Els serveis mínims per a la vaga de la funció pública

  • La protesta, que tindrà lloc aquest dijous, afectarà diversos sectors de l'economia catalana i el govern ha decretat serveis mínims

VilaWeb
ACN
27.10.2021 - 16:27
Actualització: 27.10.2021 - 21:12

Els governs del país han fixat els serveis mínims per la vaga convocada per diversos sindicats com la IAC i la CGT— per a protestar contra l’abús de temporalitat a les administracions públiques.

Al País Valencià, hi ha convocada la vaga del personal temporal, interí i en l’àmbit públic, amb dues manifestacions: una que surt de l’IES Jorge Juan d’Alacant a les 11.00 i una altra a València que parteix de de la plaça d’Alfons el Magnànim cantonada carrer de la Pau.

El govern català, a ensenyament, la Generalitat decreta que hi ha d’haver dos docents per cada quatre classes a infantil i primària i un professor per cada tres grups a l’ESO. Per educació especial, llars d’infants, menjadors i activitat complementàries, hi haurà d’haver el 50% de les plantilles com a mínim. D’altra banda, el Departament d’Empresa i Treball fixa en el 85% el servei que han de garantir les operadores de transport RENFE, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) i en els serveis funeraris públics.

L’ordre també dicta que el sistema sanitari ha de garantir el funcionament normal d’urgències, de les unitats especials –com les UCI o les sales de parts–, del circuit assistencial covid-19 a l’atenció primària i també de la campanya de vaccinació. També s’ha d’atendre l’activitat quirúrgica inajornable, segons que dicti el cap de servei, i garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital.

El servei de neteja dels centres sanitaris mantindrà l’activitat normal en les àrees d’alt risc –que són totes les instal·lacions–, amb la totalitat de la plantilla. L’ordre també decreta que s’haurà de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d’urgències i els sistemes d’emergències mèdiques.

La resta de serveis no previstos en l’àmbit sanitari funcionaran com en un dia festiu, exceptuant aquells centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, en que passarà a ser del 50%. D’altra banda, Treball fixa en el 85% el mínim de treballadors que han d’atendre comunicacions d’urgència i emergències.

Pel que fa a personal d’empreses que realitzen funcions d’assistència, es fixa el mateix servei que el cap de setmana en menjadors socials i el d’un festiu a les residències de gent gran i per a persones amb disminució. Centres de dia hauran de garantir el funcionament habitual de la restauració i un 50% de la resta d’espais. El servei d’ajuda a domicili s’haurà de prestar en casos urgents, necessaris i inajornables.

La ràdio i la televisió pública haurà de retransmetre un 50% dels continguts dels seus canals, emissores i portals i garantir l’emissió de la informació necessària en cas que es produeixi una emergència per a la població.

Pel que fa als cossos que depenen del Departament de Justícia, el personal de centres penitenciaris haurà d’anar a la feina com si fos un dia festiu, mentre que el que s’encarrega de rehabilitació ho haurà de fer amb un 50% del personal i el d’oficines amb un 65%. Els jutjats que estiguin de guàrdia hauran de comptar amb el 100% dels efectius adscrits.

Al Tribunal Superior de Justícia i a les audiències provincials, el personal de l’administració de justícia haurà de garantir els serveis mínims d’un funcionari en cada sala, secció o servei de registre o de presentació d’escrits. Als jutjats de primera instància i instrucció hi haurà d’haver un funcionari per cada dos jutjats civils i un per cada sala penal.

Els sindicats convocants han lamentat que la conselleria que dirigeix Roger Torrent hagi publicat tard els serveis mínims i els ha titllat d’abusius. En concret, fonts d’USTEC han lamentat a l’ACN que els percentatges fixats són més alts que en vagues anteriors i han assegurat que tenint en compte la poca incidència general de covid que hi ha els serveis mínims són vergonyosos. D’altra banda, han admès que durant l’aturada s’hauran d’ajuntar grups escolars, cosa que vol dir no respectar els grups bombolla i que en alguns centres no es pugui fer activitat lectiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any