Després de recollir les herbes pels volts de Sant Joan, deixar-les macerar quaranta dies a sol i serena i endolcir-la, la ratafia arriba ara al moment òptim de consum. Per això, aquest cap de setmana es fa a Santa Coloma de Farners la Festa de la Ratafia, la cita més veterana relacionada amb aquest licor d’elaboració casolana. És un esdeveniment organitzat per la Confraria de la Ratafia, una entitat sense ànim de lucre amb orígens que es remunten a l’època medieval i que mobilitza tot el poble.

L’activitat estrella de la festa és el concurs de ratafies casolanes. És el més antic que es fa al país, compta amb ratafies elaborades a tots els racons del planeta i el jurat és format per un bon reguitzell d’experts en la degustació d’alcohols: periodistes especialitzats, sommeliers, elaboradors… Però si voleu tastar la ratafia, la festa ofereix una bona fira amb totes les marques del Principat que elaboren aquest licor. Perquè la ratafia no és pas exclusiva de Santa Coloma ni de la zona de les Guilleries, sinó que hi ha tradició d’elaborar-ne a tota la meitat nord del país.

Saps com fer ratafia? T’oferim la recepta de l’Herbolari de Sau

Però més enllà dels actes al voltant de la ratafia, hi ha activitats per a tots els gustos. En l’apartat musical, destaquen els concerts de Smoking Souls, el Poni Pisador, Alidé Sans, Balkan Paradise Orchestra i Xavi Lozano. La mainada tindrà un espai a la Vela de Circ, al pati de l’escola la Salle, amb actuacions i tallers. També hi haurà actes de cultura popular, com ara una cercavila de gegants amb colles convidades i el ball de diables.

Els millors experts de la ratafia i les plantes
Amb motiu de la Festa de la Ratafia, els millors experts fan parada a Santa Coloma de Farners per difondre la infinitat de possibilitats que té la ratafia, les plantes i els productes que se’n deriven. Hi haurà el xocolater Ivan Pascual, que va presentar un bombó condimentat amb ratafia al Campionat Mundial de xocolaters, i el barista Damià Mulà, autor del llibre Còctels amb ratafia. Es farà un col·loqui sobre els secrets de l’elaboració de ratafia amb l’enginyer agrònom i expert en licors casolans Josep Escudero i un altre amb Joan Tàpies, director del Museu del Vermut de Reus.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb