Santa Coloma de Farners vol recuperar la tradició de “fer Maia”

VilaWeb
Redacció
02.12.2022 - 06:00

Estirar el fil de la història, conservar el patrimoni oral i fins i tot estimular la producció de vi a Santa Coloma de Farners. Amb aquest repte, l’associació juvenil La Bulla ha organitzat un “cercatasques” i una xerrada el 3 de desembre per tal de poder posar llum a un costum que es va perdre a partir dels anys seixanta, fer maia, i que no se sap ben bé si estava vinculat a l’arribada del vi novell, per la verema, o més endavant, al novembre.

Se sap que les cases particulars de Santa Coloma que tenien vinyes i on s’hi feia vi, penjaven la branca quan els en sobrava i s’ho anaven repartint. Es venien gots, la gent portava menjar fet de casa i el compartien, i fins i tot es feien partides cartes. Però què més es feia? Furgar en el passat a partir de testimonis és la clau de la jornada que organitza La Bulla, que fa una crida a tothom qui tingui records o fotos per dibuixar exactament què era fer maia.

En què consistirà la jornada? Segons explica La Bulla, arrencarà amb una xerrada amb la gent gran que encara recorda què era fer maia, i tot seguit, cercatasques de vins de Santa Coloma, Castanyet, Brunyola i l’Esparra. També es pararà a Can Bomba, Can Do i Can Fontdeglòria, on els assistents gaudiran de la glosa de la Belda, amb un got de vi. A la tarda, una xerrada recuperant testimonis sobre fer maia. El dia acabarà amb un sopar popular i un concert amb Remei de Ca la Fresca. Tot plegat, amb l’objectiu de recuperar la memòria oral i reivindicar Santa Coloma de Farners i les persones que encara s’hi dediquen com a terra de vi al peu de les Guilleries.

Sigui com sigui, fer maia era una tradició de caràcter popular, ja que se sap que la branca de pi no penjava de cellers professionals ni tavernes, sinó de cases particulars de famílies que durant uns caps de setmana obrien casa seva a aquells que s’hi acostessin a passar la tarda jugant a cartes i prenent gots de vi. La Bulla, però, vol anar més enllà i aposta perquè aquest costum torni a ser una festa popular que arreli i sigui important en el calendari d’aquesta vila.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any