Giuseppe Tavani

El catedràtic catalanòfil Giuseppe Tavani (Roma, 1924) s’ha mort. Era un dels catalanòfils europeus més importants i havia rebut la Creu de Sant Jordi (1997) i el  Premi Internacional Ramon Llull (2004). Va dedicar part de la seva vida professional a l’estudi de la llengua i la literatura catalana en l’àmbit italià i a la difusió internacional dels estudis de catalanística.

La delegació del govern a Itàlia ha expressat el condol en nom de la Generalitat de Catalunya per la pèrdua de Tavani. La delegació diu que és un honor acollir el fons bibliogràfic de Tavani, amb més de mil exemplars.

Tavani és un dels més prestigiosos romanistes italians. Va ser el fundador de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalana (AILLC) i organitzador del VI Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes de Roma de 1982. Al llarg dels anys de dedicació, ha rebut l’honoris causa de les universitats de Sant Jaume de Compostel·la, de Barcelona i de Lisboa.

En el marc filològic, Tavani ha destacat per les aportacions a la història de la cultura catalana medieval i per la difusió de les obres de recerca sobre literatura italiana feta per catalans, com ara del pare Batllori. Algunes de les seves obres són Per una història de la cultura catalana medieval (1996) i Diccionari de les literatures medievals gallega i portuguesa (1993).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb