L’artista Santiago Sierra, autor de l’obra ‘Presos polítics a l’Espanya contemporània’ que ha estat censurada per la fira ARCO a petició d’Ifema, ha qualificat la decisió de ‘relativa sorpresa’ que malmet ‘seriosament’ no només la imatge de la fira internacional, sinó ‘el mateix estat espanyol’.

Al parer seu, constitueix una ‘falta de respecte’ a un galerista com Helga Alvear, que va participar en la posada en marxa de la fira, així com a la ‘maduresa i intel·ligència del públic’. En aquest sentit, creu que actes d’aquest tipus són els que donen ‘sentit i raó’ a una peça com la que s’ha retirat que ‘precisament denunciava el clima de persecució’ dels treballadors culturals.

La retirada de l’obra, que recull els rostres pixelats d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i una vintena de presos polítics més, ha indignat nombroses personalitats del món polític i artístic. Molts han recordat el fet que, ahir mateix, el raper Valtònyc fos condemnat a tres anys i mig de presó per suposades injúries a la corona i enaltiment del terrorisme.

Per la seva banda, el PDeCAT preguntarà al govern espanyol si té alguna relació amb la retirada de l’obra i si considera que ‘l’art ha de ser censurat si genera polèmica’. El portaveu d’Educació i Cultura del Partit Demòcrata al Congrés, Sergi Miquel, ha registrat una bateria de tres preguntes, en què també trasllada a l’executiu espanyol si creu que aquesta i altres mesures preses els darrers dies com la retirada del llibre ‘Fariña’ i la condemna al raper Valtonyc ‘limiten la llibertat d’expressió’. En aquest sentit, Miquel ha destacat que és ‘una setmana negra per la llibertat d’expressió a l’estat espanyol’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]