La jutgessa d’Osca ha decidit deixar en suspens la vista prèvia que s’havia de fer avui en relació a les pintures murals del monestir de Vilanova de Sixena que actualment es troben al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Es tracta d’un nou procés judicial iniciat per la Generalitat amb l’objectiu de fer valdre el contracte de préstec signat entre el Departament de Cultura i la comunitat religiosa per no haver de lliurar els frescos.

La jutgessa considera que no es poden resoldre ara algunes de les qüestions prèvies plantejades pels advocats de les tres parts que hi ha al procés fins que no es pronunciï el Tribunal Suprem espanyol, en relació al recurs contra la sentència del primer judici celebrat al 2016.

El Suprem espanyol rebutja la demanda d’anul·lar la sentència dels béns de Sixena

La titular del jutjat de primera instància número 2 d’Osca ha acceptat la petició del lletrat de la comunitat de religioses del Monestir de Sixena, que subsidiàriament demanava la suspensió de la vista prèvia per esperar la resolució del Suprem espanyol.

A la vista prèvia feta avui, la Generalitat reclamava que es compleixi el contracte de dipòsit sobre les pintures murals que les monges del Monestir de Santa Maria de Sixena van fer al seu favor amb la condició que estiguessin exposades.

Per la seva banda, els advocats de l’Ajuntament de Santa Maria de Sixena demanaven a la jutgessa el sobreseïment de la causa i, subsidiàriament, el lletrat de la comunitat de religioses, la suspensió de la vista prèvia.

Les últimes quaranta-dues obres de les parròquies de la Franja surten del Museu de Lleida cap a Barbastre

El primer judici sobre el litigi dels murals té una sentència dictada del 4 de juliol i algunes de les qüestions que s’hi van plantejar estan encara pendents de ser resoltes pel Suprem. Segons la jutgessa, tenen una clara incidència sobre el litigi que ara es planteja. Això fa que no sigui possible continuar el procediment per evitar possibles sentències contradictòries.

La jutgessa es refereix doncs al fet que al primer judici, una de les qüestions del litigi va ser la titularitat de les pintures i al procés que s’ha abordat ara es plantejava el compliment del contracte de sessió de les pintures al govern català.

Malgrat tot, de moment, les pintures continuaran exposades al MNAC, ja que la jutge va rebutjar que s’executi la sentència que n’ordenava el lliurament per la fragilitat i el risc que comportaria moure’ls de lloc.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.