Sobre els infiltrats policíacs: ni menysteniment ni paranoia

  • No és raonable de pensar que podem viure en un món sense espies, però no hem d’acceptar-ho sense més ni més

Vicent Partal
07.06.2022 - 21:40
Actualització: 07.06.2022 - 21:46
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Directa va publicar ahir una excel·lent investigació que ressegueix la infiltració d’un agent de la policia espanyola en diverses organitzacions socials i de l’esquerra independentista de Barcelona. El tema és especialment interessant perquè relata com van començar a aparèixer els dubtes sobre aquest individu i de quina manera els grups afectats van treballar per aclarir qui era i, finalment, el van desemmascarar.

M’han cridat l’atenció algunes reaccions a la divulgació d’aquest cas, reaccions que considere un pèl exagerades o molt innocents. D’una banda, hi ha qui s’exclama que la policia espanyola prove d’infiltrar-se en col·lectius pel dret a l’habitatge o independentistes, cosa que no té res de sorprenent, car ho proven de fer sempre. D’una altra, també hi ha qui ha aprofitat l’afer per fer una crítica massa frívola, tot dient que és molt fàcil infiltrar-se en aquests col·lectius –i obviant del tot que han estat els membres d’aquests col·lectius els qui l’han acabat identificant i, per tant, desarticulant.

És evident que totes les policies investiguen de manera metòdica i constant, en dictadura i en democràcia i sempre i en qualsevol país, qualsevol moviment que les autoritats polítiques consideren que els pot resultar perillós. I el concepte “perillós” és tan indefinit i lax com poc democràtic és l’estat. Els Mossos d’Esquadra, sense anar més lluny, tenen un historial d’espionatge llarguíssim i polèmic contra l’esquerra independentista.

Això no vol dir que calga resignar-se a l’espionatge, no. Però sí que cal ser conscients de la realitat i no deixar-s’hi condicionar. Segurament, tots els partits polítics independentistes, l’ANC, Òmnium i molts grups i organitzacions socials i culturals han tingut dins les seues files en un moment determinat algú que no era aigua clara, algun infiltrat –o el tenen ara mateix o el tindran algun dia. Si fa bé la seua feina (per exemple, sense fer-se passar per menorquí essent mallorquí), serà molt difícil de trobar-lo i identificar-lo. Per això, la posició més raonable i sensata és comptar amb aquesta possibilitat, assumir-la, integrar-la i saber-se comportar. I dic saber-se comportar perquè per a qualsevol organització és tan contraproduent i perillós el menysteniment del fet greu que et poden estar espiant com la paranoia de desconfiar de tothom per aquest motiu. Tan problemàtic i contraproduent és no guardar ni les més mínimes normes de seguretat com desconfiar de tothom que t’envolta.

Ser espia deu ser una de les ocupacions més antigues del món i, en conseqüència, ser espiat deu ser una de les molèsties més antigues del món, també. Tinc per casa una mena d’enciclopèdia d’aquestes coses que documenta com els babilonis o els antics egipcis ja van bastir xarxes d’espionatge importants i molt refinades ara fa gairebé quatre mil anys. Per això mateix, no és raonable pensar que podem viure en un món sense espies. Sense infiltrats. Perquè és veritat que les darreres dècades l’espionatge electrònic ha fet un gran salt endavant –ací tenim el cas Pegasus–, però tothom sap que l’espia sobre el terreny, si és bo, no té substitut possible.

Un infiltrat no és únicament la documentació que aporta, també és la intuïció que té, els coneixements que fa, fins i tot, com pot arribar a pensar com la mateixa gent que espia, cosa que té un valor incalculable per a la seua organització. I aquesta és la raó per la qual, en l’època dels mòbils i la tecnologia, els estats, els poders, mantenen la seua opció per aquesta mena de personatges. Ara n’han trobat un i ha quedat desarticulat. Bona feina i endavant…

PS. Contextualitzem-ho, tot això, també: es gasten milions i milions, però no van trobar ni una sola urna. Per exemple.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
07.06.2022  ·  22:15

Clar que ens espien. I ens espiaran sempre, fins que deixen d’existir. O fins que aconseguisquen fer-nos desaparèixer. I clar que podem fer confiança a un espia. I això serà un error; però la única manera de no equivocar-se és no fer res. I aquesta no és una bona opció. Seguim.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
07.06.2022  ·  22:18

Cert Vicent. Particularment m’ha fet goig saber que l’estat colonial es dedica amb els diners que ens roben, amb cor i ànima, a saber què fem i què deixem de fer.

Les estatístiques de l’estat español mostra ja que és un territori que no produeix i la rendibilitat és paupèrrima en comparança amb estat que no tenen tant de conflicte per a la seua supervivència.

El cas del menorquí, mallorquí o el que siga en En Marc és la punta de l’iceberg del que els antics soberanistes ja intuíem.

El que més m’ha agradat avui, però, com un pseudoperiodista d’algun mitjà parafeixista colonial, de nom Vito Quiles, ha descobert el talp “Gabriel Rufian” que és l’agent infiltrat més ben caracteritzat de tots els que ens han col·locat des d’Alejandro Lerroux ençà.

Grandiócs qyuan el tal Quiles li preguntà en valencià i Rufian, continua, dient que no entén “español”.

Una de les tàctiques que sempre he usat és posar els interessos dels colonitzadors en disputa entre ells. I durant molts anys ha funcionat de meravella, mentre que treus informació privilegiada de grups opacs.

Posar Rufian i Quiles, en l’escenari de les entrevistes del Congreso ha desvelat dos subjectes d’ací infiltrats en la trinxera que tenim enfront en aquesta guerra de descolonització.

Heus ací el moment en què dos colonitzats infiltrats ací, estableixen un duel entre tots dos, allà.

https://twitter.com/vitoquiles/status/1534132498489298945

Josep Blesa (València)

Josep Lliberia
Josep Lliberia
07.06.2022  ·  22:28

Som un poble espiat. És el que te, de vegades, quan ets profundament envejat per l’estat veí.
Veí que, a sobre te els recursos a l’abast, i si no, els roba o pispa amb arguments falsament democràtics.

Ara bé, molt d’acord amb en Vicent que no hem de pecar de passarells, som molt conscients d’ésser espiats i cal actuar de forma intel·ligent.
I a aquest l’hem pillat.

Florenci Maymó
Florenci Maymó
07.06.2022  ·  22:36

M’agrades Vicent,
Per que sovint dius allò que penso, però que em falta saber escriure i transmetre.
Gràcies
Florenci

Jaume Riu
Jaume Riu
07.06.2022  ·  23:23

NO VAN TROBAR CAP URNA, NI UNA
Cap al 1966 en ple franquisme els estudiants volíem canviar el sindicat universitari falangista SEU per un sindicat democràtic d’estudiants, vam fer la tancada al Caputxins de Sarrià. Vam suportar càrregues de policies “grisos” a cavall. Ens sentíem espiats per bidells-policies que teníem ben identificats, i els enganyavem amb simulacions per fer anar la policia allà on nosaltres no hi seríem…
Fa 56 anys, els policies infiltrats tampoc “no van tobar cap urna, ni una”.
Els infiltrats hi han sigut sempre, i normalment són del bàndol perdedor o acomplexat, que no té arguments convincents. Els que tenim una estratègia potent i guanyadora com el Procés català, no necessitem aquestes figures perquè no ens serveixen per aprendre res ni per reforçar arguments. No ens calen infiltrats en el regne d’Espanya per saber què pensen fer.

Josep Gualló
Josep Gualló
07.06.2022  ·  23:23

LA DEFINICIÓ D’OFICI MÉS ANTIC DEL MON, GENERALMENT L’APLIQUEM A LA PROTITUCIÓ

Llegint a l’editorial que hi ha xarxes d’espionatge detallades de quatre mil anys enrera, es fa evident que son tan antics un ofici com l’altre.

No és cap novetat que moltes vegades es complementen i la mateixa persona practica simultaniament les dues coses.

Sobretot si ens prenem la llicència de usar la paraula prostitució de manera polisèmica i l’apliquem a qualsevol persona que es vengui per diners.

Vicent, ens alertes de que no caiguem en la paranoia de veure espies per tot arreu, però tampoc acceptem que no podem posar cap barrera a l’espionatge.

Estic totalment d’acor amb tu en aquest tema. De totes maneres sabem que com en altres problemes és molt dificil trobar el punt d’equilibri.

José de
José de
07.06.2022  ·  23:55

Pienso que es una situación degenerativa que es producto de los modernos sistemas de trabajo. Que con el tiempo colapsará dichos sistemas, de los cuales ya no podemos prescindir.

Nina Santiago
Nina Santiago
07.06.2022  ·  23:56

Doncs jo he llegit la notícia en algun diari i ara aquest de manera ambigua i no m’he assabentat de com l’han descobert
Han explicat com és va infiltrar i no com l’han descobert.
I aquest diari tampoc explica la notícia com cal, sinó que diserta àmpliament sobre el fet.
Em donaré de baixa de tots perquè no documenten les notícies, son opinions i segons com tan llargues que no arribes al final.

Joan Carles Melgarejo
Joan Carles Melgarejo
07.06.2022  ·  23:58

Paranoia?. Des de sempre que estan en tots els llocs on ells consideren que poden treure informació, ni que sigui indirecta. A tot arreu: universitats, sindicats, taxis…I ens miren el correu i les xarxes socials, i ara saben idiomes. Porten molts anys d’història i son eficaços, per desgràcia, molt més del què pensem. No ens les donem de llestos, que van a totes i sols falta que ens confiem o que anem amb un lliri a les mans.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
08.06.2022  ·  00:33

El que trobo absolutament perillós (en una democràcia) és que s’espiï organitzacions o ciutadans no per motius de seguretat sinó per motius polítics. És a dir, que encara hi ha, com en el franquisme, policia social i es poden espiar, empresonar i fer la vida impossible, també com en el franquisme, persones, entitats i partits per les seves idees polítiques, per la seva ideologia.

Tot açò és molt greu, encara que ens ho pensséssim, ho sabéssim o ho intuíssim, com ocorre als atemptats del 17-A en que hom pot imaginar, però no demostrar, qui hi havia al darrere. És molt greu perquè passem del ja ens ho imaginavem a l’evidència del queda demostrat, destapat, obert, palés i ben exposat a ulls de tothom, que l’Estat està al darrere i pot fer amb qualsevol de nosaltres el que vulgui i quan vulgui.

Aquestes actuacions de posar policies darrere de ciutadans per combatre IDEES POLÍTIQUES evidencia ben clarament que Espanya no és una democràcia. I malgrat que tampoc se la qualifica de dictadura als àmbits internacionals, ja em direu com podem denominar aquest sistema podrit i corrupte fins al moll de l’os?

Miquel Amorós
Miquel Amorós
08.06.2022  ·  00:48

Perdoneu però sempre anem d’ingenus.
Sembla que haguem sortit ahir de l’ou.

Qui té una edat és deu recordar dels ‘socials’, és a dir, la brigada politico-social, que s’introduia per exemple a la universitat. Però els filavem aviat.

No només crec que ells fan servir espies i tot el mitjans al seu abast per a frenar- nos i que això és normal i no ens ha de sorprendre gens, sinó que nosaltres hem de llençar el lliri i fer servir els seus mètodes. Espionatge inclòs.
Vull dir que també els hem d’espiar a ells si volem guanyar.
Espiar i tot el que calgui. Això és una guerra.
I si volem ser un Estat, ens hem de comportar com un Estat.
Tant per allò positiu com per allò negatiu.

I deixar ja d’una vegada d’estorar-nos i trencar-nos les vestidures per les ‘dolenteries’ de l’enemic.
Sembla que siguem criatures.
Per favor !

Carles Blas
Carles Blas
08.06.2022  ·  05:21

Delenda Carthago est. Per anar contra l’independentisme, ja no els hi calen ni espies a segons quines institucions i organitzacions, perquè són quintacolumnistes.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
08.06.2022  ·  05:29

Pobre taula del diàleg, pobra taula dels espies.gate. Junqueras, españa ens estima, oi?

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
08.06.2022  ·  07:20

Avui, Robert Llach, si us plau.

Demà, demà passat i l’altre, també.

Nina Santiago, gràcies.

Victor Serra
Victor Serra
08.06.2022  ·  08:58

Ara mateix tenen molts trolls intentant promoure l’abstenció de l’independentisme perquè així l’unionisme pugui ocupar totes les institucions i deslegitimar-nos democràticament , que és l”unica cosa que fins ara no han aconseguit.

Joan López
Joan López
08.06.2022  ·  09:20

Fà anys (2010) van començar un process cap l’independencia i tothom pensava que amb un somriure tot serìa mès fàcil. Bè no sa sigut temps perdut hem aprèss molt,ja sabem com son a l’altre banda. I com diu l’editorial ni maximitçen el problema ni tampoc ho deixen corre. Ja no hi ha tanta exposiciò de la gent dels seus desitgs però segueixen sent soberanistes.
Andavant Catalunya !!!

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
08.06.2022  ·  09:25

En efecte, no cal rasgar-nos les vestidures per un fet que és més vell que l’anar a peu….Tanmateix sempre m’he preguntat si tot això (infiltrats, espies, pegasus i cia) serveix d’alguna cosa significativa. I sospito molt que no, que no serveix de res o de molt poca cosa. Així no es va evitar la revolució russa, ni la francesa, per exemple. Ni la Comuna de París, ni el maig del 68,…ni l’octubre del 17 català. El que passa és que el poder necessita sempre atoafirmar-se, sentir que sí, que té el poder total, saber-ho tot, el que passa, encara que no pugui evitar el que passarà. El que passa és que el poder sempre té por!

Aprofitem-ho!

Ventura Passols
Ventura Passols
08.06.2022  ·  09:32

Fa anys que tinc la “fantasia-paranoia” que hi ha polítics infiltrats en altres partits, per enfonsar-los o per posar pals a les rodes. Per exemple, erc està farcit d’ex del psc i no sé fins a quin punt aquests estan remant a favor de l’independentisme o rebentant erc portar-la cap a les tesis del psoe… Potser mai ho sabrem…

Pep Agulló
Pep Agulló
08.06.2022  ·  09:39

UNA ANÈCDOTA

En l’última etapa de Franco, érem joves revolucionaris que anàvem pel món amb identitats falses. Actuàvem en la més absoluta clandestinitat. En l’àtic que vivíem hi havia un veí solitari que començava la feina al tombant de la nit. Anava als “baretos” del casc vell. Freqüentava Zeleste. Ell sospitava de nosaltres i nosaltres d’ell. Finalment, després d’indagacions, d’evidències i de descuits d’ell perquè amb nosaltres estava amb la guàrdia baixa i sobretot per tal com nomenava als diferents grups antifranquistes, la forma policial que parlava dels fets polítics, vam deduir que era un agent secret, possiblement adscrit a l’exèrcit.

La llengua de vegades és un ham molt poderós per delatar la identitat.

Qui té boca s’equivoca, o en aquest cas en castellà: por la boca muere el pez.

Josep Soler
Josep Soler
08.06.2022  ·  10:32

En sembla que el tema és la mateixa vida. Aquí tothom malda per ser el primer , el més macu i en definitiva disposar de més poder.
En aquest sentit qui més té – el poder- es qui més pot perdre i en conseqüència qui més pot fer i farà per mantenir-lo.
Aquí es tracta de veure-les venir. De no ser tant tradicionalment ingenus com em demostrat ser els catalans i canviar d’una vegada, per passar a l’ofensiva com ho fan actualment els jueus – i poso aquest exemple perquè no en tinc cap més de més clar -.
Passar-se la vida queixant-se de lo dolents i de les coses que són capaços de fer els altres, es evident que serveix als altres, però no pas a cap de nosaltres.

Pere Camprubi
Pere Camprubi
08.06.2022  ·  10:36

Sempre hi ha hagut infiltrats, la diferència és el tracte que reben quan són descoberts.
A aquest segurament no li passarà res.

Anna Maria Jofresa
Anna Maria Jofresa
08.06.2022  ·  13:15

M’agrada molt que últimament recalques que “No van trobar les urnes” TOTS ho hauriem de fer, com també el “Ñ ens roba” Hauriem d’acostomar-nos a escriure sempre aquestes dues frases al final del nostres escrits.

Josep Carreras
Josep Carreras
08.06.2022  ·  15:54

A l’enemic se’l venç amb les mateixes propies armes. Sabeu qui és el nostre enemic? Doncs endavant!!

Carles Benito
Carles Benito
08.06.2022  ·  15:59

EN AQUESTA OCASIÓ PENS QUE EL SR PARTAL HO TRIVIALITZA EN EXCÉS…

NO ME SEMBLA PROPI, NI DE DEMOCRÀCIES DEFECTUOSES, ESPIAR D’AQUESTA MANERA ORGANITZACIONS DE LA SOCIETAT CIVIL QUE NO SÓN, NI POTENCIALMENT, UN PERILL PÚBLIC…

PODRIA SER LÍCIT QUE UN PARTIT AMB INTERESSOS OPOSATS A UN DETERMINAT MOVIMENT HO INTENTÀS AMB ELS SEUS RECURSOS I MITJANS…

PERÒ ESPIAR LA DISSIDÈNCIA PACÍFICA AMB RECURSOS PÚBLICS NO ÉS DEMOCRÀTIC…

I NO ME SEMBLA BÉ TRIVIALITZAR-HO PERQUÈ “AQUESTES COSES PASEN”

Ignasi de
Ignasi de
08.06.2022  ·  17:07

Crec que és un bon moment per a rellegir aquesta entrada.

https://blocs.mesvilaweb.cat/ignasidizaguirre/mudar-la-piel/

Marta Albertí
Marta Albertí
08.06.2022  ·  17:56

Anna Maria Jofresa, acabar els nostres missatges amb “No van trobar les urnes”, o fer-ne un hashtag quan usem les xarxes té un esperit de resistència i persistència molt útil per abandonar el pessimisme i la decepció i continuar lluitant, orgullosos del que som i serem capaços de fer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes