Simon Bekaert: ‘A Espanya hi ha jutges activistes que reflecteixen opinions polítiques en les sentències’

  • Entrevista a l'advocat del raper mallorquí Valtònyc a Bèlgica

VilaWeb
Fotografia: Randy De Clercq / De Standaard
Roger Graells Font
21.08.2018 - 22:00
Actualització: 22.08.2018 - 09:54

Simon Bekaert és un dels advocats del raper Valtònyc a Bèlgica. Ahir la justícia belga va refusar l’extradició automàtica del cantant a l’estat espanyol, on hauria d’estar tres anys i mig a la presó, arran de la condemna de l’Audiència espanyola per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona espanyola i amenaces. El motiu, uns versos de cançons escrits quan tenia divuit anys. La vista es preveu que serà el 3 de setembre, quan el jutge haurà de decidir sobre l’extradició.

Bekaert denuncia la persecució de la llibertat d’expressió i de drets fonamentals a l’estat espanyol i diu que Valtònyc no ha comès cap delicte. És optimista respecte de la resolució del cas. Creu que és un bon símptoma que ahir no se’n decidís l’extradició automàtica.

N’esteu satisfet, de la decisió del tribunal belga?
—No hi ha res concret per a estar-ne satisfet ni insatisfet. La decisió és satisfactòria perquè la justícia belga no extradeix automàticament Valtònyc a Espanya, però continua examinant el cas. Ara hem de posar els nostres arguments per escrit i presentar-los al tribunal i al procurador, i la fiscalia també. El jutge ha dit que deixem per escrit els nostres arguments i que tornem a reunir-nos el 3 de setembre. Aleshores decidirà sobre el cas. Això ha passat avui. A més, Valtònyc continua essent un home lliure a Bèlgica. No ha estat mai empresonat ni arrestat. L’única condició és que romangui al país.

El 3 de setembre podreu explicar els vostres arguments o bé serà una vista en què el jutge es limitarà a anunciar la seva decisió?
—El jutge pot triar. Pot dir ‘d’acord, decideixo immediatament i emeto una sentència el mateix dia’. O pot decidir d’escoltar la defensa, la fiscalia i pensar la decisió durant un parell de dies. Totes dues opcions són possibles.

Com està Valtònyc? És optimista?
—Sí que és optimista. És un bon símptoma que el jutge no l’hagi extradit automàticament. En casos normals d’extradicions, les decisions es prenen immediatament o en un parell de dies. En aquest cas, no. És clar per tothom que això no és un cas d’extradició normal, sinó un cas sobre llibertat d’expressió i drets humans fonamentals. És sobre la defensa d’aquests drets de les persones. En un pla més tècnic, cal dir que a Bèlgica no hi ha la doble incriminació. Un dels nostres arguments és la defensa de la llibertat d’expressió, i això que ha fet Valtònyc a Bèlgica no és delicte. No avaluem si les lletres són adequades o no, sinó el fet de poder cantar. Això no es pot perseguir.

Veieu possible que la justícia espanyola retiri l’euroordre?
—No ho sé… No ho crec, perquè Valtònyc és sentenciat a Espanya per un tribunal. No crec que la fiscalia espanyola ni el sistema judicial retirin l’euroordre, seria molt sorprenent. Tant de bo! Però no tinc cap influència sobre això. Crec que ho haurien de fer.

Quan l’Audiència espanyola va emetre l’euroordre a Bèlgica, va marcar la casella de ‘terrorisme’, mentre que la condemna és per enaltiment del terrorisme. Com a defensa, creieu que en podeu treure profit, d’això?
—Exclusivament, no. De fet, d’acord amb la llei no vam poder veure el document fins ahir [dilluns]. El van condemnar per enaltiment del terrorisme, i volen equiparar-ho al delicte belga de terrorisme. L’euroordre inclou trenta-dos delictes que signifiquen l’extradició automàtica, però si el delicte de què és acusat no és inclòs cal entrar a valorar la doble incriminació. La justícia espanyola sap que Valtònyc no ha comès cap delicte de terrorisme, igual com la belga. Encara més, la sentència espanyola no el condemna per aquest delicte, sinó per enaltiment. És un dels nostres arguments, és clar. Això que canta Valtònyc és crim a Espanya, diuen, però no a Bèlgica. Pot ser trist per a les víctimes del terrorisme, però no és un crim. La gent s’ha de sentir lliure d’expressar les seves opinions, encara que siguin xocants i generin debat públic. Insultar el rei és una mica més complicat.

Per què?
—A Bèlgica no és delicte insultar caps d’estats estrangers. Per tant, insultar el rei espanyol a Bèlgica no és un delicte. Pots fer-ho. No obstant això, sí que és delicte insultar el rei belga. La justícia espanyola argumenta això: que qualsevol persona que insulti el rei belga comet un delicte, com a Espanya. Tanmateix, cal tenir en compte que el Tribunal d’Estrasburg ha dit més d’una vegada que la llibertat d’expressió està per sobre de qualsevol altre argument. Aquesta també és una altra de les nostres línies de defensa.

El maig passat la justícia belga va refusar l’euroordre contra els consellers Comín, Puig i Serret. Fa poques setmanes, la justícia alemanya va tombar l’acusació de rebel·lió contra el president Puigdemont. I ara Valtònyc es defensa a Bèlgica. Creieu que els tribunals europeus són un espai per a la defensa de la llibertat d’expressió i els drets fonamentals perseguits a Espanya?
—Sí que ho crec. No dic que la justícia belga vagi contra la política espanyola, però no és una justícia política. A Espanya hi ha jutges activistes que reflecteixen les seves opinions polítiques en les sentències. La reforma del Tribunal Constitucional espanyol del 2015 que va fer el PP… A Espanya jutgen cantants, escriptors i independentistes. Tinc la sensació que el sistema judicial espanyol és amenaçat per les opinions polítiques. Això no és bo, és perillós i és inacceptable a Europa. Hi ha queixes de la poca separació de poders que hi ha a Espanya i de l’ús polític de la llei. El missatge a la societat és que si fas broma sobre Carrero Blanco o critiques el rei, pots acabar a la presó. Això és perillós.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor