Scarlett Johansson denuncia l’empresa de ChatGPT per haver clonat la seva veu sense permís

  • En una carta pública, l'actriu diu que cal una legislació que protegeixi el dret de les persones a la pròpia identitat, per tal que no pugui ser suplantada per les màquines

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la cerimònia de lliurament del premi Cesar (Fotografia d'EFE)
The Washington Post
21.05.2024 - 01:26
Actualització: 21.05.2024 - 07:47

L’actriu Scarlett Johansson amenaça d’emprendre accions legals contra OpenAI per haver clonat la seva veu en l’últim sistema d’intel·ligència artificial, GPT-4o.

En una declaració escrita que ha fet arribar a The Washington Post el seu representant, Johansson diu que va rebre una oferta del director general d’OpenAI, Sam Altman, al setembre per a ser la veu del seu sistema d’IA.

Johansson, que va posar la veu al paper de la intel·ligència artificial a la pel·lícula Her (2013), diu que va rebutjar l’oferta d’Altman.

“Nou mesos després –afegeix–, els meus amics, la família i el públic en general van comprovar fins a quin punt la veu del nou sistema anomenat ‘Sky’ s’assemblava a la meva. Quan vaig escoltar la demostració, vaig restar sorpresa, enfadada i incrèdula que el senyor Altman perseguís una veu que s’assemblava d’una manera tan inquietant a la meva que els meus amics de més a prop i els mitjans de comunicació no podien notar la diferència. El senyor Altman fins i tot va insinuar que la similitud era intencionada, i piulà una sola paraula, ‘her’ –en referència al film en què vaig donar veu a un sistema de xat, Samantha, que sosté una relació íntima amb un humà.”

En la declaració, Johansson diu que Altman va provar de posar-s’hi en contacte dos dies abans de la demostració. Però abans que poguessin comunicar-se, OpenAI va ensenyar el producte, de manera que la van obligar a emprendre accions legals.

La carta que Johansson ha fet pública és aquesta:

“El setembre passat, vaig rebre una oferta de Sam Altman, que volia contractar-me per donar veu al sistema actual de ChatGPT 4.0. Em va dir que sentia que amb la meva veu podria tancar l’escletxa entre les empreses tecnològiques i els creatius i ajudar els consumidors a sentir-se còmodes amb el canvi sísmic que es produeix entre els humans i l’IA. Va dir que sentia que la meva veu seria reconfortant per a la gent. Després de considerar-ho molt i per raons personals, vaig rebutjar l’oferta. Nou mesos després, els meus amics, la família i el públic en general van comprovar fins a quin punt la veu del nou sistema, anomenat ‘Sky’, s’assemblava a la meva.

Dos dies abans de la demostració de ChatGPT 4.0, el senyor Altman es va posar en contacte amb el meu agent, per demanar-me que reconsiderés la meva decisió. Abans que poguéssim connectar-nos, el sistema ja d’havia posat en funcionament. Com a resultat de les seves accions, em vaig trobar obligada a contractar un assessorament legal, que va escriure dues cartes al senyor Altman i a OpenAI, en què exposava què havien fet i els demanava que detallessin el procés exacte per a crear la veu ‘Sky’.

Aleshores, OpenAI va accedir a retirar la veu ‘Sky’ amb recel. En un moment en què tots ens enfrontem als deepfakes i a la protecció de la nostra imatge, la nostra feina, la nostra identitat, crec que actuacions com aquesta reclamen una absoluta claredat. Espero una resolució transparent i l’aprovació de la legislació adequada per a ajudar a garantir que els drets individuals siguin protegits.”

OpenAI no ha respost a la demanda del Post de comentar tot aquest afer.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any