El Síndic de Greuges diu que és imprescindible d’abordar definitivament una llei electoral pròpia de Catalunya en la legislatura que ara ha començat. Després de les eleccions del 14-F, i més enllà de les especificitats particulars que van tenir pel fet de celebrar-se enmig de la pandèmia, s’han tornat a posar de manifest, diuen, els problemes del vot per correu i des de l’estranger. Quant al primer aspecte, l’entitat demana que s’introdueixin altres fórmules de vot anticipat i que es revisi el sistema per fer-lo més accessible i útil. En el segon cas també demanen de revisar el sistema per fer-lo accessible i efectiu amb totes les garanties.

Pel que fa a l’afectació per la pandèmia, el Síndic constata que 70.000 electors, que haurien d’haver estat confinats, només van tenir l’opció de votar presencialment. A banda, la institució va rebre més de 2.000 queixes els dies anteriors als comicis de persones que havien estat designades per a alguna mesa electoral i que no van obtenir resposta en les sol·licituds d’exempció que havien presentat.

En aquest aspecte, el Síndic subratlla que la legislació electoral vigent no preveu la possibilitat de suspendre o ajornar una cita electoral ja convocada, per la qual cosa, el decret del govern quedava, de manera fàctica, en mans de les possibles impugnacions que hi pogués haver davant de la justícia, tal com va passar. Per tant, considera que caldria preveure que aquest ajornament només es pogués fer per causa de força major, per bé que no seria convenient intentar concretar-ne els motius o supòsits específics.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.