Simona Levi: ‘L’extradició d’Hervé Falciani és un intercanvi de carn humana per motius polítics’

  • L'activista coneix bé Falciani i no dubta que la seva detenció per a ser extradit a Suïssa té relació amb els polítics catalans exiliats en aquell país

VilaWeb
Redacció
04.04.2018 - 20:15
Actualització: 04.04.2018 - 21:29

L’activista anticorrupció Simona Levi no dubta a assegurar que la detenció d’Hervé Falciani per a ser extradit a la justícia de Suïssa va lligada estretament amb la situació d’exili dels polítics catalans en aquell país, especialment Marta Rovira, que és objecte d’una ordre de detenció internacional: ‘La lectura la pot fer un nen de cinc anys. És un intercanvi de carn humana per motius polítics’, ha dit a VilaWeb, poc després d’assabentar-se de la detenció de Falciani per a ser extradit.

‘És amic meu’, diu per telèfon, mentre prova de posar-se en contacte amb l’advocat del detingut. Falciani és un enginyer de sistemes que el 2008 va difondre els noms de 130.000 evasors fiscals del banc HSBC. Levi es nota afectada per la detenció; ha treballat conjuntament amb Falciani en matèria d’anticorrupció i, també, en política. Tots dos van participar en la creació del Partit X, nascut a partir d’un grup de persones afins al 15-M i als moviments de la cultura lliure. Ella va ocupar la posició número 2 de la llista electoral del partit per a les eleccions europees del 2014, darrere Falciani.

Aquests últims anys Falciani també ha col·laborat amb la fiscalia espanyola en la lluita contra l’evasió fiscal: ‘Va col·laborar en molts casos de corrupció, va ajudar a recuperar molts diners a la hisenda espanyola, com els més de dos-cents milions que va haver de pagar Emilio Botín’, explica Levi.

Diu que no entén com pot ser lliurat un alertador de la corrupció i que la justícia espanyola ja fa cinc anys que va resoldre que no podia de ser extradit a Suïssa. ‘La justícia espanyola, el 2013, va resoldre a l’Audiència espanyola que no extradia Falciani perquè considerava que denunciar activitats il·lícites no era delicte’, explica . Per tot això, només pot interpretar la detenció de Falciani en clau política: ‘És una autarquia jurídica i tracten la gent com si fos bestiar.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any