no han entès que els cartells no són metralladores, sinó una cosa infinitament molt més perillosa i impossible de desarmar.

Ara és l’hora de la serenitat perquè la serenitat és el que ens farà guanyar. Guanyarem per la serenitat d’Oriol Amorós explicant a un d’aquests guàrdies urbans que de sobte es pensen que són qui sap què que ell fa una campanya precisament perquè és el secretari d’Immigració del govern. Guanyarem per la serenitat de Núria Llorach –moltes gràcies– i de Vicent Sanchis fent que els anuncis oficials apareguen en els mitjans oficials, com sempre. Guanyarem per la serenitat de la gent d’Alcanar eixint al carrer amb graneres per substituir la granera que els va prendre la Guàrdia Civil. Guanyarem per la serenitat de tot l’equip del Departament d’Economia, que ni s’immuta arran les amenaces de Montoro i continua bastint una hisenda bona de veritat, que no tinga els forats corruptes de l’espanyola. Guanyarem per la serenitat dels Mossos d’Esquadra, que prenen notes de tot el que passa a la llum del dia, sense molestar ningú, mentre vigilen el que realment és important, no com alguns altres. Guanyarem per la serenitat del director del Vallenc i dels seus veïns cantaires que han marcat el ritme de la campanya. Guanyarem per la serenitat dels qui han fet possible que Ada Colau no quede a l’altra banda, perquè ara no importen els càlculs electorals sinó la llibertat. Guanyarem per la serenitat de Teresa Forcades, que diu que Catalunya ara ha de ser l’Arenys de Munt d’Europa i té més raó que una santa. Guanyarem per la serenitat d’Anna Gabriel, que esbossa un somriure ample a cada acte quan la policia, siga quina siga, se li acosta, i per la feina incansable de Quim Arrufat. Guanyarem per la serenitat del síndic Rafael Ribó, que informa tot Europa de la degradació de les llibertats que ens imposa Espanya. Guanyarem per la serenitat d’aquell militant del PSC que se’m va acostar divendres a Pallejà i em va dir que ja no volia ni barallar-se amb els seus, que el dia 1 ell es vestiria com bonament li plagués i aniria a votar amb la cara ben alta. Guanyarem per la serenitat de Miquel Buch i Neus Lloveras, representants excel·lents dels més que excel·lents batlles que tenim i que arreu del país fan allò que toca, sense perdre els nervis ni un minut.

Guanyarem perquè la nostra força és impressionant i no la pots tombar amb jutges ni amb policies. Visiblement impressionant. Els desbordem més cada minut que passa, tant que l’aigua ja ha començat a córrer fora del nostre pantà i tot. A Bilbao, dissabte, els organitzadors van restar desconcertats de l’afluència multitudinària de bascs que van eixir al carrer a dir que ens feien costat i que ens defensarien. A Madrid, ahir, vam veure unes escenes que feien posar la pell de gallina i que no havíem vist de moltes dècades ençà, gent solidària amb Catalunya enfrontant-se a la caverna des dels carrers més populars, amb els punys ben enlaire. Per nosaltres. Tot el cap de setmana el batlle de Marinaleda ha repartit pel nostre país l’abraçada de l’Andalusia rebel, una abraçada que duu l’escalf de la dignitat i l’honor dels treballadors del camp més ofegat d’Europa. I més enllà, el govern d’Escòcia i els diputats danesos, inclosos els del PP. I el ministre belga. I Julian Assange. I Varufakis. I fins i tot el murri de Juncker. I els diaris, i les televisions. I els editorials, els textos alarmats per l’erdoganització d’Espanya, ara ja impossible de dissimular gràcies al fet que nosaltres, amb la nostra determinada serenitat, hem fet que li caigués la careta.

Només han passat quatre dies de campanya electoral, però crec que tots ja sabem que aquesta serà la campanya més èpica que haurem hagut de viure mai. I la més bonica, de llarg. I la més emocionant. I també serà la més decisiva. Si esteu nerviosos, entreteniu-vos preparant les banderes, els cotxes, el xampany, els clàxons excitats i el confeti alegre que, si no passa res estrany, haurem d’escampar per places i carrers quan se sàpiguen els resultats. Però fins aleshores, fins que no haja tancat el darrer col·legi electoral, serenitat, unitat i feina. Aquest referèndum es guanya vot a vot i cadascú de nosaltres té la responsabilitat i l’obligació de cercar-los, els vots, sota les pedres, si cal. Que el govern, aquest govern de gent serena que tenim, ja s’encarregarà de posar les urnes a la nostra disposició.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
17.09.2017  ·  22:37

Gràcies, Vicent. Aquests raonaments reconforten. Endavant!

Josep Usó
Josep Usó
17.09.2017  ·  22:41

Aquests quatre primers dies de campanya ja han sigut èpics. Van començar, immediatament després de l’acte inaugural de Tarragona, amb una gran ofensiva dels altres. I fins i tot a mi em sorprèn com, en hores, s’ha esvaït tota la seua força, tota la seua ràbia. I com el País s’omple de somriures i com a les Espanyes comencen a eixir al carrer aquells ciutadans que ja no poden suportar per més temps la pudor de resclosit d’un règim tumefacte. I aquests amics, a més a més d’enviar-nos la seua escalfor, també ens obsequien amb el seu somriure il·lusionat. Anem per feina, que cada dia resta menys. Ara mateix, dotze dies només, per al final de setembre. És impagable el privilegi de poder viure aquests dies. Quan pense en tots els qui se n’han anat sense poder arribar-hi, pense en mon pare. Se’n faria creus.

Albert Beltran
Albert Beltran
17.09.2017  ·  22:55

Gràcies Vicent, ets el meu optimista preferit. No defalleixis.

Joan Maluquer
Joan Maluquer
17.09.2017  ·  23:14

No hem de témer res. Tenim la força que ens dóna la raó, la il·lusió i un projecte col·lectiu engrescador i indubtablement molt més avançat que el que ens ofereix una autonomia decrèpita, decreixent i genuflexa d’un PP cada vegada més cavernícola i franquista, a qui la primíssima pàtina democràtica que podia tenir s’ha esberlat de dalt a baix i caigut al buit…
Cada dia que passa de campanya ens estan ajudant a guanyar complicitats i vots! Només la desesperació del nostre alliberament pot conduir-los a situacions perilloses, com la retirada forçada d’urnes, que hem d’impedir activament (i gravar i difondre arreu); i també així, encara que enretirin totes les paperetes de les urnes, hauran perdut la partida i serem lliures!

David Calabuig
David Calabuig
17.09.2017  ·  23:35

Gràcies Vicent per les teves paraules, plenes de raó.
Mantinguem el somriure i defensem l’1 d’octubre amb fermesa.
Anem a totes perquè això va de dignitat i de llibertat!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
18.09.2017  ·  00:06

El que no entenc de tot plegat és com encara no s’han afegit amb entusiasme a la causa de l’1-O tots els comuns i tots els del pont aeri. Sembla que no s’adonen que ells també s’hi juguen la supervivència.

Si l’1-O fos un fracàs l’estat hauria apres que fins i tot en el context del mon occidental i de la UE es pot fer servir la represió i la sumpresió dels drets civils per repimir un moviment democràtic. Els comuns a Espanya estarien condemnats a jugar el paper decoratiru de Izquierda Unida, perquè si en algun moment tinguessin la mes mínima possiblitat d’assolir el poder els aplicarien la fórmula a ells.

El mateix els pasaria els empresaris del Pont Aeri. Que no es pensin que Madrid els pagaria pas els serveis prestats. Si l’1-O fos un fracàs els tiraria en cara el que no haguessin fet més per cuidar la finca i haver obligat a intervenir a Madrid. Deixarien de ser necessaris per cuidar el mas i fotrien al carrer els masovers.

jaume vall
jaume vall
18.09.2017  ·  00:20

Guanyarem perquè , tal com he llegit aquest cap de setmana : ” … les grans revolucions poden començar en un humil despatx, en un garatge desordenat o en una acollidora cafeteria, quan dues, tres, deu , vint persones senzilles sacrifiquen la seva comoditat individual per un bé comú. Després s’hi afegeixen uns advocats passerells, uns polítics idealistes, uns emprenedors arriscats. Hauran de combatre l’escepticisme imperant. Si la causa és justa i necessària incorporarà la classe mitja més perspicaç, a la que seguirà una munió de persones il·lusionades. Aleshores és qüestió de temps d’abolir lleis injustes , fent avançar la societat. ”
Dins d’aquestes persones senzilles, sofertes i perseverants que renuncien a la seva comoditat , sembla ser que millor no incloure el senyor Iceta, per no destorbar-lo de les sessions cinematogràfiques amb James Bond.

Favors col·laterals. Tenint en compte l’innombrable reguitzell de mentides de Rajoy des de que és a la funció pública, li farem un favor quan hagi de dimitir , tot ajudant-lo a complir per una punyetera vegada una promesa dels centenars que ha fet : “mientras yo sea presidente no habrá referèndum ni habrá la independència de Catalunya”. Será el millor que pugui fer. Plegar abans de que se l’emporti el tsunami català. Una bona raó per votar sí en el referèndum.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
18.09.2017  ·  00:32

La gentada a Lavapiés no és normal. Alguna cosa molt profunda s’està movent a Madrid.

Pep Vinyals
Pep Vinyals
18.09.2017  ·  00:33

I guanyarem també, Vicent, gràcies a tota la moltíssima gent que aquests dies es mobilitza sense por per poder votar lliurement el dia 1. Com es va mobilitzar dissabte al matí a Sant Jaume per donar suport popular a tots els alcaldes de Catalunya. I que després a la sortida, aplaudien solidàriament a tots els que baixaven per Jaume I amb una vara a la mà . Vaig veure més d’un i més d’una a qui se li humitejaven els ulls, tant dels que aplaudien com, sobretot, dels qui eren aplaudits amb el crit de “No esteu sols “. Emocionant de veritat.

Manuel Viladevall
Manuel Viladevall
18.09.2017  ·  00:34

Cap problema, guanyarem

Roger Civera
Roger Civera
18.09.2017  ·  00:35

És clar que fins l’1-O ens hem de mostrar serens, determinats, pacífics i somrients… però segurament serà el primer d’octubre, haurem d’afegir alguna cosa més.
M’agradaria equivocar-me, però aquell dia (o posteriors) haurem de negar-nos a entregar urnes, a acceptar cap resolució judicial, haurem de negar-li l’autoritat a la guàrdia civil i policia nacional… per tant a la serenitat i determinació, haurem d’afegir-li quelcom més.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
18.09.2017  ·  00:39

Hem d’estar serens perquè el procés cap a la independència es va acabant i està apunt de de començar-ne un altre quan proclamem la nostra República Catalana. Hem d’estar serens però això no vol dir quedar.-se al sofà esperant que els fets passin sinó que hem de baixar al carrer i seguir treballant vot a vot, enganxant més cartell i pancartes que mai i organitzant ii participant en tots els actes en favor del referèndum, perquè quants més en tinguem, més contundent serà el resultat i de cara a nosaltres mateixos, de cara a Espanya i de cara al món és molt important assolir aquestes cotes. I precisament aquest món internacional ja comença a girar la vista en nosaltres i no només per mirar-nos, sinó per opinar en contra de les pràctiques tòxiques del govern espanyol que no para d’agredir-nos i que per això tenen queixes quasi diàriament. No vulgueu saber a quins nivells més baixos ha caigut la “Marca España”.

Així que cal resistir tots aquesta atacs i col·laborar en l’alliberament de la nostra pàtria perquè davant d’una majoria que estima la llibertat, res no pot fer la fiscalia, ni els tribunals ni el govern espanyol, amb la complicitat del socialistes d’Iceta i Sánchez i versió 2.0 del PP: Ciutadans, que no han sabut articular cap plataforma pel no. Per a ells anirà la penitència i per a nosaltres l’alegria que ja s’albira quan es faci el recompte de vots al referèndum amb majoria del SÍ.

Josep Viñas
Josep Viñas
18.09.2017  ·  02:17

En certs moments ha de ser difícil mantenir la calma davant d’un aparell opressor que té tantes formes de poder al seu abast. Tanmateix, és veritat, s’ha de mantenir la serenitat perquè aquest estat d’ànim és el que ens farà arribar fins a l’1-O que és el nostre objectiu.
El body language revela a la TV coses que la paraula vol tergiversar. Contrasta la tranquil·litat d’un president Puigdemont i un vicepresident Junqueras quan encaren la premsa -una actitud que els permet fer bromes i trobar acudits i jocs de paraules amb gràcia- amb les expressions de preocupació i gests agressius que veiem cada dia a les cares de Rajoy i Santamaria.
Ara sí que es veu que van a la desesperada i, per tant, són capaços de fer coses inimaginables. Mantinguem doncs la serenitat i donem el nostre suport a tanta gent que, amb molt coratge, continuen fent la feina sense fer cas de les brutals amenaces que arriben cada dia.

Albert Miret
Albert Miret
18.09.2017  ·  08:10

Gràcies Vicent pel teu immillorable article que ens ajuda a tots a continuar endavant.
El dia 1 O crec que seria molt important anar al col·legi electorals que toqui a cada un una hora abans d’obrir per acompanyar als membres que hauran de constituir les meses i no deixar-los sols en cap moment. Un cop constituïdes les meses votarem, però després serà MOLT IMPORTANT que no marxem cap a casa si no que ens quedem per a mantenir els col·legis plens de gent i dissuadir als agents de qualsevol cos d’entrar a fer alguna barbaritat anti-democràtica. Especialment a les hores de dinar, quan la gent deixa d’anar a votar, és quan hem d’estar més vigilants, i formar un mur humà impedint l’entrada de cap agitador ni cap agent de les seves lleis. També és molt important que tothom vagi amb el seu telèfon a punt per fotografiar qualsevol situació de violència que es pugui produir i enviar les fotos directament als diaris i als Mossos. Tot fet amb serenitat com diu en Vicent, però sense badar ni un sol moment.
Visca la República Catalana!

DOLORS SOLER
DOLORS SOLER
18.09.2017  ·  08:25

Gracies, Vicent. El teu editorial m’ha emocionat. Jo vaig creixer amb el franquisme, vaig viure la transició i amb aquests anys de democracia, pensava que no tornaria a viure la represió del passat, que era solament un record. Quantes voltes que don la vida i malauradament hi han accions i actituts que tornen. I tornen perque sempre hi han sigut. No han desaparegut. Només s’ha de rascar una mica perque aflorin. Peró aquest pais té un nivell de resistència molt alt, tal com s’està comprovant. La gent jove que no han viscut la represió ara comprendrà el sentiment que provoca, perque una cosa es que t’ho expliquin i una altra es viure-ho. Es una pena que hagim arribat a aquest extrem. Que s’hagi perdut la oportunitat del dialeg. Però ara es veu que una cosa es consecuencia de l’altra i amb els ultims fets es va col·locant cada cosa al seu lloc. També la bola de neu a començat a rodar i es va fent grossa, cada vegada més. I nosaltres a la nostra, com hem fet sempre i tal com fa el president Puigdemont. Anar per feina. Que en tindrem molta si guanyem, doncs ara si que veig ben clar, que guanyarem !!!!

Teresa Puig
Teresa Puig
18.09.2017  ·  08:36

Moltes gràcies! Totalment d’acord.

Pep Agulló
Pep Agulló
18.09.2017  ·  08:41

Tenim força, molta.
Els hem tret del tot la careta de demòcrates (als de dretes i d’esquerres). Es vanten del “botí de guerra” d’uns milers de pòsters requisats !! miserables. El franquisme que va salvar la pell el 78, apareix sense complexos. Ara rebenten els descosits, els desbordem amb una marea democràtica que cada dia té més suports, és un goig, però encara vull veure el dia 2-O, aquest Estat arrogant i violent agenollat agonitzant veient el naixement de la república catalana. Via fora!

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
18.09.2017  ·  09:53

Tambè guanyarem perquè la campanya està mostrant els arguments del SÍ i els del NO. Els del Sí en forma d’abundant informació i resposta ciutadana. Els del NO en forma de repressió. Perquè, en el fons, la repressió del NO no és res més que els seus arguments.

Carles Torra
Carles Torra
18.09.2017  ·  10:18

Gràcies Vicent! Endavant gent! Endavant país! Endavant la nova República Catalana!!!

joaquim Serra
joaquim Serra
18.09.2017  ·  10:32

Gràcies Vicent.

montserrat ximenis
montserrat ximenis
18.09.2017  ·  11:39

Vicent a la nova república tindries que tenir un lloc per treballar , homes com tu de positius són necessaris.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
18.09.2017  ·  12:30

M’agrada, m’encanta i es molt necessari el teu optimisme Vicent, però estaria molt be, que donessis quatre instruccións de com tenim d’actuar, el dia 1 d’Octubre, quant la policia municipal, no ens permeti votar, no tinc por de la guardia civil, ni de la policia nacional, i molt menys del mossos, qui em preocupa, perquè es a tots els pobles, es la policia municipal, que amb gran probabilitat serà per ordres espanyoles, i sota amenaça, qui farà la feina bruta, la por es que hi hagi enfrontaments, perquè segur molta gent voldrem votar si o si,…llavors, que tenim de fer si la policia ens impedeix votar, o s’emporten las urnes?….la teva manera tant optimiste es fantàstica per animar al poble, però cal donar unes instruccións davant lo que ens podem trobar, i com ja podem veure a Barcelona, esta actuant la policia urbana, i no crec que sia per ordre de la Sra. Colau,..si no fem res, no votarem,..i si fem, diran que som violents,…llavors,..com actuar? això no s’explica, i ho crec molt important.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
18.09.2017  ·  12:34

No podem perdre. Tenim gairebé tot el que necessitem per vèncer la por, l’estupidesa, la fatxendería i la mala llet corrompuda. Tenim una ilusió i una força interna que ells no tenen, i fins i tot tenim dos presidents. Un al Parlament, que gestiona amb intel.ligència i honradesa la nostra ruta i un altre a Vila-Web que ens ajuda a comprendre el que cal que fem nosaltres. Contra els adversaris que tenim, no hem de perdre.

alfons jorro
alfons jorro
18.09.2017  ·  16:22

O tenim bé… però alerta, el perill no és (només) el “gobierno” i els seus acòlits; el veritable enemic es diu IBEX 35… i aquest no està acostumat a perdre MAI (que li preguntin al Florentino).

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
18.09.2017  ·  18:47

Crec que cal un afegit al meu comentari de les 12,34- Després de “corrompuda” , cal afegir: dels nostres contrincants, als quals Ferràn Requejo anomena “La Corte”.

Antoni López
Antoni López
18.09.2017  ·  19:31

Llorenç Marquès: Quan no coneixes un camí no saps si acaba en un pont o en un abisme. Jo penso que no empraré cap violencia si no em deixen votar, simplement això. Crec que a la fi tot això pot acabar en els tribunals de la U.E. Si fora axis serem els únics que aportarem probes fefaents, Ells no poden aportar altre cosa que el ridícul històric del Estatut”sepillado” més llur actitud actual que demostra que son al·lèrgics a la Democracia.
No se m’acut cap altre actitud compatible amb la estratègia del Procés, però es clar, jo no soc
en Vicens Partal.

Joan Rocamora
Joan Rocamora
19.09.2017  ·  00:15

Una serenitat i fermesa que també heu transmès des de Vilaweb
Ni un pas enrere.

19.09.2017  ·  00:16

Moltes Gràcies, Vicent. he de reconèixer que quan em sento desorientat els teus editorials sempre em mostren el camí, lúcidament i clara. Certament, el millor que tenim és la nostra gent. I uns Líders que aquest cop, novament, han sabut estar a l’alçada…i més.
Guanyarem!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any