L’èxit del Sinn Féin i les fronteres d’Europa

  • «Tant en el cas d'Escòcia com, sobretot, en el de la reunificació irlandesa, el dret d'autodeterminació serà la peça legislativa clau a què la Unió Europea s'haurà d'agafar per a aconseguir un canvi de fronteres que aquesta vegada li convé i vol»

VilaWeb

Encara s’han d’acabar d’adjudicar els darrers escons de les eleccions a la república d’Irlanda però ara com ara el partit independentista Sinn Féin ha aconseguit la victòria. El sistema electoral irlandès, ben peculiar, encara pot fer possible la victòria del Fianna Fáil al darrer moment, però, així i tot, el tomb polític d’Irlanda és enorme, sens dubte, i té implicacions molt importants.

Encara caldrà formar govern i pot ben ser que els dos grans partits que han governat Irlanda durant més d’un segle deixen de banda el seu antagonisme i formen un govern contra el guanyador. Fins i tot pot acabar passant que el Sinn Féin mateix preferesca de restar al marge del govern per desgastar més els partits tradicionals. Però, siga com siga, aquestes eleccions hauran marcat un abans i un després en la política irlandesa. I també en la política europea. En el sistema de partits, el Sinn Féin esbotza la classe política tradicional, des de l’esquerra compromesa, a còpia de missatges clars contra l’austeritat i en defensa, sobretot, d’habitatges dignes per a tothom i del reforç de serveis públics com el de salut.

Però, d’una altra banda, el Sinn Féin s’ha presentat a aquestes eleccions amb la bandera d’un referèndum de reunificació a les dues parts d’Irlanda, invocant el dret d’autodeterminació del poble irlandès com un tot. I això té conseqüències que van més enllà d’Irlanda, fins i tot si al final el partit independentista no entra al govern.

Perquè el Brexit ha sacsat geopolíticament Europa d’una manera total, i per als catalans és especialment important que tant en el cas d’Escòcia com, sobretot, en el de la reunificació irlandesa el dret d’autodeterminació serà la peça legislativa clau a què la Unió Europea s’haurà d’agafar per a aconseguir un canvi de fronteres que aquesta vegada li convé i vol. En aquesta línia, la proposta catalana de provocar la intervenció del TJUE esdevé, doncs, més urgent encara. Perquè quan ho aclaresca, siga amb l’excusa d’Escòcia, de Catalunya o de Irlanda, ho aclarirà per a tots.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
10.02.2020  ·  22:24

Res és etern. Les aliances, els interessos, l’estabilitat de qualsevol cosa, des d’un estat fins a un continent, es modifica. Ara li ha tocat a la pròpia UE. I si s’estableix un criteri clar per a modificar les fronteres, caldrà estar a l’aguait per a tindre els deures fets a temps. No té trellat cap retorn a autonomismes morts ni a negociacions vagues i irrellevants.

Miquel Cardús
Miquel Cardús
10.02.2020  ·  22:24

Irlanda, la marevellosa i Independent Irlanda

javier basurte
javier basurte
10.02.2020  ·  22:28

Poques vegades, estimat Vicent, tan poques línies han dit tant. Penso el mateix. Encara ens queda un temps de paciència, però això marxa.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
10.02.2020  ·  22:52

Hem de seguir el nostre camí i seguir empenyent, si som covards i esperem que ens ho arreglin des de fora ja hem begut oli.

Ramon Perera
Ramon Perera
10.02.2020  ·  23:01

Paradoxes de la vida!
Pot ser que el Brexit porti a la separació d’Escòcia i d’Irlanda del Nord del Regne Unit i la seva entrada a la Unió Europea. I abans o després, nosaltres.
Si això és així, la Unió Europea sortirà reforçada i el Regne Unit quedarà reduit a Anglaterra i Gaŀles.
La pregunta que caldria afegir és si a més d’una UE més forta, podrem tenir una UE millor.

Santiago Bosch
Santiago Bosch
11.02.2020  ·  00:12

Germans de Catalunya Nord, A L’AGUAIT ! ! !
El terratrèmol serà de magnitud 14 de l’escala de Richter, que només arriba a 12.

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
11.02.2020  ·  04:09

Ramon Perera

Paradoxes de la vida!
Pot ser que el Brexit porti a la separació d’Escòcia i d’Irlanda del Nord del Regne Unit i la seva entrada a la Unió Europea. I abans o després, nosaltres.
Si això és així, la Unió Europea sortirà reforçada i el Regne Unit quedarà reduit a Anglaterra i Gaŀles.
La pregunta que caldria afegir és si a més d’una UE més forta, podrem tenir una UE millor.

Jo ja fa temps que ho comento això a casa. La UE te pànic a tocar fronteres. Doncs res millor que li obliguem

I visca el Regne Des(unit) Per cert, Gibraltar es veuria afectada com a nou MicroEstat europeu?

Joan López
Joan López
11.02.2020  ·  05:47

No més una pregunta: Hem surt publicitat de una corrida de toros en arroyo de no se qué (valladolid),es del vilaweb sr. Partal?

Albert Miret
Albert Miret
11.02.2020  ·  06:40

Els antics imperis van caient irremissiblement perquè no han sabut adaptar-se al nivell cultural de la gent. Per a mantenir un imperi era necessari comptar amb una classe dominant que dominés la cultura, que la tingués com a propietat privada. Avui, la cultura és propietat sobretot de la gent jove, i aquesta, com que és culta, tendeix sempre a avançar i no a retrocedir. El futur doncs dels arrapats al passat s’anirà reduint a petits nuclis d’amargats, i aviat deixarà d’existir i el futur dels que ens agrada l’aire net i l’avenç social, floreixerà.

Josep Aixà
Josep Aixà
11.02.2020  ·  08:26

-per a tothom. No “tots”

Javier Baena
Javier Baena
11.02.2020  ·  08:34

No us feu il·lusions que si no empenyem mai ningú no ens vindrà a preguntar… hem d’anar endavant i desobeint… que el problema amb Europa sigui tan gran que no puguin defugir enfrontar-ho…
ens ho hauríem de mirar al revés, que podem fer els catalans per a forçar que la UE accepti el dret d’autodeterminació i ajudar tant Escòcia com Irlanda…
ningú no hem va contestar la proposta d’en Barbeta de proposar a les eleccions anar amb un cap de llista per a president de la república i un altre de primer ministre…
Escolteu les declaracions d’ahir d’en Evole a la tele dient que al PSOE l’interessa un bon resultat dER per a calmar els ànims i passar 4 anys de tripartit o bipartit assistit i pau…

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
11.02.2020  ·  08:56

De debò que volem entrar a la Unió Europea, aquest club d’interessos, i que enlloc de collar-nos l’Estat ens colli aquesta colla de països que no sé ni com anomenar?

Pep Agulló
Pep Agulló
11.02.2020  ·  09:01

OPORTUNITAT
Certament el Brexit farà moure fronteres en un reajustament geopolític, però això no serà un castell de naips pels drets nacionals, serà més aviat canvis de frontera d’una part de territoris per mantenir-ne d’altres, tot plegat en un joc de mercadeig. S’haurà de bregar políticament perquè l’oportunitat objectiva no la deixem passar com diu l’editorial. L’autodeterminació com realitat ens passarà pel davant.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
11.02.2020  ·  09:26

Si vols ser ben servit, fes-te tu mateix el llit.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
11.02.2020  ·  09:40

L’únic problema és que Europa no necessita que el dret a l’autodeterminació sigui realitat. Només necessita que sigui una amenaça creïble perquè sigui efectiva. És a dir, els buròcrates francesos el que prefereixen és amenaçar amb el dret a l’autodeterminació per acabar tancant un acord beneficiós amb Anglaterra que, el que faci, és negar aquest dret.

Assumpcio Suau
Assumpcio Suau
11.02.2020  ·  10:38

I tant que es mouran les fronteres!
1er.- Llibertat de Catalunya
2on- unió dels Països catalans
3er- Tota la medirerrànea catalana
nova regió d’Europa
Temps al temps!!

Enric Plaza
Enric Plaza
11.02.2020  ·  11:02

El sistema electoral de la República d’Irlanda no és “peculiar”, sinó el mètode modern més proporcional, que es diu Vot Únic Transferible (i que si aquí li volen dir “llistes obertes”, no saben el que es diuen). El sistema VUT permet que a cada circumscripció els votants ordenin les candidats individuals de qualsevol partit en ordre de preferència (1,2,3…). Austràlia també fa servir aquest sistema, que evita els “vots perduts”, com passa amb el sistema d’Hondt (si el teu vot 1 no té prous vots per sortir, potser el vot dos pot sumar, així fins que s’esgoten el nombre d’escons de la circumscripció). Els moviments de reforma electoral per un vot proporcional a UK i USA també promouen el VUT. Altres que fan servir són Irlanda del Nord, i Escòcia en les eleccions locals.

Alexandre Pineda
Alexandre Pineda
11.02.2020  ·  11:22

Es fantàstica la victòria democràtica del Sinn Fein, els partits independentistes són els únics capaços de crear la federació de les nacions autèntiques europees- Naixerà la unitat veritable eixint de la tenalla dels nacionalismes jacobins existents creadors de dictadures.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
11.02.2020  ·  11:34

Veritablement tot està cambiant ràpidament a Europa, els vells estats hauran de desaparèixer per donar pas a nous territoris. Reconeixem Irlanda i la dolorosa història de la seva independència. Nosaltres a Catalunya també sabem el que volem, i no afluixarem fins aconsseguir-ho.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any